Popotnik
833 ogledov

Od 30 do 45 minut prostega letenja

Jadralno padalstvo - KOVK AJDOVŠČINA Jože Vidmar
Vipavska dolina ima dve registrirani vzletišči za prosto letenje, izkušeni jadralni padalci pa lahko poletijo tudi z drugih vzpetin ...

Do registriranih vzletišč je na voljo prevoz, ob njihovih uradnih pristajališčih v dolini pa se povsod najde tudi okrepčilo. Vsem drugim, ki si zaželijo doživeti prosto letenje, pa so na voljo poleti v tandemu. Tako pojasnjujejo na turističnem portalu za Vipavsko dolino in dodajajo, da boste po vzletu lahko uživali v prelepih razgledih, ki segajo vse do Jadranskega morja in Julijskih Alp. 

Vipavska dolina Slovenska destinacija Popotnik Med top deset tudi slovenska destinacija

"Vipavska dolina je v zadnjih dveh letih postala prepoznavna turistična destinacija. Gostov, ki hočejo poleteti z nami, se je občutno povečalo. So pa gostje oziroma potniki, ki poletijo z nami, večinoma iz Skandinavskih držav, Angleži, Belgijci in Nizozemci," je za Žurnal24.si pojasnil učitelj jadralnega padalstva in tandem pilot iz Društva jadralnih padalcev KOVK Ajdovščina Jože Vidmar.

Jadralno padalstvo - KOVK AJDOVŠČINA | Avtor: Jože Vidmar Jože Vidmar
Jadralno padalstvo je v zadnjih desetih letih po njegovih besedah nekako ostalo pri istem številu članov. Imajo registriranih preko 40 društev, v zvezi za prosto letenje (ZPLS) pa je registriranih okrog tisoč članov. "Kar se tiče tekmovalnega svetovnega pokala in svetovnih ter evropskih prvenstev, smo v samem vrhu po osvojenih rezultatih. Prav tako je nekaj podjetij, ki izdelujejo vrhunsko opremo in padala v Sloveniji in so zelo cenjena v svetu jadralnega padalstva," je pojasnil. 

Piloti z veljavno licenco

"Pred vsakim poletom z jadralnim padalom potniku obrazložimo potek vzleta in pristanka. Zaupanje pilotu in opremi želimo s sproščenim pogovorom in zabavo pridobiti že med potjo na vzletišče," opisuje Vidmar potek poleta v tandemu.

Polet po njegovih navedbah traja od 30 do 45 minut, "Pod seboj si ogledamo vipavsko dolino, polja, vinograde, izvir Hublja, Otliško okno na zahodu Čaven in vzhodu Nanos, če se pogoji za letenje dobri, vidimo vse do morja in Alp."

Polete izvajajo piloti z veljavno licenco in večletnimi izkušnjami, potniki pa so v največjem številu po njegovih izkušnjah navdušeni in ob pristanku nasmejani, "saj je za večino želja po letenju živa še iz otroštva."

Dve vzletišči

Eno od dveh registriranih vzletišč je vzletišče na Kovki. Leži na robu planote Gora nad Vipavsko dolino, na višini 860 metrov je eno prvih in najbolj priljubljenih vzletišč za proste letalce v Sloveniji. Jadralnim padalcem nudi odlične pogoje za vzlet, poznano pa je tudi kot idealno izhodišče za daljše prelete. Vzletišče je zelo prijazno tudi zmajarjem, saj je tu mogoče zmaja pripeljati skoraj na vzletni prostor, kar ni ravno običajno.

V spodnji Vipavski dolini, blizu meje z Italijo, pa je priljubljeno vzletišče Lijak. Dostop je mogoč po cesti Kromberk–Ravnica–Trnovo ali pa Nova Gorica–Solkan–Ravnica–Trnovo. To registrirano vzletišče je lepo urejeno, travnato, široko in primerno za vse pilote. Jadranje je možno tudi pozimi in celo takrat, ko je v zgornji Vipavski dolini burja. Na vzletišču Lijak deluje tudi šola letenja z jadralnimi padali. 

Jadralni padalci | Avtor: A. Š. A. Š.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.