Popotnik
109422 ogledov

Tako se dela biznis: plačal 355.000 evrov, sedaj za sobo služi po 900 evrov na noč

Chalet Sofija
1/4
Booking.com
Zgodba o nastanku luksuznega hotela vas bo presenetila.

Počitniški dom v Srednjem Vrhu nad Gozd Martuljkom je bil dolga leta v uporabi za letovanja otrok in maldostnikov. Kot pa so dejali njegovi prejšnji lastniki – Mestna občina Ljubljana –, naj bi bila zasedenost doma po občinskih podatkih izjemno nizka, in sicer zgolj šest odstotkov na leto. 

ZPM Gozd Martuljek | Avtor: ZPM Gozd Martuljek ZPM Gozd Martuljek

Na MOL so v okviru revizijskega poročila o gospodarjenju s počitniškimi kapacitetami, ki ga je naredilo računsko sodišče, kot morebitne razloge za slabo zasedenost navedli problematičen (in nevaren) dostop po cesti, primeren le za manjše avtobuse in kombije, pomanjkanje zaščitne ograje nad prepadno steno, premajhno število kopalnic in slabo stanje opreme.

Ob tem so na računskem sodišču opozorili, da dom ni v tako slabem stanju in da bi se dalo zasedenost povečati z dodatnimi dopolnilnimi ponudbami in programi, kot so ekološke in naravoslovne šole. Na ta način bi povečali število oskrbnih dni in izkoristek kapacitet ter posledično izboljšali poslovni izid. "Dom je delno zaseden v zimskem obdobju, ko organizirajo smučanje in zimske šole v naravi, ter maja in junija, ko šole izvajajo lastne programe," so poudarili na sodišču.

Maribor nova blagovna znamka Popotnik Zbudila se je tudi Podravska regija – bo Ljubljana dobila konkurenco?

Ker vrtci, šole in ZPM niso kazali posebnega interesa za uporabo in naj bi imela imela mestna občina z njim zgolj stroške, so dom na idilični lokaciji leta 2008 uvrstili v načrt prodaje stvarnega premoženja. Šele čez deset let so ga na javni dražbi prodali znanemu gostincu Svetozarju Raspopoviču, lastniku gostilne As v Ljubljani. Zanj je moral odšteti 355 tisoč evrov, ljubljanska občina pa je prejet denar uporabila za obnovo drugih počitniških domov.

Iz besedila takratne javne dražbe je razvidno, da je bila površina doma dobrih 573 kvadratnih metrov, zemljišče pa je veliko skoraj sedem tisoč kvadratnih metrov. Izklicna cena je bila 350 tisoč evrov.

Raspopović je hitro zavihal rokave in po petih letih zgradil luksuzni hotel Chalet Sofija, kjer nočitev s polpenzinom za dve osebi stane od 800 do 960 evrov. "Kjer se združita neokrnjena narava in najvišja raven razkošja", so besede, s katerimi spletna stran vabi v goste v idilični hotel s pogledom na Julijske Alpe.

Chalet Sofija | Avtor: Booking.com Booking.com
Dom ali gnezdo, kot pravi njegov lastnik, je zasnovan z ljubeznijo, s spoštovanjem do narave ter mislijo na družino in druženje. Ustvarjen za razvajanje samega sebe ter vseh, ki cenijo naravo in udobje bivanja, obenem pa si želijo razvajati svoje brbončice, telo in duha v dobri družbi. Na voljo je pet suit z dovršenim interierjem in lastno teraso s čudovitimi razgledi.

Chalet Sofija | Avtor: Booking.com Booking.com

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • jakec1575 05:16 21.september 2023.

    jaz za ta razpis nisem nikoli slisal. za 355 jurjev bi kupil se kdo.

  • Kojak 11:53 20.september 2023.

    Pa so novinarji preverili, kdaj je bila dražba objavljena, ali je sploh bila dejansko javna dražba, kdo in če so sploh še bili drugi dražitelji. Za 355.000 € bi se v resnici za tole lokacijo STEPLI....

  • bobubob 11:15 20.september 2023.

    Ja, v tej greznici se (žal) najboljši posli lahko delajo le tako. Ampak plebs je tako želel, to je volil skoraj vsa ta leta po takoimenovani osamosvojitvi, sedaj pa naj ne jamra. V tak 'biznis' so se lepo vključili tako ...prikaži večo levi kot t.i. desni. Plebs se prepira, katera stran je boljša, medtem pa ga bodo tako levi kot t.i. desni ostrigli do kože, nazadnje pa mu bodo odrli še to. In plebs bo ploskal še naprej ter budno pazil, da kdo ne bi ploskal manj, bognedaj, da sploh ne bi (odgovorno) ploskal.

Sorodne novice