Popotnik
1247 ogledov

V ta slovenski kraj se lahko spustite kar s padalom

Padalo
Rodovitno in vinorodno Vipavsko dolino je Lonley Planet uvrstil med deset krajev v Evropi, ki jih je popotnikom priporočal za obisk v preteklem poletju. V njej leži tudi Občina Ajdovščina s številnimi tematskimi potmi in adrenalinskimi poleti.

"Skorajda vse naše poti spremljajo prekrasni in daleč segajoči razgledi. Ni treba prav visoko v hrib, da se odpre pogled na rajsko dolino, gručaste vasi obdajajo lepo obdelane njive, okoli njih sadovnjaki, na pobočjih Vipavskih gričev pa je vsaka osončena plat izkoriščena za vinograde … Če se povzpnete še nekoliko više, se pogled odpre na Kras in morje v ozadju…" pokrajino opisujejo na Občini Ajdovščina. 

Občina je v zadnjem času številne investicije in aktivnosti usmerjala prav v turizem. "Zgodbo turističnega razvoja smo gradili na naravnih in zgodovinskih danostih doline, vrhunskih vinskih in kulinaričnih zgodbah ter športnih in adrenalinskih doživetjih," je že ob laskavem nazivu Lonley planeta dejal župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Na občini dodajajo, da se nižinski del Ajdovščine ponaša z bogato kulturno zapuščino: "Dvorci in gradovi, številne cerkve, poslikane z velikimi umetninami, razstavni prostori, kot je Pilonova galerija, ki hrani zapuščino velikega umetnika in domačina Vena Pilona, zanimiva arhitektura, lepo ohranjeno obzidje Castre, med kulturne spomenike pa se uvrščajo cela naselja, kot na primer Vipavski Križ, Šmarje, Šturje, …"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#amazing #afterrain #photography📷 #view #work #sun #ajdovscina #hometown #sky #firesky #photooftheday

A post shared by Hana/22/slo/pisces ♓ (@hana143196) on

Dolino obkrožajo griči in vrhovi. Najbolj uhojene so njihove pohodne steze, s katerimi so preprežena tako strma pobočja Trnovske planote, kot Vipavski griči. Speljane so po gmajnah ob Vipavi, Hublju in Lokavščku, po gozdovih, planotah in njihovih robovih, vrhovih, vse do koč na Mali gori, Čavnu in Golakih in še više in dlje ...

Pojasnjujejo, da je po dolini imenitno kolesariti, urejeni športni parki vabijo ljubitelje raznih športnih panog, od tenisa do košarke, nogometa, teka, ki jim Športni center Police omogoča vadbo v dvoranah, v pokritem bazenu in na letnem kopališču. Ajdovščino si je mogoče ogledati tudi iz zraka, pogumnejši pa se bodo nazaj na zemljo spustili kar s padalom. Več o jadralnem padalstvu v spodnjem članku.

Jadralno padalstvo - KOVK AJDOVŠČINA Priljubljena točka Popotnik Od 30 do 45 minut prostega letenja

Nasveti iz prve roke

"Obvezno moraš peš do izvira Hublja. Avto pustiš spodaj na igrišču pri mladinskem centru, potem pa peš po asfaltu do izvira ali pa po učni poti po gozdu. Za celotno pot čez gozd potrebuješ okoli dve uri. Če greš po asfaltu, je ena ura dovolj. Če nisi najbolj od hoje, si oglej rimsko obzidje, pa pilonovo in lokarjevo galerijo," popotnikom svetuje eden od uporabnikov na forumu Potovanje.Over.Net.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#hubelj 🏞️ #ajdovscina #vipavavalley #igslovenia #kampadanes

A post shared by Brigita Mohorčič (@brigitamohorcic) on

V sklopu novega vseslovenskega projekta #TukajŽivim lahko že sodelujete v temi o Ajdovščini in njeni okolici TUKAJ, lahko pa le poiščete nasvete za zanimiv potep iz prve roke ...


Nova Gorica #TukajŽivim Popotnik V to slovensko mesto si pride "napolnit dušo"

"V 4. stoletju, za časa rimskega imperija, je na območju naselja obstajal utrjen vojaški tabor z obrambnimi stolpi Castra Ad Fluvium Frigidum (Ob mrzli reki), ki je služil kot cestna postaja na poti iz Italije v Panonijo in na Balkan. Pri Vrhpolju v bližini je leta 394 potekala bitka pri Mrzli reki med Teodozijem I. in Evgenijem. Leta 451 je hunski vojskovodja Atila na pohodu v Italijo postojanko porušil," je kot zanimivost o Ajdovščini opisal eden od uporabnikov foruma.

Dodaja, da se je razcvet kraja začel, ko so zgradili cesto iz Logatca čez Hrušico in leta 1664 še kamniti most, ki je povezal deželi Kranjsko in Goriško, meja med njima je namreč potekala prav po reki Hublju: "V 16. stoletju se je začel razvoj fužinarstva, ki je s prekinitvami trajal do leta 1909. V naselju je bilo še veliko drugih obratov (žage, strojarne, tovarne testenin, papirnica, pivovarna, predilnica, barvarna...), iz katerih se je razvila današnja industrija."

Piše še, da je bila v Ajdovščini 5. maja 1945 ustanovljena prva slovenska vlada po 2. svetovni vojni.

Ne pozabite na učne poti

"V Ajdovščini je obvezno treba prehoditi učno pot, ki vodi od Mladinskega hotela, ki se nahaja na koncu Ulice IV. Prekomorske brigade. Na sredi poti je gostilna Pri izviru Hublja, tam nekaj popiješ ali poješ potem greš čez Škol spet na izhodišče. V Mladinskem hotelu se nahaja TIC, tam dobiš še druge informacije," svetuje eden od uporabnikov Potovanje.Over.Net.

Nekdo pa opozarja, da je potrebno Ajdovščino obiskati tedaj, ko ne piha burja: "Če jo obiščete v času, ko piha močna burja, boste razočarani, ker se boste morali zadrževati v kakšnem gostinskem lokalu ali nakupovalnem centru."

Ena od uporabnic foruma je izpostavila prednovoletni Vipavski Križ, "ki ga je treba vsekakor treba obiskati. Tam se dogaja nekaj čudovitega. Prekrasna razstava jaslic, kjer so razstavljene umetnine na temo Božič. Pa še vsa vas je prenovljena. Vsepovsod jaslice, skoraj pri vsaki hiši. Čarobno je obiskati Vipavski Križ zvečer, ko zagorijo lučke, ki pravljično razsvetlijo vso vas, vse ozke uličice, hiše, obe cerkvi." Morda si idejo zabeležite za prihodnje leto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ajdovščina

A post shared by Lokalne Ajdovščina (@lokalne_ajdovscina) on

Na občini pojasnjujejo, da Ajdovščina z okolico ponuja prekrasne razglede: "Najdaljši razgled boste doživeli, če se sprehodite po poti Po robu, pelje od spomenika Materi Gorjanki na Predmeji, pa skoraj do Cola. Na eni strani vas ves čas spremlja pogled na dolino, Kras, Tržaški zaliv, na drugi strani se razprostira planota Gora z vsemi svojimi čarobnimi zgodbami iz pradavne naravne in dobrih 400 let stare kulturne zakladnice. Doživetje je, sploh v lepem vremenu, nepozabno."

Posebno lepi so tudi razgledi iz Vrtovčevih poti, od tu vidimo drugam. Prehodite jih skupaj z nami, na Pohodu po Vrtovčevih poteh, prvo nedeljo po martinovi nedelji, takrat je narava obarvana v svoje tople jesenske barve in razgledi so še veličastnejši.  - Občina Ajdovščina

Pridružite se vseslovenskemu projektu #TukajŽivim

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje.

#TukajŽivim | Avtor: #TukajŽivim #TukajŽivim

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.