Popotnik
6199 ogledov

Nova realnost: v gore z masko in razkužilom

Pohodništvo Profimedias
Planinska zveza je izdala nova priporočila za obisk gora, planinskih koč in različne športne dejavnosti v hribih.

Z odpravo epidemije se sproščajo tudi omejitve pri izvajanju planinske dejavnosti. Z včerajšnjim dnem so tako lahko planinske koče ponovno odprle vrata tudi za strežbo v notranjih prostorih, sedaj je v njih možno tudi prenočiti. Prav tako bo spet mogoče izvajati individualno rekreacijo v plezalnih centrih.

gore | Avtor: Matej Planko Matej Planko
Planinska zveza Slovenije je zato pripravila posodobljena priporočila za hojo po planinskih poteh, zavarovanih plezalnih poteh, turno kolesarjenje, turno smučanje, alpinizem, športno plezanje v plezališčih in športnih dvoranah, ostale dejavnosti v gorskem svetu ter ob obisku planinskih koč po preklicu epidemije koronavirusa. Celotna priporočila si lahko preberete TUKAJ.

Planinska koča planinske koče Popotnik Tudi ta del turizma bo letos prikrajšan

To so osnovna priporočila za vse dejavnosti v planinstvu

-dejavnosti se udeležite le popolnoma zdravi

-upoštevajte varnostno razdaljo 1.5 m, ko to ni možno, uporabite zaščitno masko za nos in usta

-poleg osnovne planinske opreme in opreme, ki je nujna za varnejše izvajanje določene planinske dejavnosti, imejte v nahrbtniku manjšo stekleničko razkužila za roke in zaščitno masko za nos in usta, lahko tudi ruto

-uporabljajte lastno opremo. Skupno opremo razkužite pred uporabo

Čiščenje plezalne opreme s kemičnimi sredstvi se odsvetuje, saj le ta lahko poškodujejo plastične in tekstilne dele, razgrajujejo pa tudi vlakna in spreminjajo sestavo spojin v materialu. S tem oprema spremeni lastnosti in lahko v ključnih trenutkih popusti. Podjetje PETZL, ki poleg proizvodnje plezalne opreme, v svojih laboratorijih in središčih testira vso opremo, svetuje: "72-urno karanteno opreme oz.ročno čiščenje opreme s toplo vodo, ki ima temperaturo največ 65° in tekočim milom, ki ima pH območje med 5,5 in 8,5. Sušenje opreme naj poteka kot je navedeno v priloženem tehničnem navodilu."

-izogibajte se rokovanju, objemanju, pitju iz steklenice drugega

-na vsako dejavnost se predhodno dobro pripravite in jo načrtujte

-izogibajte se izletov in krajev z veliko ljudi.

-svetujemo lasten prevoz, po možnosti kolo

obvezna planinska oprema | Avtor: Manca Ogrin Obvezna planinska oprema. Manca Ogrin
Tudi za obisk planinskih koč veljajo posebna navodila

Ob obisku planinskih koč na PZS svetujejo, da si ob prihodu razkužite roke, ohranjate zadostno medosebno razdaljo tako pri gibanju v koči kot pri odlaganju opreme, ob vstopu v objekt in gibanju v objektu uporabljate zaščitno masko za nos in usta ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, medtem ko za mizo in v sobah nošenje maske ni potrebno. Prav tako ni dovoljena uporaba otroških igral pri kočah.

Za konec na PZS prijazno opominjajo, da načrtovano nočitev v koči rezervirate vsaj tri dni pred prihodom in uporabite lastno spalno rjuho za večkratno uporabo.

Katere koče so že odprte, pa lahko vsakodnevno spremljate na spletni strani PZS.

gore Intervju Popotnik Planinski vodnik: "Pač ni vsaka gora Šmarna gora" Planinec Kaj so ferate? Popotnik Kaj v resnici pomenijo kategorije poti
 

Komentarjev 1
  • Skipi 19:18 19.maj 2020.

    Hribi so že en mesec polni ljudi, nekje so prav množice, hodijo v skupinah kot ovce ob nevihtah pa do sedaj še nisem videl enega da bi imel masko pri sebi.

Sorodne novice