Popotnik
235 ogledov

Ne pozabite: mineva že sto let

Soba pobega MONG
Bliža se prelomni zgodovinski trenutek, ko se je končala krvava vojna ... Obeležite ga lahko z brezplačnim obiskom posebne sobe pobega, z obiskom Sabotina in Kobariškega muzeja ...

V okviru obeleževanja 100. obletnice konca I. svetovne vojne prireja Posoški razvojni center v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Fundacijo Poti miru in madžarskim projektnim partnerjem Cultural LAB Social Cooperative Sobo pobega (Escape Room) z naslovom "Mirovna misija".

Brezplačno jo lahko obiščete od srede, 17. oktobra, do petka, 20. oktobra 2018, med 10. in 20. uro na Bevkovem trgu v Novi Gorici.

"Pridružite se in obnovite znanje zgodovine. Potrebovali boste le iznajdljivost, sodelovanje in dober načrt. Da ne omenimo poguma in vztrajnosti … V Sobi pobega boste uporabili večinoma originalne predmete iz časa I. svetovne vojne," pojasnjujejo na Mestni občini Nova Gorica. 

Soba pobega je sicer že dokaj razširjena vrsta avanturistične igre, ki poteka v določenem prostoru, v katerem je zaklenjena skupina ljudi. Skupina mora s pomočjo tamkajšnjih predmetov rešiti uganke in poiskati sledi, da pridejo na prostost. 

11. 11. ob 11. uri

Prva svetovna vojna je bila prva globalna vojna, ki se je začela 28. julija 1914 in je trajala do 11. novembra 1918. Kmalu bomo torej obeležili kar stoto obletnico konca vojne, ki je do zadnje minute nesmiselno jemala življenja. 

Premirje za konec svetovne vojne je bilo dokončno podpisano 11. novembra 1918 ob 5:10  s pričetkom veljavnosti ob 11:00. Novica o podpisu premirja pa nekaterih generalov ni ustavila in so v smrt pognali še na tisoče vojakov, čeprav so vedeli, da bodo lahko po enajsti uri nasprotnikovo ozemlje zasedli brez odpora. Tako so denimo Američani v zadnjih šestih urah vojne pri prečkanju reke Meuseutrpeli velike izgube. Velike izgube so utrpeli tudi Britanci na severu fronte pri zavzetju belgijskega mesta Mons. Vojaki na obeh straneh so tako po nepotrebnem umirali do zadnje sekunde pred veljavnostjo premirja. Točno ob 11:00 so topovi, puške in stojnice utihnile. Zadnjih šest ur vojne so vse strani skupaj utrpele skoraj 11.000 mrtvih, ranjenih in pogrešanih.

Povzpnite se na Sabotin

Sabotin je najbolj znan po tem, da je čezenj v prvi svetovni vojni potekala soška fronta. Zaradi bližine Gorice je bil ključna obrambna točka avstro-ogrske vojske, ki se je tod v letih 1915 in 1916 branila pred napadi italijanskih oboroženih sil. Zaradi strateške lege nad Sočo je bil pomembno avstro-ogrsko mostišče na desnem bregu reke. V 6. soški bitki avgusta 1916 ga je italijanska vojska zavzela, kar je omogočilo zasedbo Gorice.

Hrib je tako  prepreden s sistemi jarkov in kavern, ki sta jih obe vojski zgradili pri utrjevanju svojih položajev. Zlasti so zanimivi sistemi kavern na grebenu, ki so tudi obnovljene in si jih lahko ogledate. Na jugovzhodu sabotinskega grebena se dviga tudi 535 metrov visoki vrh Sv. Valentina, kjer so vidne obnovljene ruševine cerkvenega kompleksa.

Kobariški muzej 

Morda se lahko ob tej priložnici odpeljete še do Kobarida v Kobariški muzej, kjer obiskovalci na poseben način podoživijo čas pred 100 leti, ko je tu divjala vojna vihra. Muzej je poznan po tem, da skozi osebne pripovedi protagonistov soške fronte in še posebej znamenite 12. soške bitke na občuten način predstavi kraje, dogodke in ljudi, ki so zaznamovali soško fronto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice