Popotnik
7244 ogledov

"Razmišljajte o izrabi dopusta v Sloveniji"

Plaža na Hvaru
Minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da je v takih okoliščinah bistveno bolj varno bivati doma.

V zadnjem času se pojavlja čedalje več vprašanj glede tega, kaj se bo zgodilo s poletnimi dopusti. Minister Tomaž Gantar meni, da je veliko odvisno od dogajanja v prihodnjih mesecih. "Z vidika varnosti in glede na to, da v veliki meri obvladujemo okužbo na dokaj dober način, je primernejše razmišljati o izrabi prostega časa, dopusta v Sloveniji v tem trenutku." Poudaril je, da bolezni covid-19 ne poznamo dovolj dobro, poleg tega gre za bolezen, kjer je kužnost večja kot pri drugih boleznih, predstavlja eno večjo potencialno nevarnost. "V takšnih okoliščinah je bistveno bolj varno bivati doma, kjer lahko obvladujemo razmere," je dodal. 

V nasprotnem primeru se bomo po Gantarjevih besedah soočali z novimi ukrepi, karantenami za prihode iz nekih drugih držav, česar si nihče ne želi. 

Gantar meni, da je treba na vse skupaj pogledati tudi s pozitivne strani. "Veliko potujemo, poznamo tujih držav, zdaj imam o lepo priložnost, da tudi Slovenijo bolj natančno obiščemo." Prepričan je, da je Slovenija dovolj velika za naše obiskovalce, da lahko dopust kvalitetno in na dovolj varen način preživijo pri nas. 

Epidemija Slovenija NOVO: V Sloveniji število mrtvih zaradi covid-19 sunkovito raste

"Počitnic v tujini zelo verjetno ne bo"

O tem, da lahko pričakujemo drugačno poletje, je v torek spregovorila tudi vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje, Bojana Beović. "Verjetno nas bo Evropska komisija pozvala, da sodelujemo pri odpiranju mej. Če bomo mi dobro uredili razmere, v sosednjih državah pa slabše, bomo zainteresirani, da bo prehodov meje čim manj, da ne bo vnosov okužbe v državo. V Aziji so novi vnosi od zunaj povzročili nova žarišča in kar precej okužb. Tudi naši prvi primeri so bili vneseni iz držav, ki so že imele razvito epidemijo," je opozorila Beovičeva. Izpostavila je možno nadzorovanja virusa z mobilno aplikacijo, o čemer razmišlja vsa Evropa in jo pilotno ponuja Svetovna zdravstvena organizacija.

Direktor bolnišnice Golnik, dr. Aleš Rozman meni, da zelo verjetno "letos počitnic v tujini ne bo". Virus SARS-CoV-2 se ne obnaša kot ostali virusi, ki so v populaciji in počasi usihajo. "Iz držav, kjer je zdaj toplo, vidimo, da to ne vpliva na epidemijo," je poudaril.

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus Zdravje V naslednjih dneh boste morda dobili vabilo na testiranje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • micktore 22:01 15.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ilija 18:23 15.april 2020.

    Gospod Gantar Slovenci potujejo skoraj vsak viken nekam po Slovenijo to je na leto več kot 50 vikendov pa ja ni tak problem odvojiti tista dva vikenda da gre negdo v tujino samo spomnite se kake kolone so bile za ...prikaži več vikend proti morju pa ja nismo toliko neumni da bi dali 100-200 evrov za prenočitev v Portorožu za 200 evrov se peljemo cel teden iz Ljubljane recimo na morje pa še Mal sem reku pa doma spiš v ugodni svoji postelji. Če pa bo recimo situacija drugačna da bodo meje zaprte.

  • pesnik51 15:56 15.april 2020.

    fajn .. 200.000 Slovencev na 40km obale .. jupiiii .. Portorož, Piran ali Strunjan pač niso destinacije za moj letni dopust .. raj ne grem .. to je tak, ko da bi se vsak dan peljal na plažo, zvečer pa ...prikaži več nazaj domov z avtom

Sorodne novice