Popotnik
117390 ogledov

Hrvati povedali, za koliko bodo spustili cene apartmajev na morju

Hrvaška plaža
Turisti množično odpovedujejo rezervacije apartmajev, rezervacije so zamrznjene. Hrvati povedali, kdaj in za koliko bodo spustili cene apartmajev.

Zaradi covid-19 še zdaj ni jasno, ali turistična sezona letos v tujini sploh bo, oziroma v kakšnem obsegu in pod kakšnimi pogoji. Hrvaški minister za turizem Gari Capelli je povedal, da bi lahko prvi na hrvaško obalo prišli lastniki nepremičnin in plovil iz tujine, Hrvati se pogovarjajo z različnimi državami, kako bi zdrave turiste iz držav, kjer so ukrotili širjenje virusa na varen način spravili v svoje turistične kraje. Obetajo si, da bi dosegli vsaj 25 odstotkov nočitev v primerjavi z lansko sezono.

Koronavirus Svet Poletni dopust: Bo to naša nova realnost?

Velika ponudba

Številni turisti pričakujejo tudi popuste, saj bo prostih apartmajev letos veliko. A se morda tudi motijo. Hrvaški spletni portal Index.hr v svojem članku piše, da lastniki apartmajev za oddajo do zdaj še niso spustili cen, hkrati pa pišejo, da se ne dogaja prav nič. Države imajo še vedno zaprte meje, novih rezervacij ni, tistim, ki so apartmaje rezervirali še pred izbruhom epidemije, cene za zdaj ne spuščajo. Kot piše spletni portal vsi še vedno čakajo "na čudež" in na čimprejšnje končanje omejitev.

Hrvaška plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

To, da ne spuščajo cen apartmajev, še ne pomeni, da ne bodo tik pred zdajci nočitve cenejše kot lani. Mirko Bulić, predsednik Hrvaške skupnosti družinskega nastanitvenega združenja je za Index povedal: "Za zdaj beležimo samo odpovedi. Nihče ne spušča cen, saj ni rezervacij. Vse do junija je odpovedano. Beležimo tudi že nekaj odpovedi za mesec julij in avgust. Apartmaji se bodo pocenili, predvidevamo, da za od 20 do 25 odstotkov."

Plaža na Hvaru Popotnik "Razmišljajte o izrabi dopusta v Sloveniji"

Nizke cene bi uničile sezono

Bulić težavo vidi v doseganju higienskih standardov. "Nimamo dovolj mask, dezinfekcijskih sredstev. Nihče ne ve, ali ima gost, ki prihaja k vam, kakšno kronično bolezen. Pride v sobo, v kateri je pred tem bival nekdo, ki je prenašalec virusa. Lahko umre v apartmaju, na koncu pa vas še tožijo. Kdo bo odgovarjal," se sprašuje Bulić.

Plaža na Hvaru | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška obala Ostaja upanje? Popotnik Novo o poletnem dopustovanju na Hrvaškem

Martina Nimac, predsednica Združenja družinskega turizma pri Hrvaški gospodarski zbornici pa pravi, da cene zagotovo ne bodo veliko nižje kot so bile pretekla leta. "Težko ocenjujem, kaj se bo zgodilo to poletje. Zagotovo bodo cene namestitev padle, naša priporočila so, da naj ne spuščajo cen preveč, saj bi s tem uničili sezono. Narediti moramo oceno, kako nizko lahko sežemo s cenami, saj lahko naredimo veliko škodo," pravi Nimacova, ki je še povedala, da imajo v Splitu premijske apartmaje za ceno od 200 do 300 evrov na noč in tudi nizkocenovne za 40 do 50 evrov na noč. Meni, da se bodo pocenili dražji apartmaji, a ne za 50 odstotkov, saj bi bilo to na meji dobičkonosnosti. Sploh, če imajo apartmaje prijavljene na podjetje, kar pomeni stroške z zaposlenimi, računovodske storitve in plačevanje drugih davkov.

Zdravko Počivalšek Počivalšek: Slovenija Počivalšek povedal, kaj bo z letnimi dopusti

Nimacova pravi, da ljudje sicer kličejo in sprašujejo glede nastanitev za to poletje, a so klici redki. Bolj sprašujejo o tem, kako bo poskrbljeno za varnost. Je pa tudi nekaj takih, ki želijo rezervirati apartma že za leto 2021.

O obuditvi turizma sta se pogovarjala Janša in Plenković

Hrvaški premier Andrej Plenković je na svojem računu na Twitterju sporočil, da se je pred današnjo videokonferenco voditeljev članic Evropske unije po telefonu posvetoval z več evropskimi kolegicami in kolegi, med drugim tudi s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo. Pogovarjali so se o pandemiji covida-19 in ukrepih za obuditev turizma.

Komentarjev 35
  • alen009 11:50 24.april 2020.

    Z masko na obrazu tudi ni ne vem kako hudo: https://www.regionalobala.si/novica/fekalije-v-jadranskem-morju-se-vidijo-iz-vesolja-madez-pred-obalo-istre-foto

  • Avatar Collilena
    Collilena 00:51 24.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • ales93 18:39 23.april 2020.

    Ne pozabit, kako se oni obnasajo do nas......prepovedan tranzit vsem, naj grejo cez Madzarsko. Odprti samo ene trije mejni prehodi, vrste naj bodo 10 ur, ostale prekategorizirat v meddrzavne, samo Slovenci in Hrvati cez. Dokler ni menijev v slovenscini in ...prikaži več dokler v njihovih cajtgih omenjajo samo Cehe , Avstrijce in Nemce, naj pac priletijo z avioni vsi k njim