Popotnik
14983 ogledov

Kako resetirati števec na bančni kartici

brezstična kartica Saša Despot
Ali poznate enostaven trik, kako v tujini brez pomoči matične banke vzpostaviti delovanje bančne kartice, ki nenadoma začne zavračati plačila?

"Jaz na blagajni, za menoj vrsta, moja brezstična kartica, na kateri je bilo več kot dovolj sredstev, pa noče sprejeti plačila." Vzrokov za takšno resnično in očitno kar pogosto situacijo je veliko, marsikdaj pa pomaga enostaven trik. 

Eden od članov našega uredništva pripoveduje o situaciji, ki se mu je zgodila v glavnem mestu sosednje države: "Večino nakupov sem opravil z bančno kartico Maestro, v trgovinah, na črpalki, za vstopnine. V nekem trenutku pa je odpovedala. Ni pomagalo niti, če sem jo ustavljal v režo POS terminala in vtipkal PIN številko. Pa je bilo na kartici dovolj sredstev, dnevnega limita pa nisem presegel. Naslednji dan kartica na različnih plačilnih mestih še vedno ni delovala. K sreči imam v denarnici vedno rezervno kartico."

Ker urejanje tovrstnih težav iz tujine z domačo banko ne zveni kot preprost in hiter postopek, se je domislil trika, ki mu ga je nekoč povedala znanka - pojdi na najbližji bankomat, dvigni majhno vsoto denarja in kartica bi spet morala delovati tudi na vseh POS terminalih. In delovalo je!

spletni nakupi Intervju Slovenija Intervju: Takoj sem prenehala uporabljati vse kartice zvestobe

Vsake toliko le obiščite bankomat

Na Abanki, katere komitent je bil imetnik kartice, pravijo, da bi morali za težave pri plačevanju s kartico sicer imeti na razpolago konkretnejše podatke o kartici in vrsti transakcije. Menijo, da bi do opisanih težav, ko kartica na POS terminalu noče opraviti plačila, lahko prišlo zaradi t. i. blokade off-line PIN čipa.

Vsaka kartica ima namreč vgrajen števec štetja napačnih vnosov PIN številke. V nedoločenem časovnem obdobju, ko imetnik kartico uporablja samo na prodajnih mestih, se lahko pri vnosu PIN zmoti največ trikrat, nato čip zablokira kartico. Števec napačnih PIN vnosov se ponovno resetira vedno, ko uporabnik izvede uspešno transakcijo prek bankomata, ali pa z uporabo posebne za ta namen podprte transakcije na bankomatih, pravijo pri Abanki. Uporabnik sicer trdi, da pred blokado ni izvedel napačnega vnosa PIN kode.  

Švedska prihodnost?

Trend plačevanja storitev prek bančnih kartic je marsikje v razvitem svetu v strmem porastu, gotovina se umika v ozadje. Na Švedskem vsi večji trgovci napovedujejo, da bodo že do leta 2025 na blagajnah prenehali sprejemati papirnati denar. Švedi na splošno le še malo plačujejo z bankovci, vse več pa si jih da vgraditi celo posebne mikročipe, s katerimi lahko zgolj z zamahom roke plačujejo za storitve in blago ali odpirajo vrata svojih zaklenjenih pisarn.

Pri podjetju Bankart, ki upravlja mrežo bankomatov v Sloveniji, so pojasnili, da banke z namenom varnega poslovanja s karticami lahko določajo različne varnostne ukrepe. Z njimi so imetniki bank seznanjeni v okviru navodil za uporabo kartic in splošnimi pogoji.

Če jih preberejo.

Brezstična bančna kartica nakup | Avtor: Profimedia Profimedia

Brezstične kartice imajo sicer še druge varnostne mehanizme. Tako je potrebno včasih vtipkati PIN na prodajnih mestih tudi v primerih, ko gre za majhne zneske, pod 15 evrov, kolikor je običajni limit slovenskih kartic. Na ta način izdajatelj kartice preprečuje, da ne bi z ukradene kartice nekdo večkrat v majhnih zneskih ukradel preveč denarja.

brezstična kartica Slovenija Brezstične kartice: Pri nas 15, v Avstriji 25 evrov
Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:59 13.april 2019.

    Ne bo dolgo, ko boš moral it v arest ali pa plačat kazen, celo otroke ti bodo odvzeli, dokler si čipa ne daš vgradit. Fašizem se že izvaja v polni meri pri drugih zadevah z enakimi sankcijami za zadeve, ki ...prikaži več so bile nekoč prostovoljne.

Sorodne novice