Popotnik
1752 ogledov

Tudi ta del turizma bo letos prikrajšan

Planinska koča
Lepo vreme in rahljanje ukrepov sta v hribe privabila številne pohodnike, ki se lahko okrepčajo na terasah že 43 odprtih planinskih koč.

Čeprav smo Slovenci zapriseženi hribolazci in nas pogosto zanese v svet gora, bomo po besedah Mateja Planka in Dušana Prašnikarja s Planinske zveze Slovenije (PZS) letošnjo planinsko sezono le s težka rešili.

Češka koča na Spodnjih Ravneh | Avtor: Manca Ogrin Manca Ogrin
Predvsem število nočitev bo letos prejelo nizek udarec, saj je bila v zadnjih letih kar polovica vseh nočitev opravljenih s strani tujcev, česar za letošnjo sezono seveda ne moremo pričakovati. Predvsem visokogorske koče beležijo večino dohodka z nočitvami, medtem ko nižje ležeče z dnevnimi gosti, kjer prednjačijo domačini.

Na PZS se zato nadejajo, da bodo ta manko nadoknadili domači gosti, čeprav pričakovanja poznavalcev pred letošnjo sezono niso pretirano visoka:

"Pričakovanja pred letošnjo sezono so, kako jo preživeti. Verjamemo, da bodo sprejeti ukrepi čim bolj življenjski in bodo omogočali dokaj normalno poslovanje. Se pa že sedaj zavedamo, da bodo ravno zaradi izvajanja ukrepov stroški poslovanja letos višji," menita zaposlena na PZS.

Intervju Popotnik Ideje za odklop od ponorelega sveta

Odprta le tretjina vseh koč

Njuna želja, če sklepamo iz povečanega števila pohodnikov prejšnji vikend, se počasi že izpolnjuje. K visokim številkam sta pripomogla tudi lepo vreme, ki številne premami za obisk hribov, in predvsem odpravljena omejitev gibanja v lastni občini.

Običajno so, razen visokogorskih, vse planinske koče v začetku maja že odprte, letos je situacija nekoliko drugačna. Skupno je pri nas 161 planinskih koč, od tega 31 visokogorskih, trenutno pa je (za strežbo hrane in pijače na teresah) odprtih le 43 planinskih koč, kar je približno ena tretjina planinskih koč, ki bi sicer lahko bile odprte.

Koča na Klemenči jami pod Ojstrico | Avtor: Manca Čujež Manca Čujež
Sogovornika opozarjata, da se stanje hitro spreminja, ker so se planinske koče za strežbo hrane in pijače na zunanjih površinah lahko odprle šele dva tedna nazaj. Zate vsem pohodnikom svetujeta, da pred obiskom gora preverijo odprtost koč na https://www.pzs.si/koce.php.

gore Intervju Popotnik Planinski vodnik: "Pač ni vsaka gora Šmarna gora"

Ker so bile planinske koče daljše obdobje zaprte in ker letošnji obeti za poletno sezono ne kažejo dobro, so na PZS že ukrepali. Na Nacionalni inštitut za javno zdravje in na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo so poslali nekaj predlogov prilagoditve ukrepov za poslovanje planinskih koč. Prav tako so jih opozorili, da morajo biti prejemniki državnih pomoči tudi planinska društva, ki so upravljalci planinskih koč, ne zgolj podjetja. Država bi po njihovem mnenju v veliki meri prispevala k rešitvi letošnje sezone.

Tudi v času epidemije je treba upoštevati opozorila glede varnosti pri izvajanju planinske dejavnosti. Zelo pomembna je pravilna izbira cilja in natančno načrtovanje ture. Sploh sedaj, ko smo bili daljše obdobje morda manj aktivni. Cilje moramo prilagoditi svojim psihofizičnim sposobnostim, ki jih moramo znati realno oceniti. Dobro se pripravimo na turo, preverimo vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč. V tem trenutku še ne moremo prespati v planinskih kočah, zato moramo računati na vrnitev v dolino v enem dnevu. V visokogorju še vedno vladajo zimske razmere, zato potrebujemo zimsko opremo, ki jo moramo znati tudi pravilno uporabljati. Podrobna navodila za izvajanje planinske dejavnosti v sedanjih razmerah najdete na https://www.pzs.si/novice.php?pid=14296, še več informacij pa na koronavirus.pzs.si.

                                     Planinska zveza Slovenije          

Koronavirus, Španija Težko verjeti Popotnik "Ne obremenjujte reševalcev in medicinskega osebja!"

Nekaj predlogov za izlet

Čeprav zaradi vseh sprejetih ukrepov in postopnega sproščanja na PZS ocenjujejo, da v tem trenutku v gorah še ni pretirane gneče, razen na vrhovih in izletniških točkah v bližini večjih krajev, obiskovalcem vseeno priporočajo, da si izberejo manj znanje cilje v sredogorju.

Pripravili smo krajši spisek naših predlogov:

Mrzlica, 1122 m

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#hikeing #prvomajskipohod #nature

A post shared by Andrej Kozelj (@kozeljandrej) on

Lubnik, 1025 m

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Buscando mi lugar☁️

A post shared by Maša (@masakrizan) on

Boč, 978 m

Jerebikovec, 1593 m

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stunning view on #julianalps #triglav #triglavnationalpark

A post shared by Sabina F (@sabinafrelih) on

Velika poljana, 1410 m

Čaven, 1242 m

Rožca, 1587 m

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice