Popotnik
3292 ogledov

Lestvica: deset najboljših majhnih smučišč

Smučanje v tujini
1/2
EPA
The Guardian je objavil seznam desetih najboljših majhnih smučišč v Evropi, kot drugo je omenjeno slovensko smučišče.

Zmagovalno smučišče se po Guardianovi lestvici nahaja v španskih Pirenejih. Port Aine je simpatično smučišče z 22 progami in 2.440 metri nadmorske višine. Smučišče je polno zasedeno ob koncih tedna, med tednom pa lahko uživate v prostih in lepo negovanih pistah. Karta za dva dni stane 65 evrov.

Port Aine | Avtor: Profimedia Profimedia

Julijske Alpe v Sloveniji

Kranjsko Goro opisujejo kot sijajno majhno smučišče v slovenskih Julijskih Alpah blizu italjanske in avtrijske meje. Piste so sestavljene iz odlične kombinacije različih terenov, vključno z enostavnimi progami za družine in začetnike. Toplo priporočajo tudi tamkajšnjo šolo  smučanja. "Vasica je polna alpskega šarma," opisujejo in posebej izpostavljajo čudovito jezero Jasna, odločne pice v Pizzerii Pino in najboljšo torto v Slaščičarni Kala. Dvodnevna karta stane 59 evrov.

Kranjska Gora | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljubljana Bravo! Popotnik Noro, kakšna reklama za Slovenijo

Na lestvici je tudi švicarsko smučišče Champex-Lac. Gre za majhno vasico, ki so jo zgradili okoli lepega jezera, ki pozimi zamrzne in je odlično za drsanje. Dvodnevna karta stane 52 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Randonnée! 💁🏼💪🏼❄️🎿

A post shared by Fiona Squaratti Baciocchi (@fiona_squaratti) on

Posebej omenjajo tudi Kolašin v Črni Gori, ki je po njihovem mnenju najbolj podcenjeno gorsko letovišče v Evropi. Gre za majhen kraj obdan z gorami, smučanje pa stane 30 evrov na dan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ugledni britanski dnevni list The Guardian naveo je morački predio i Kolašin kao jedno od deset najboljih skijališta u Evropi. Pored Kolašina na spisku deset najboljih skijališta našli su se, između ostalog, španski Pirineji, Alpski dio Slovenije, kanton Vale u Švajcarskoj, Bavarska. The Guardian o svakom mjestu sa spiska napisao je po nekoliko rečenica. Donosimo šta piše za Kolašin. -U centralnoj Crnoj Gori nalazi se jedan od najpotcjenjenih planinskih centara u Evropi. To je mali grad okružen planinama Bjelasica i Sinjajevina, koji se uzdižu do više od 2.000 metara. Skijanje košta 30 eura dnevno, uključujući prelaz za žičare, a postoje i staze za djecu s instruktorima. Moja sedmogodišnjakinja ćerka je to voljela. Izvrsna balkanska kuhinja je ukusna, a smještaj se kreće u rasponu od vrhunskog hotela do brvnara s prihvatljivim cijenama. Skijaške staze udaljene su sedam kilometara i dostupne su autobusom. Za zimski odmor bez redova i visokih cijena, stvarno bih preporučio ovo područje – navodi se u tekstu u kojem se opisuje Kolašin. #montenegro #crnagora #kolasin #skiresort

A post shared by Aktuelno (@aktuelno_me) on

V Nemčiji omenjajo manj poznano smučišče Garmisch-Partenkirchen, ki se ponaša s kakovostnimi hoteli in brunaricami v bližini smučišča. Tu imajo odlično opemo za izposojo, proge so raznolike, dvodnevna karta stane 88 evrov.

Priporočajo tudi smučanje v španski Sierra Nevadi, kjer je živahno in majhno. Smučišča so primerna tudi za začetnike. Tridnevna vozovnica stane 137 evrov.

Francosko smučišče La Mongie preseneča s 68 progami v skupni dolžini 100 kilometrov, na nadmorski višini tudi 2.500 metrov. Cena dvodnevne vozovnice je 90 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Increíble⛷❄️💙

A post shared by Nerea Esteban (@nerea_esteban) on

Smučanje v Leviju na severu Finske je nekaj posebnega, saj se sonce spusti že opoldne. Tako smučate pod reflektorji, pri izjemno nizkih temperaturah in aurori borealis. Zelo prikupne so tudi majhne brunarice ob smučišču z ognjiščem v sredini, kjer lahko pečete svoje najljubše jedi. Dvodnevna karta stane 44 evrov.

Čeprav poznamo Grčijo po čudovitih plažah, imajo tudi prikupna in poceni smučišča. Eno takšnih je smučarsko doživetje v Haniji, na pobočju gore Pelion. Hania ima pet vlečnic in proge različnih težavnosti, cene so izjemno nizke. Smučarska vozovnica stane 13 evrov na dan.

Za konec omenjajo še italijansko smučišče v Abruzzu, kraj Roccaraso, kjer je za konec tedna polno, med tednom pa presenetljivo tiho. Dvodnevna smučarska vozovnica stane 81 evrov.

anja.scuka@zurnal24.si