Popotnik
14170 ogledov

Na voljo hotelske in privatne nastanitve, takšne so cene

1/4
Alja Marčič
V Ankaranu se lahko rekreirate, počivate in si ogledujete lepo okolje, z vsakim korakom pa se sprehajate po prečudoviti zgodovini narave.

Če bi se letos poleti radi odpravili na slovensko obalo, a se prehitro naveličate sonca in soli, se lahko za spremembo odpravite v Ankaran. Ta vam nudi številne zanimive in poučne poti skozi naravno in kulturno zgodovino primorske, prav tako vam ponuja priložnost za zdravo rekreacijo v naravi in končno tudi sprostitev na plaži.

Pohodne poti skozi zgodovino

V Ankaranu si lahko ogledate številne naravne znamenitosti in se udeležite aktivnosti v naravi. "Obiskovalcem priporočamo ogled Krajinskega parka Debeli rtič, kjer se lahko sprehodijo po tematskih učnih poteh ali se rekreirajo," nam pojasnjujejo na Turistično informativnem centru Ankaran. Če se želite rekreirati, vam ponujajo tek, razne telesne vaje, meditacijo in plavanje. Če imate večjo željo po sprehodu in zanimanje za okolje Ankarana, se lahko udeležite dveh učnih poti. "Prva vodi med vinogradi ob klifu, s pogledom na morje in obrežje," pojasnjujejo na turističnem centru. Ta je tako imenovana morska pot. Druga je razgledna pot, ki "nas popelje na višjo razgledno točko, mimo vinogradov do klopi, kjer je prekrasen pogled na celoten park in vse do italijanske strani."

 

BLED Gorenjska V gorenjskem biseru se veselijo obiskovalcev

V parku lahko poleg naravnih čudes najdete tudi nekaj zgodovinskih znamenitosti. Med temi je Zaliv sv. Jerneja najstarejši. Vsebuje zanimivo naravno kot tudi kulturno zgodovino: je edinstven tip ekosistema na tem območju, hkrati priča o ostankih antične ribogojnice, trdijo na turističnem centru. "Nad zalivom Sv. Jerneja se dviga Jurjev hrib, kjer je urejena gozdna učna pot Resslov Gaj, poimenovana po češkem izumitelju Josefu Resslu, ki je nekaj časa deloval tudi na tem območju," dodajajo.

Kot manjše zanimivosti navajajo tudi ostanke krušne peči na prostem, ki ilustrira vsakdan ankaranskih prednikov, nenazadnje pa tudi nekaj spomenikov iz druge svetovne vojne in ohranjeni graničarski stolp.

 | Avtor: Alja Marčič Alja Marčič

Edinstveni ekosistem

Tisti, ki se navdušujejo nad naravnimi čudesi, se bodo gotovo zanimali za naslednjo znamenitost. "Poleg krajinskega parka priporočamo tudi obisk tako imenovanega pokopališča školjk, kjer se nahajajo številni fosilni ostanki školjk," pravijo na turističnem centru. Tu so zabeležili okoli 234 različnih vrst školjk, poleg teh pa lahko opazujete tudi 30 vrst ptic, ki na tem območju domujejo. "Sipina je edinstvena v Sloveniji in ena izmed redkih v Evropi," poudarjajo.

palme Koper Popravljajo napako Slovenija To bodo v Kopru posadili namesto obolelih palm

Blizu sipine lahko tudi najdete tako imenovani sredozemski slani travnik. "To je poseben tip travnika, kjer uspevajo slanoljube rastline. Je močvirnat ekosistem, edinstven tip travnika v Evropi in zavarovan v območju Natura 2000," pojasnjujejo. Dodajajo, da so tu ravnokar uredili leseno učno pot z informativnimi tablami, ki vodi do Sv. Katarine. Tam boste za sprostitev našli telovadnico na prostem, ki je prav tako nova.

 | Avtor: Alja Marčič Alja Marčič
Poleg telovadnice in prej omenjene urejene rekracije imate na voljo nešteto možnosti za pohode in kolesarjenje po naravi. Kot pudarjajo na turističnem centru, je njihov polotok "v primerjavi z drugimi območji slovenske obale še zelo zelen." To je odlično za obiskovalce, ki "želijo preživljati čas v naravi."

Na turističnem centru poudarjajo, da so območja Pokrajinskega parka Debeli rtič, slanega travnika in Sv. Katarine obiskovalcem čedalje bolj zanimiva, zato jih prosijo, "naj se tja podajo le peš, saj poti niso primerne za kolesarjenje ali druga vozila, naj imajo pse na povodcih, da ne motijo divjih živali, in naj se držijo označenih poti, da ne uničujejo rastlin."

Na toplem soncu in hladnem morju

Ko se nagledate obilja naravoslovnih in kulturnih znamenitosti, imate odlično priložnost, da se sprostite na toplem soncu. Za to imate na voljo več možnosti. "Med obiskovalci so priljubljene plaže Valdoltra, Študent in Debeli rtič," pojasnjujejo na turističnem centru.

Slej ko prej vam bo na soncu prevroče in boste skočili v vodo. Če si od morja želite kaj več kot le plavanje, vam ponujajo tudi bolj zanimive aktivnosti na vodi. "Na območju letovišča Adria Ankaran imajo obiskovalci tudi možnost najema pedalinov, vodnega kolesa, supov in kajakov," pravijo.

Priložnosti za obisk

Če želite Ankaran obiskati, lahko svoj avto pustite na več mestih, "na primer pri Sv. Katarini, v centru, v bližini plaže Valdoltra, na Debelem rtiču in Lazaretu." Višina parkirnine se razlikuje od kraja do kraja, a pojasnjujejo, da se giblje "med enim in dvema evroma na uro." Dodajajo še, da imate možnost nakupa mesečnega abonmaja.

Bodite pozorni glede gneče, zlasti ob koncih tedna. Najhujša gneča se takrat nabere na plažah, poleg teh so pa seveda prizadete tako ceste kot parkirišča.

Turisti None Nasvet pred dopustom: Z napakami se ukvarjajte že na poti

Da si ankaransko okolje lahko ogledate v miru, se morda odločite za nastanitev. Na voljo imate v glavnem hotelske in privatne nastanitve. V turistični pisarni poročajo, da se cena prvih giblje okoli 170 evrov na noč za 2 osebi, cena drugih pa okoli 120 evrov na noč za 4 osebe. Za natančnejše podatke in nasvete se lahko obrnete na Turistično informacijski center Ankaran, na katerem vam obljubljajo pomoč pri iskanju nastanitve, ki je primerna vašim željam in potrebam.

Nazadnje bi v turistični pisarni radi poudarili, da je Ankaran, "mlada destinacija, ki se je začela aktivno razvijati šele po ustanovitvi Občine Ankaran." Kot enega izmed razlogov za ustanovitev te občine navajajo zavest o ohranitvi narave. Prav ta zavest tudi usmerja njihovo turistično strategijo. "Turizem, ki ga želimo razvijati, je torej usmerjen v trajnostno in zeleno ponudbo, ki bo v prihodnjih letih še dodelana in nadgrajena," zaključujejo na turističnem centru.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.