Popotnik
63130 ogledov

Kako vam za potovanje pomaga cepilni kartonček

Cepljenje Epa
Kam lahko potujemo s cepilnim kartonim in kako bo po 1. juliju.

S cepilnim kartončkom, ki ga prejmemo pri cepljenju, oziroma cepilno knjižico, lahko potujemo na Hrvaško, Madžarsko in v Srbijo, so potrdili na zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Anže Logar. 

Po 1. juliju skupno evropsko potrdilo

Za druge države je potrebna bodisi registracija, digitalno dokazilo ali dokument, izdan v angleščini oziroma jeziku te države.

1. julija se bo začelo uporabljati zeleno digitalno potrdilo, ki naj bi poenotilo sisteme prehoda meje oziroma dokumente, ki so potrebni za prehod meje. Digitalno potrdilo bo mogoče dobiti tudi brez sigence oziroma smsPASSa, vendar bo tako potrdilo na listu papirja veljalo le za dokazovanje stanja v tistem trenutku. Če bo oseba za prehod meje potrebovala hitri test in bo vmes poteklo 72 ur, koliko najdlje velja hitri test, bo morala oseba ob ponovnem testiranju pridobiti print nove verzije potrdila.
Vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter je za Odmeve sicer izrazil prepričanje, da bo v prvih tednih veljalo prehodno obdobje, ko bo za potovanje možno uporabiti cepilni kartonček, oziroma cepilo knjižico. 

Slovenija delno v zeleni, težave na meji ostajajo

Po zemljevidu ECDC je zelena le vzhodna kohezijska regija, zahodna pa ne. Oranžne ostajajo goriška, obalno-kraška, gorenjska in osrednjeslovenska regija, medtem ko so vse druge statistične regije po novem zelene. Zelene so tako primorsko-notranjska, jugovzhodna Slovenija, posavska, zasavska, savinjska, koroška, podravska in pomurska regija.

Za prebivalce zelenih regij se za vstop na Hrvaško ukinjajo vsi pogoji in to takoj.  Hrvaški odlok se namreč sklicuje neposredno na zemljevid ECDC, zato so tudi spremembe uvrstitve posameznih držav takoj uveljavljene.

Obrazec za vnos podatkov Enter Croatia ima možnost, da vnesete podatek, ali ste iz vzhodne ali zahodne Slovenije.

Prebivalci goriške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in gorenjske statistične regije za vstop na Hrvaško še naprej potrebovali negativen test (če niso cepljeni ali prebolevniki), prebivalci drugih regij pa bodo šli na Hrvaško lahko le z osebno izkaznico, tako kot pred epidemijo. Zanimivo tudi prebivalci primorsko-notranjske regije sodijo v vzhodno kohezijsko regijo in bodo lahko na Hrvaško potovali brez omejitev.

Odvisno bo od članice

Na ravni Evropske unije je bila sprejeta odločitev, da državljani držav na zelenem seznamu lahko potujejo brez omejitev oziroma dodatnih dokazil. Vendar kot kaže v praksi ne bo tako. Najprej je odvisno od države članice, čez koliko časa sama uvrsti določeno državo an zeleni seznam.

"Odvisno je od tega, kako nas drugi videli," pravi Šter. Pri tem pa se bo tudi upošteval trend naraščanja okužb. Pričakovati je, da bodo članice zaradi širjenja različice delta, zelo pazljive pri tem, kako bodo odpirale meje. 

Pozor pri vrnitvi domov

Pozorni pa moramo biti tudi na to, kakšni so pogoji za vstop v Slovenijo. 

Hrvaška je glede na zemljevid ECDC razdeljena na štiri regije, sedaj je po njihovih kriterijih celotna Hrvaška zelena. ​

Po naših kriterijih pa je trenutno zelena le Panonska Hrvaška, ostale tri administrativne enote - Jadranska Hrvaška, prestolnica Zagreb in Severna Hrvaška - pa so oranžne.  Kar pomeni, da morajo tisti, ki se vračajo s teh delov Hrvaške, pokazati potrdila, da ste prebolevnik, cepljen ali sveže testiran, v nasprotnem primeru ej predpisana karantena.

Pri vračanju iz zelenih administrativnih enot, PCT pogoj ni zahtevan, je pa potrebno dokazilo, da ste na tem območju res bivali.

 

Komentarjev 15
  • sllcapital 23:58 26.junij 2021.

    Ste poskušali brez uspeha dobiti posojila pri bankah? Nujno potrebujete denar, da se rešite dolga? Potrebujete denar za širitev ali ustanovitev lastnega podjetja? Odobravamo posojila v trdem denarju in vse druge vrste posojil z obrestno mero od 3% do 5%. ...prikaži več NationWide odobravamo posojila v razponu od 3.000,00 DO 100 milijonov USD / POUNDS / EURO. 100% financiramo in z LTV 75% -85% za nakup nepremičnine, odgovorite na to WhatsApp: +447451280545 ali e-pošto: sllcapitaluk@gmail.com

  • breacker 14:44 26.junij 2021.

    Kaj zdaj pa hitri test velja 72 ur? Tako pise na začetku članka...

  • jakec1575 13:53 26.junij 2021.

    Zakaj vlada direktno ne veze na Ecd svojih odlocitev? Zakaj se 2do 3dni zajebava svoj lasten narod in ga sili v stroske? Hojs bo dobil svoje v 2letih. Zapomnite si kaj sem napisal. Slovenski narod ne pozablja.