Popotnik
1679 ogledov

Lahka pot z neverjetnim razgledom

Cerkniško jezero
1/3
Miha Jernejčič
Učna pot Drvošec je dolga pet kilometrov. Ni zahtevna, saj večinoma vodi po relativno ravnem terenu ...

Kot pojasnjujejo v Notranjskem krajinskem parku, je Cerkniško jezero eno največjih presihajočih jezer v Evropi: “Navadno se voda razlije po površini dobrih 20 kvadratnih kilometrov, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 kvadratnih kilometrov. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji.”

Danes je Cerkniško jezero, skupaj z Rakovim Škocjanom in Križno jamo, razglašeno tudi za mednarodno pomembno mokrišče – Ramsarsko območje, zaradi pomena za življenje ogroženih ptic pa še za Natura 2000 območje.

Dostopni tudi najlepši deli

Pisali smo že, da se obetajo v okolici Cerkniškega jezera velike spremembe. Iz Notranjskega regijskega parka so nam pojasnili, da se z letošnjim letom začenja gradnja res obsežne infrastrukture. S tem bodo dodatno uredili okolico jezera za obiskovalce, naredili dostopne njene najlepše dele, obenem pa bodo s tem turiste speljali stran od najbolj občutljivih območij.

Cerkniško jezero Foto Popotnik Takšna bo nova infrastruktura na našem jezeru

Ena od takšnih novosti bo tudi slikovita in skoraj pravljična učna pot Drvošec, ki je trenutno manj poznana, a jo lahko kljub temu že obiščete. Na njej še ni opazovalnic in druge infrastrukture, vas bo pa pot kljub temu očarala.

“Učna pot Drvošec je dolga pet kilometrov. Ni zahtevna, saj večinoma vodi po relativno ravnem terenu, potke pa so lepo urejene in v gozdnem delu nasute z lesenimi sekanci,” nam je pojasnila Ana Gabrejna iz parka.

Cerkniško jezero - tu bodo bodoče opazovalnice | Avtor: Miha Jernejčič Miha Jernejčič

Pot vodi od izhodiščne točke na parkirišču pri vasi Dolenje Jezero mimo požiralnika Rešeto po nasipu. “Čez približno 1,5 kilometra hoje vstopimo v gozdni del poti na polotoku Drvošec. Ob poti se bodo razkrivali čudoviti pogledi na Cerkniško jezero. Na poti nas bo spremljalo 15 usmerjevalno – interpetacijskih točk s tablami z informacijami o naravi, ki nas obdaja,” opisuje.

Pot je po njenih besedah primerna je za obiskovalce vseh generacij, cilj pri pripravi vsebin in zasnov točk pa je bil, da bo zanimiva tudi za otroke.

Pot bo sicer z vso infrastrukturo v celoti dostopna za obiskovalce do leta 2020.

Poleg petnajstih usmerjevalno – interpetacijskih točk z informativnimi tablami, bodo tu postavili še pet ptičjih opazovalnic ter tri pontone oziroma plavajoče pomole.

Cerkniško jezero | Avtor: Notranjski regijski park Notranjski regijski park

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.