Popotnik
3493 ogledov

Slovenija kot "najbolj varovana evropska skrivnost"

soča
1/3
"Obiskal sem Slovenijo, eno najbolj varovanih evropskih skrivnosti," začne svojo pripoved popotnik Ignacio Maza.

Ignacio Maza iz Signature Travel Network je pred kratkim obiskal našo državo in o njej na portalu Luxury Travel Advisor objavil prikupen prispevek.

"Ta kompaktna, zelena, raznolika in lepa država je razglasila neodvisnost od nekdanje Jugoslavije leta 1991. Majhna velikost Slovenije, ki je približno enako velika kot območje New Jerseya, v kombinaciji z vrhunsko infrastrukturo omogoča enostaven celovit obisk," opisuje.

Alpe, Jadran, vinske dežele in vzhodne nižine so od glavnega mesta oddaljene manj kot 90 minut vožnje. 

Ignacio Maza

Idealna za aktivne počitnice

Zaradi razgibanega terena ponuja Slovenija po mnenju Maze široko paleto možnosti za popotnike, ki iščejo aktivne počitnice: "Začnite pri Alpah, nebesih za pohodnike vseh ravni."

Navdušila ga je Logarska dolina, svetuje tudi obisk Triglava ter aktivnosti na reki Soči.

soča | Avtor: Shutterstock 11. Slovenija Shutterstock

Za kolesarje svetuje predvsem poti v bližini Bleda in ob dolini reke Krke. Za adrenalinske navdušence med drugim priporoča kanjoning in jadralno padalstvo v bližini Bovca ali Bohinja, ni pozabil niti na zipline, med katerimi je posebej izpostavil Planico. 

Bohinjsko jezero | Avtor: Profimedia Profimedia

Pojasnjuje, da ima Slovenija kljub majhnosti kar 23 različnih kulinaričnih regij. Kot center dobre hrane priporoča Ljubljano, med katerimi je posebej izpostavil restavracijo Strelec, Monstera in Gostilno Grič. Zunaj prestolnice svetuje tudi obisk Dvorca Zemono v Vipavski dolini in Hišo Franko v Kobaridu, za katero toplo priporoča predhodno rezervacijo.

Slovenijo je po njegovem mnenju vredno obiskati tudi zaradi dobrih vin, med njimi je izpostavil teran, med regijami z dobrimi vini pa Vipavsko dolino in Goriška Brda.

Goriška Brda | Avtor: TIC Brda TIC Brda

Za tiste, ki jih zanimata predvsem kultura in zgodovina, priporoča temeljit ogled Ljubljane, obisk njenega gradu, Plečnikove značine arhitekture, Prešernovega trga in številne muzeje. Izven Ljubljane svetuje obisk Ptuja in Pirana, za zaključek potovanja pa tudi Blejsko jezero. 

stadion Piran | Avtor: NK Piran Portorož NK Piran Portorož

Bohinjsko jezero "Raj na zemlji" Popotnik The Times: "Ustreza vsem kriterijem raja na zemlji"

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Kmodri 22:16 26.september 2019.

    Precej turistov se obnaša kot sodrga.

  • Avatar praufo
    praufo 20:17 26.september 2019.

    ne vem, a je to mogoče reklamni oglas ... če že tako nekateri hvalijo ali hvalite to državico, bi bilo lepo, če bi bile boljše povezave ... ne vem kako ljudje iz tujine pridejo do sem ... z vlakom, avtobusom, ...prikaži več z letalom, pa potem taksi, druge ni, in recimo "revni" popotniki ali pa ograbek kitajcev pride na letališč, pa kaj vsak najame svoj taksi, ki je dražji kot letalska karta ... pa naj bo tako, slovenitan naj bo še bolj skrit in nedostopen