Popotnik
4701 ogledov

Kakšna usoda čaka naš Kanin?

Kanin
Poplave in sanacije, ki so sledile, so dodatno zapletle prihodnost primorskega smučišča.

Zime niso več tako hladne kot včasih, predvsem pa so manj radodarne s snegom. Tudi napovedi klimatologov za prihodnost zimskega turizma v Sloveniji niso nič kaj obetavne. Ker je v Sloveniji vpliv podnebnih sprememb vse bolj izrazit, je težko za pričakovati, da nas čaka še veliko hladnih in belih zim.

Kanin smučišče Popotnik "Najslabši scenarij pomeni zelo slabe novice tudi za naša najvišja smučišča"

To ni pogodu slovenskim smučiščem in žičničarjem. Poleg vremena se v zadnjih letih spopadajo s številnimi preprekami, ki vplivajo na njihovo (neuspešno) poslovanje. Potem ko jim je pred štirimi leti zagodla epidemija covid-19, jim je letošnjo smučarsko sezono zagodla še podražitev elektrike.

Covid-19, smučišče, Krvavec | Avtor: RTC Krvavec Covid-19, smučišče, Krvavec RTC Krvavec

Nekateri niso imeli sreče niti poleti, ko so Slovenijo pretresle strahovite poplave. Med drugimi smučišče Golte, kjer po skromni poletni sezoni pogled že usmerjajo na zimsko. Za novo smučarsko sezono postavljajo tudi novi štirisedežnici, ki bosta nadomestili staro dvosedežnico Smrekovec in vlečnico Stari stani. Projekt, ki bo zaključen predvidoma konec oktobra, obsega tudi nove produkte; kot so avanturistični park Golte, ki že obratuje, kakor tudi zip coaster, otroški tematski park, prosti pad, park jump&slide in bivalne kupole na Golteh. Vrednost celotnega projekta je dobrih devet milijonov evrov, subvencija gospodarskega ministrstva oz. nepovratna sredstva pa znašajo sedem milijonov evrov.

Letošnja sezona na Kaninu pod vprašajem

Poplave in predvsem slabo vreme v poletnih mesecih so jo zagodle tudi našemu najvišje ležečemu smučišču Kanin, kjer v septembru zaključujejo poletno sezono. Zaradi velikega števila deževnih in vetrovnih dni so od 9. junija do 10. septembra našteli 75 obratovalnih dni in prepeljali 24.000 potnikov, kar je 6.000 manj kot lani. Kanin še vedno obratuje, in sicer v jesenskem urniku, od petka do nedelje.

Kanin | Avtor: Javni zavod Sončni Kanin Javni zavod Sončni Kanin

Tako kot na drugih smučiščih se tudi na Kaninu pripravljajo na zimsko sezono; zagnali so vzdrževalna, zagotoviti morajo tudi še preglede. S to razliko, da je usoda letošnje sezone pri njih še pod vprašajem, saj bo odvisna od novega zakona o Kaninu, ki bi bil formalna podlaga za obnovo centra. Smučišče namreč ni prejelo sredstev na lanskem javnem razpisu za vlaganja v trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma. Težava je v tem, da se bo s koncem leta krožno-kabinski žičnici izteklo obratovalno dovoljenje. Z drugimi besedami: zgodi se lahko, da smuke v tem visokogorskem središču letos ne bo.

Matjaž Han | Avtor: Katja Kodba/VladaRS/Flickr Matjaž Han. Katja Kodba/VladaRS/Flickr
Na Kaninu so tako že v precejšnji časovni stiski, zato si prizadevajo, da se zakon čimprej sprejme. Sanacija po poplavah je iskanje denarja za primorsko smučišče dodatno zapletla. Osnutek zakona so sicer že pred začetkom poletja pripravili na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, a je trenutno še v medresorskem usklajevanju. Uskladiti je namreč treba več pripomb. To je nedavno potrdil gospodarski minister Matjaž Han in zagotovil, da bodo to skušali narediti čimprej.

Ob tem je poudaril, da je za edino slovensko visokogorsko smučišče z naravnim snegom nujno treba najti rešitev. Od usode smučišča je namreč odvisna tudi prihodnost zimskega turizma v Bovcu in tudi širše v regiji Posočje.
 
"Osnutek zakona tako z vsebinskega kot finančnega vidika presega pristojnosti našega ministrstva. Zato smo v pogovore o možnih rešitvah vključili ostali pristojni ministrstvi, ki sta odgovorni za žičniško infrastrukturo na slovenskih smučiščih in za finance. Od obeh resorjev smo prejeli pripombe, tako glede načina reševanje problematike Kanina kot zagotavljanja zadostnih finančnih sredstev. Gospodarsko ministrstvo namreč nima zagotovljenih sredstev za tako obsežno investicijo na Kaninu," nam povedo na ministrstvu. Dodajo, da je zaradi avgustovskih poplav in odpravljanjem škode ter preprečevanjem morebitne ponovitve katastrofe ta trenutek težko oceniti časovnico nadaljnjih aktivnosti.

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima slovenska smučišča Popotnik Težave se stopnjujejo: kaj to pomeni za njihovo prihodnost?
 
Ob tem izpostavijo, da je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport primarno pristojno predvsem za razvoj turizma: "Zato smo lani tudi podprli prestrukturiranje devetih smučarskih centrov v celoletne gorske turistične centre, v višini dobrih 55,4 milijona evrov. Na razpisu smo podprli tako vlaganja v žičniško in tudi drugo infrastrukturo za aktivnosti v naravi, ki niso vezane izključno na zimsko sezono."

Odgovorni na Kaninu opozarjajo, da bi zakon moral zeleno luč dobiti še pred zimo, saj bi tako tudi lažje podaljšali obratovalno dovoljenje za letošnjo zimsko sezono. Ker si v nadaljevanju postopka sprejemanja zakona ne želijo več nobenih zapletov, se želijo sestati s predsednikom vlade Robertom Golobom

Kot nam je dejala direktorica smučišča Kanin Manuela Božič Badalič, s strani vlade do 29. septembra še niso prejeli nobenega odgovora v zvezi z zakonom. "Če zakona ne bo, bo morala lastnica Kanina, torej Občina Bovec, sprejeti odločitev v zvezi z nadaljnjo usodo Kanina," morebitno črno usodo smučišča napove direktorica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • pravičnik77 07:30 01.oktober 2023.

    Za lastnino naj najprej poskrbi lastnik,če ni sposoben na firmo,nepremičnino proda.Zakaj bi mogla država vedno dajati denar za v naprej propadle projekte, medtem ko lastniki ne naredijo nič,ne zagotovijo niti denarja, niti programov,da bi si sami služili denar. Najlažje je ...prikaži več tako krast proračunski denar,se sklicevat na nekakšno vseslovensko pomembnost... tako kot ostali gosposarstveniki.dobiček zadržijo zase, ko pa fitma rabi denar, cuzajo držani proračunski denar. to je kapitalizem po slovensko

  • Stampedo 21:25 30.september 2023.

    Degradacija smučišč prinaša okoljsko škodo brez primere. Kar nekaj planot, ki se uporabljajo tudi za smučišča, je med največjimi krivci za poplave zaradi hitrega odvajanja padavinskih voda na golih in z betonom "zalitih" površinah, paradoksno pa sedaj prinašajo sušo ... ...prikaži več Državni, EU in občinski denar ni nikakor namenjen za to, da bi se brezpregledno zlival na smučišča. Bomo iz sklada za popoplavno obnovo financirali gradnje desetsedeznic, tako kot iz pokoronskega denarja gradijo šestsede?

  • Avatar karjola
    karjola 20:22 30.september 2023.

    Pri takih stvareh gre tričetrt denarja v privat žepe