Popotnik
798 ogledov

Kopanje v Žusterni še naprej odsvetujejo

kopanje Saša Despot
Agencija RS za okolje še naprej odsvetuje kopanje na območju od kopališča Žusterna do kopališča Mandrač Molet. Rezultati preverjanja problematičnega kraka kanalizacijskega sistema naj bi bili znani v sredo.

Agencija RS za okolje zaradi večkratnega povečanja števila bakterij E.coli v iztoku v Žusterni še vedno odsvetuje kopanje v kopališču Žusterna ter na odseku od kopališča Žusterna do vključno Mandrača Molet. Po tem, ko so se v nedeljo vrednosti E.coli znižale, so v ponedeljek zopet bile nad dovoljeno mejo na območju iztoka Žusterna. 

V komunalnem podjetju Marjetica Koper so v ponedeljek zjutraj začeli s preverjanjem problematičnega kraka kanalizacijskega sistema na območju Žusterne. Pregleda so se v koprskem komunalnem podjetju lotili po onesnaženju kopalnih voda, ki ga je povzročilo izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik, ki se izteka v morje. Do tega je prišlo med čiščenjem zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika.

Kopanje na omenjenem območju od kopališča Žusterna do kopališča Mandrač Molet naj bi ob postopnem izboljševanju kakovosti vode v zadnjih dneh predvidoma spet omogočili v sredo.

V koprski Marjetici so sicer danes za STA napovedali, da bodo v sredo začeli še s pregledom meteornega sistema odpadnih voda. Ker gre za večje območje, kamor gravitirajo trije hudourniki, ocenjujejo, da bo pregled trajal 14 dni. V sklopu tega pregleda bodo preverjali tudi prisotnost morebitnih črnih priključkov na kanalizacijski sistem.

kopanje Kopanje odsvetovali Popotnik Za petkrat presežene vrednosti bakterije v vodi

V kraku našli stiropor

V Marjetici so obenem potrdili, da so v soboto v omenjenem kraku našli stiropor, ki bi lahko ponovno povzročil zamašitev in odtekanje fekalij v hudournik. Sosledje dogodkov sicer po njihovem nakazuje, da bi to in zamašitev kanalizacijskega jaška z večjim tekstilnim predmetom lahko bila povezana.

Bolj odločen je bil koprski župan Aleš Bržan, ki je v ponedeljek na svojem uradnem Facebook profilu zapisal: "Naključja so redka, ko se ponavljajo, se moramo resno zamisliti."

kopanje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Župan: Naključij je odločno preveč

Na koprski občini so prav tako v ponedeljek med drugim opozorili, da se je v zadnjem času povečalo število nedovoljenih posegov v mestno infrastrukturo. Med drugim so pristojne službe večkrat zaznale, da so šobe za zalivanje zelenic obrnjene v napačno smer, zraven praznega koša za smeti so odpadki, ki so malomarno odvrženi na tla, pojavljajo se zamašeni kanalizacijski jaški. Pristojne službe bodo zato o vseh morebitnih nedovoljenih posegih v mestno infrastrukturo dosledno obveščale organe pregona.

Bržan je v zvezi s tem dogajanjem na Facebooku zapisal še, da je teh in drugih naključij odločno preveč: "Morda bi se lahko avtorji naključij zamislili, ali s takšnimi dejanji res škodujete občinskemu vodstvu ali predvsem sebi in ostalim občanom."

Na koprski policijski upravi so povedali, da v zvezi z izlitjem neznane snovi v morje pri Žusterni že preverjajo sum storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, pri tem pa niso mogli napovedati, kdaj bodo preiskavo sklenili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice