Popotnik
19784 ogledov

Končno prihajajo dobre novice!

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima M. Ha. Smučanje v Kranjski Gori, posneto 6. februarja 2023.
Smučarski centri so že v veselem pričakovanju pred začetkom smučarske sezone 2023/2024.

Če se na našem najviše ležečem smučišču – Kaninu zaradi birokratskih težav letos smučarji ne bodo mogli spustiti, je bolj veselo po drugih smučiščih po državi. Določena so prve snežinke že dočakala, kmalu pa bodo pozdravila tudi prve smučarje.

Kaninska žičnica Slovenija Zdaj je uradno: Žičnica je prenevarna, da bi smučišče obratovalo

Napovedi pred začetkom smučarske sezone 2023/2024 so optimistične, k temu verjetno botrujejo tudi investicijska sredstva v višini 76 milijonov evrov za kakovostnejšo ponudbo in infrastrukturo slovenskih smučišč, ki jim jih je namenila država. Pri tem je levji delež za prestrukturiranje smučarskih centrov v gorske centre s celoletno ponudbo namenilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), in sicer dobrih 55,4 milijona evrov. 

Kar devet smučarskih centrov bo tako letošnjo sezono začelo z novimi oziroma posodobljenimi žičnicami. Med njimi tudi Krvavec, kjer so zamenjali več kot 40 letih staro dvosedežnico, ki bo vozila na najvišjo točko smučišča – Zvoh. 

Poleg Krvavca so se dodatnih sredstev razveselili še na Voglu, Veliki planini, Cerknem, Golteh, Rogli, Kopah, Mariborskem Pohorju in Treh kraljih, kjer bodo do konca tega leta izvedli velike infrastrukturne investicije v skupni vrednosti 84 milijona evrov. Ključnega pomena investicj je, da je razvoj slovenskih smučarskih centrov usmerjen v razvoj celoletnega trajnostnega turizma. Prav dobra infrastruktura gorskih središč, kot so žičnice in sedežnice, pa so osnova za ta razvoj.

Rogla | Avtor: Unitur Unitur
"S podporo države smo spodbudili investicije v žičniško in drugo infrastrukturo za outdoor turistične aktivnosti v skupni višini 76,5 milijona evrov. Na razpisu smo podprli vlaganja v žičniško kot tudi drugo turistično infrastrukturo za aktivnosti v naravi, ki niso vezane izključno na zimsko sezono," je pojasnila generalna direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin. Na smučiščih si lahko tako po novem obetamo zip line proge, adrenalinske parke, proge za downhill in gorsko kolesarjenje, ureditev tematskih pohodniških poti ter tematske in doživljajske parke.

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima slovenska smučišča Popotnik Težave se stopnjujejo: kaj to pomeni za njihovo prihodnost?

Kdaj bodo smučišča začela s sezono?

Vreme vse bolj opozarja na to, da je zima tu, kar veseli predvsem ljubitelje snežnih strmin in smučišča. Ta so pred začetkom nove smučarske sezone že v polnem razmahu in nestrpno pričakujejo prve smučarje. Brez zapletov seveda ni šlo – zaradi visoke rasti cen energentov je večina slovenskih smučišč cene vozovnic tudi letos podražila. Redne cene vozovnic za odrasle bodo večinoma presegle 40 evrov. Koliko boste za smuko odšteli na posameznih smučiščih, lahko preverite v našem preteklem prispevku. Tokrat pa smo preverili, kdaj bodo smučišča skočila v novo smučarsko sezono.

Za lažje načrtovanje vaših zimskih počitnic prilagamo koledar šolskih počitnic in praznikov 2023/2024 za osnovne in srednje šole, ki ga je potrdilo pristojno ministrstvo, in sicer:

19.02. - 23.02.2024, zimske počitnice za vse šolarje z območij: Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in zasavske regije ter Občine: Ribnica, Sodražica, Loški potok, Kočevje, Osilnica in Kostel.

26.02. - 01.03.2024, zimske počitnice za vse šolarje z območij: Jugovzhodne Slovenije (razen občin: Ribnica, Sodražica, Loški potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske regije.

Najbolj so pohiteli na Kopah, kjer so prve smučarje pozdravili že 1. decembra na progah Pungart in Sedlo, ki so ju pred tem s topovi dodatno zasneževali. Prvi sneg je njihove strmine sicer (skromno) pobelil že v začetku novembra. Kot prejšnja leta, so na Kopah začetek sezone pospremili z izdatnim glasbenim dogajanjem, ki je stalna zimska ponudba ob koncih tedna. V novi zimski sezoni pričakujejo več kot 100.000 smučarjev. Pohvalijo se, da imajo nastanitvene zmogljivosti zapolnjene, tudi s šolami v naravi. Hkrati čez vso zimo napovedujejo okoli 50 dogodkov, od tega večino glasbenih.

Sledili jim bodo na Rogli, kjer Ski opening načrtujejo v petek, 8. decembra, ki ga bodo pospremili s pestrim glasbenim programom. Na odru se bodo zvrstili Modrijani, Zvita feltna in Vzrock. Med 9. in 16. uro bodo obratovale štirisedežnica Planja, vlečnica Uniorček, Košuta in Jasa. Do preklica bodo veljale prilagojene cene dnevnih smučarskih vozovnic, in sicer bo dnevna smučarska vozovnica znašala 21,50 evra za odrasle in 14,00 evrov za otroke. Zaradi pomanjkanja naravnega snega tekaške proge še niso urejene. Tekaški center Rogla bo tako z obratovanjem začel takoj, ko bodo to dopuščali snežni pogoji.

V novo sezono se na Rogli podajajo optimistično, saj so tik pred zaključkom projekta Park Mašinžaga – 1. faza, ki bo z novo dodatno turistično ponudbo omogočal tako desezonalizacijo kot tudi sinergijske učinke z obstoječo športno, wellness, gastronomsko in doživljajsko ponudbo gorskega športnega centra Rogla, pa tudi s termalnim zdraviliščem Terme Zreče ter destinacijama Rogla – Pohorje in Pohorje. Smučarske proge boco v novi sezoni med drugim urejali z novim teptalnim strojem Pistenbully 400W z vitlami, ki sodi med najsodobnejše tovrstne stroje.

hotel Celjska koča žalostno Popotnik Nekdanjemu ponosu danes grozi propad

Dan kasneje, torej 9. decembra, se sezona začenja na Mariborskem Pohorju, kjer je tamkajšnji vrh pobelilo že konec novembra. Nizke temperature, hladna voda in primerna relativna vlažnost so poskrbeli, da so lahko najprej začeli zasneževati proge na Arehu, kasneje pa tudi na višjih legah Mariborskega Pohorja. Za prvo smuko bo na Arehu urejena proga Pisker s šestsedežnico, ki bo delovala med 9. in 16. uro, na Mariborskem Pohorju pa bo v tem času odprt otroški poligon s trakovoma Bejbika.

Na Pohorju se lahko pohvalijo s 7,5 milijona evrov vredno naložbo v novo vmesno postajo Pohorske vzpenjače in novo štirisedežnico Ruška. Pred začetkom zimske sezone so prodali okoli 1500 sezonskih vozovnic, kar je primerljivo z lanskimi številkami. Kot edini v Sloveniji niso zvišali cen dnevnih vozovnic. 

Zillertal Avstrija smučišče Smučanje Popotnik Nore cene za enodnevne smučarske vozovnice

Medtem pa bodo na smučišču Krvavec z otvoritvijo letošnje smučarske sezone še nekoliko počakali. Na Krvavcu, ki je že osmo leto zapored osvojilo naziv Najboljše smučišče v Sloveniji, so z zasneževanjem sicer že začeli in tako le še čakajo na ustreznejše vremenske pogoje. Začetek sezone načrtujejo za sredino decembra. 

S predprodajo vozovnic so do sedaj zadovoljni, točne podatke pa bodo lahko razkrili, ko se bo le-ta zaključila. Redna cena odrasle smučarske vozovnic je na Krvavcu v lanski sezoni znašala 39 evrov, medtem ko bo v letošnji sezoni znašala 41 evrov. Na Krvavcu še namignejo, da od 1. decembra dalje poteka akcija #Furam Krvavec ceneje, ki omogoča, da so v spletni trgovini na voljo lanske cene.

smučišče Krvavec Pred zimsko sezono Popotnik Takšna je nova šestsedežnica z ogrevanimi sedeži na Krvavcu

Ob tem se pohvalijo z letošnjo veliko pridobitvijo – novo, hitrejšo in ogrevano šestsedežnico. Na tamkajšnji Plaži se prav tako že tradicionalno obetajo sobotne zabave z živo glasbo. Okrepili pa so tudi poletno ponudbo, saj imajo po novem na voljo 50 električnih koles, nove gokarte, prenovljen pustolovski park, trim stezo in energijske točke na Zvohu.

Na ugodne vremenske razmere čakajo tudi na Golteh, kjer zaključujejo projekt zamenjave dveh starih žičnih naprav z novima štirisedežnicama. V to so skupaj z obogateno ponudbo na prostem vložili več kot 11 milijonov evrov. Začetek sezone tako načrtujejo za sredino decembra, če bodo snežni pogoji to dopuščali. Takrat bodo lahko obiskovalci izkoristili otvoritvene cene dnevnih vozovnic, ki bodo za polovico nižje od rednih. Pri predprodaji so zaznali povečan obseg interesa za nakup vozovnic v primerjavi s preteklimi leti, kar povezujejo z visokimi cenami na tujih smučiščih, pa tudi njihovimi predprodajnimi cenami, ki so ostale na lanski ravni.

Kanin To se lahko zgodi Popotnik Kakšna usoda čaka naš Kanin?

Veliko novost so dočakali tudi na Voglu, kjer so se razveselili nove krožne kabinske žičnice, ki je zamenjala staro dvosedežnico Zadnji Vogel. Prav tako so uredili visokogorsko arheološko pot, kolesarsko progo, disk golf in nova igrala. Vse skupaj jih je stalo nekaj manj kot devet milijonov evrov. Čeprav so na novo zimsko sezono na Voglu že pripravljeni, jim vremenske razmere (še) ne dopuščajo otvoritve. Odvisni so namreč od naravnega snega in upajo, da bo zapadel že ta konec tedna.

V Kranjski Gori, kjer so že prejšnji teden začeli z umetnim zasneževanjem, pa računajo, da bodo žičniške naprave pognali 16. decembra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:23 17.december 2023.

    Čakamo na božičnico,pol pa gremo