Popotnik
92910 ogledov

Novo o poletnem dopustovanju na Hrvaškem

Hrvaška obala
1/2
"Zelo težko bomo za poletni dopust bremenili vlado. Vzrok tiči v epidemiji, ne v vladi, večini je to najbrž jasno," je na vprašanje, ali bomo poleti lahko šli na Hrvaško na morje, odgovorila Bojana Beovič, vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje.

"Verjetno nas bo Evropska komisija pozvala, da sodelujemo pri odpiranju mej. Če bomo mi dobro uredili razmere, v sosednjih državah pa slabše, bomo zainteresirani, da bo prehodov meje čim manj, da ne bo vnosov okužbe v državo. V Aziji so novi vnosi od zunaj povzročili nova žarišča in kar precej okužb. Tudi naši prvi primeri so bili vneseni iz držav, ki so že imele razvito epidemijo," je opozorila Beovičeva, ki je sicer danes povedala, kdaj lahko pričakujemo sproščanje ukrepov. 

Precej lažje bi virus nadzorovali z mobilno aplikacijo. "Da se izvesti nadzor nad okuženimi tudi fizično, ampak je to kadrovsko zelo zahtevno, povsod po Evropi se pojavlja ideja o aplikaciji, ki ne zasleduje gibanja nekoga, ki je v izolaciji, ampak nam sporoči podatek, da smo bili v stiku z nekom, ki je bil okužen. Ne izvemo imena niti kdaj natančno smo bili v stiku, ampak lahko postanemo sami bolj pozorni, se umaknemo od svojca, ki je bolj ogrožen zaradi starosti ali kronične bolezni, pozorni smo na bolezenske znake in se testiramo. Če bi se tak način sledenja uveljavil po vsej Evropi, bi bilo to smiselno, saj bi omogočil varnejše potovanje, hitro bi bili seznanjeni s tveganim kontaktom in bi pazili nase in na druge," je povedala Beovičeva.

Tako bi lahko po koncu epidemije potekalo šolanje. Zelo drugače, kot pred epidemijo. 

"Pri aplikaciji, o kateri razmišlja vsa Evropa in jo pilotno ponuja Svetovna zdravstvena organizacija, ne gre za nadzor nad gibanjem posameznika, gre za avtomatičen nadzor kontaktov. Podatki so seveda zbrani na nekem strežniku, tukaj bi bilo treba z vsemi ukrepi zagotoviti, da ne bi bili uporabljeni v druge namene, gre za zdravstvene podate, ki ne bi smeli služiti nobenemu drugemu namenu, moralo bi biti časovno omejeno hranjenje," je povedala o aplikaciji, ki jo je za svetovno zdravstveno organizacijo brezplačno naredil konzorcij podjetij. Dodala je še, da je aplikacija skladna z evropsko direktivo o varovanju podatkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • micktore 21:59 15.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • sam50 08:59 15.april 2020.

    Še malo,pa bo cilj dosežen. Iz nas bodo naredili pohlevne kužke,katerim bodo sledili tudi na stranišče in že zdaj ob vseh teh javnih kamerah in posnetkih iz satelitov,bomo lahko kar strica špijona vprašali,kje smo v določenem trenutku-ampak po besedah gospe ...prikaži več Be..,ki v "slo" "nadzira" covid,je ta poteza še kako aktualna za sedanjo vlado....

  • SonnyBlack 00:32 15.april 2020.

    ja virus kao...ampak je kjub temu kriva vlada,ker je to vedela,da je pizdarija in je vlada bila malomarna da bi pravi cas poskrbela da do tega nebi prislo,ne samo nasa vlada,tudi ostale vlade...da se ne pogovarjamo o teh vladnikih ki ...prikaži več so tako pizdarijo spustili v svet... tao kao korona bo svoj davek vzela,pa ce se zakopamo,ne ssmo meje zapremo...

Sorodne novice