Popotnik
343 ogledov

"Med vsemi kršitvami je največ prav primerov nedovoljenega ribolova"

Sečoveljske soline Saša Despot
V Sečoveljskih solinah se še zmeraj spopadajo s kršitvami zaradi nedovoljenega nočnega ribolova.

Kršitve varstvenega režima parka v obdobju 2011-2021 se še vedno večinoma nanašajo na ribolov v nočnem času, zadrževanje v parku, ko ta ni odprt za obiskovalce, hojo izven označenih poti ter sprehajanje psov brez povodca. Kot je za STA navedel direktor Sečoveljskih solin Klavdij Godnič, pri njih ne gre za krivolov v pravem pomenu besede, temveč za nedovoljen ribolov glede na čas in kraj njegovega izvajanja.

Športni ribolov znotraj krajinskega parka je namreč dovoljen le na skalometnem obrežju med izlivom reke Dragonje in kanalom Curto. Ribiči lahko lovijo ribe v morju v času, ko je park odprt za obiskovalce, pri tem pa morajo imeti letno ali dnevno vstopnico v krajinski park. Ponoči zadrževanje v parku ni dovoljeno.

Skladno z zakonom o ohranjanju narave neposredni nadzor v naravi nad spoštovanjem prepovedi iz tega zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov poleg inšpektorjev izvajajo tudi naravovarstveni nadzorniki, je dodal Godnič: "V Krajinskem parku Sečoveljske soline imamo dva naravovarstvena nadzornika s polnimi pooblastili in enega prostovoljnega nadzornika."

Med vsemi kršitvami je največ prav primerov nedovoljenega ribolova. Od leta 2016 so tako izdali več kot 30 plačilnih nalogov in odločb o storjenem prekršku.

Pri nadzoru v nočnem času, ko je kršitev največ, sodelujejo tudi policisti. Ob zaznavi kršitve jim iz Policijske postaje Piran pošljejo v odstop in nadaljnjo obravnavo predlog za uvedbo postopka o prekršku. Trenutno je v prekrškovnem postopku pet kršiteljev, ki so lovili ribe in so se nahajali v krajinskem parku v nočnem času. "Štirim smo izdali odločbo o prekršku, en postopek pa trenutno obravnava sodišče," je dodal Godnič.

Kot je ocenil prvi mož krajinskega parka, se bodo kršitve najverjetneje dogajale tudi v prihodnosti, saj je ta del slovenskega morja s solinami znan po brancinih, večina kršiteljev pa ribe daje v prodajo restavracijam, kar ni dovoljeno.

Spoštovanje varstvenih režimov v Sečoveljskih solinah sicer zagotavljajo z rednim naravovarstvenim nadzorom, z receptorji na obeh vhodi v krajinski park ter s fizičnimi ovirami, kot so ograje in zapornice.

Nedovoljen ribolov se največkrat dogaja na območju Fontanigg na meji s Hrvaško, kjer ni elektrike, zato je delo recepcije temu primerno okrnjeno. "Vsekakor bo potrebno v prihodnje razmisliti o ureditvi tega vhoda, da zmanjšamo možnosti kršitev," je še razmišljal Godnič.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Stopnja preživetja hospitaliziranih se zmanjšuje, to je razlog ... Covid-19 zdravnik sestra skafander okužba bolnišnica Zdravje Strah je bil upravičen: Včeraj velikanski skok okužb
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.