Popotnik
1611 ogledov

Tu so ponosni na lepa dekleta in fante

Ptuj
1/2
Krajani tega mesta so ponosni na njegove posebnosti in zanimivosti, izpostavljajo pa tudi lepa dekleta in "dečke" ...

Eden od Ptujčanov in uporabnikov forumske platforme Potovanja.Over.Net je med najzanimivešimi deli Ptuja in njegove okolice izpostavil: "Ptujski grad ali Orfejev spomenik."  

"Meni je najbolj všeč hoja okoli jezera," je povedal drugi, treji pa je izpostavil nov most čez Dravo, jezero in prav tako grad.

"Grad, most, ... ? Najlepše so Ptujčanke. Na njih smo ponosni," se je pošalil eden od uporabnikov. Prav tako so hvalili kurente in "lepe dečke", ki so pod masko. 

V sklopu novega vseslovenskega projekta #TukajŽivim lahko že sodelujete v temah o slovenskih občinah, konkretno o Ptuju TUKAJ, lahko pa le poiščete nasvete za zanimiv potep iz prve roke ...  

"Je pa čudovit sprehod po starem delu mesta v nedeljo popoldne, ko je prazno mesto. Samo odprte oči moraš imeti in vidiš čuda lepega. Včasih grem načrtno na sprehod prav "turistično" po našem čudovitem mestu," se je izpovedala ena od Ptujčank.

Enemu od uporabnikov je všeč narava: "Kje na poti v službo bi lahko srečala štorkljo na jutranjem pohodu, srno na jutranji paši in podobno? Je lepo pri nas. V okolici Ptuja in Ptuju samem."

V lanski raziskavi, ki jo je naredil Daily Mail, je bil Ptuj sicer razglašen za najbolj težko izgovorljivo besedo med britanskimi dopustniki. Med Britanci, ki so jih prosili, da izgovarjajo tuje destinacije, jih kar 92 odstotkov ni moglo izgovoriti imena našega najstarejšega mesta.

Šest zanimivosti

Na Turistično informacijskem centru Ptuj so izpostavili šest znamenitosti najstarejšega slovenskega mesta. Poleg kurentov so na seznam uvrstili tudi ptujski grad, "ki je eden najimenitnejših gradov v Sloveniji, v katerem najdete izjemne muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož: od glasbil in orožja do tradicionalnih pustnih mask in veličastnih tapiserij. Še posebej fotogeničen pa je pogled z gradu, ki se razteza nad opečnatimi strehami in tlakovanimi ulicami najstarejšega slovenskega mesta."

pust karneval Ptuj | Avtor: Janez Krušič Sterguljc Janez Krušič Sterguljc

Ena od izpostavljenih znamenitosti je tudi Slovenski trg, ki je poln znamenitorsti: "Od pet metrov visokega rimskega spomenika iz 2. stoletja in veličastnega mestnega stolpa z zanimivo čebulno streho in do prelepe stavbe gledališča, prisrčne cerkve svetega Jurija in najstarejšega muzeja na prostem v Sloveniji."  

Opozorili so tudi na Mestni trg in kip svetega Florijana, ki varuje mesto pred požari. "Na Muzejskem trgu stoji čudovit dominikanski samostan z manjšim parkom, ki ponuja lep razgled na reko Dravo, na Minoritskem trgu pa si lahko ogledate minoritski samostan iz 13. stoletja," dodajajo.

Pojasnjujejo, da je bilo na Ptuju odkritih kar pet izjemnih svetišč boga Mitre. Na mestu III. Mitreja, rimskega svetišča iz 3. stoletja, si lahko še danes ogledate njegove temelje, oltarje, reliefe in kultne podobe.

Pridružite se vseslovenskemu projektu #TukajŽivim

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje. 

Radovljica Popotnik Slovenski kraj: le pohvale in nič graje Nova Gorica #TukajŽivim Popotnik V to slovensko mesto si pride "napolnit dušo"

#TukajŽivim | Avtor: #TukajŽivim #TukajŽivim

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.