Popotnik
46983 ogledov

Oaza miru, ki se je množični turizem še ni dotaknil

Čepovan
1/7
Saša Despot
Čeprav je zaradi množičnega turizma po drugih delih države to težko verjeti, Slovenija še vedno premore skrite kotičke, kamor turisti le redko zaidejo. Predstavljamo vam enega izmed njih.

Daleč od ponorelega sveta, v mirnem objemu Tolminskih gora, kjer se srečata divja reka Idrijca in smargadna lepotica Soča, se skriva oaza miru, imenovana Čepovanska dolina. V njej ni prostora za hitenje in stres, pač pa je to kraj, kjer se lahko posameznik popolnoma umiri in prepusti lepotam, ki jih nudi narava.

Vipavska dolina prečudovito Popotnik Našli smo največji skriti biser Slovenije!

Bolj, ko smo se oddaljevali od Nove Gorice, mirnejše je postajalo. Pot nam je odprla čudovit pogled na reko Sočo, ki se je lenobno vila v dolini. V ekstazi, kot posledici navdušenja nad lepotami okolice, smo prispeli v središče Čepovanske doline – naselje vaškega tipa Čepovan. To je kraj z bogato zgodovino in blagim utripom, kjer živi približno 337 prebivalcev. 

Predstavlja pomembno cestno križišče med Novo Gorico, dolino Idrijce in Trebuščice ter Trnovskim gozdom. Lahko bi rekli, da je  nekoliko odrezan od civilizacije, a ga ravno to naredi posebnega. Prebivalcem omogoča, da med seboj spletejo še tesnejše vezi. Kljub majhnosti ponuja kar nekaj atrakcij, ki se jim lahko posvetite med obiskom. Ena izmed njih je Muzej starih predmetov pri Petru, kjer je na ogled bogata etnološka zbirka najrazličnejših predmetov. Na okušanje medenih izdelkov in spoznavanje z osnovami čebelarstva se lahko oglasite pri gostoljubnem domačinu Marjanu Mraku, ki si je po odhodu v pokoj na vrhu klanca tik ob hiši zgradil čebelnjak.

Čepovan med | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Odpeljali smo se do roba naselja, kjer je svoje mesto pod soncem zasedel Ranč Špela. S svojimi aktivnostmi predstavlja veliko popestritev turistične ponudbe planote. Vedno več je namreč ljudi, ki si želijo ogledati krajevne lepote s konjskega hrbta, Špela Šinkovec pa je trenutno edina, ki jim lahko zagotovi tovrstno izkušnjo.

Lastnica ranča nam je pomahala že od daleč in hitro prijahala do nas. "Dobrodošli v raju na Zemlji, ki ga ne zamenjam za nič na svetu," nas je razposajeno, s kavbojskim klobukom na glavi, kot se za lastnico ranča spodobi, sprejela Špela. Medtem je z enim očesom stalno pogledovala k svojim učenkam. Številčno ekipo njenih deklet smo zmotili med treningom. Vsaka na svojem konju je vestno sledila njenim navodilom in konja suvereno vodila po maneži.

Ranč Špela | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kako idilično je jahanje v Čepovanski dolini, lahko preverite v spodnjem videoposnetku, ki je nastal med našim obiskom. Kar malo so nas zasrbeli prsti, saj smo se hipoma želeli pridružiti razposajeni družbi. Ker imamo s tem v zvezi premalo znanja, smo profesionalce raje pustili pri miru in se odpravili pobožat žrebička, ki sta z varne razdalje opazovala svoji mami v maneži.

Špela se je medtem razgovorila o prednostih jahanja po Čepovanski dolini, kjer je ježa možna tako poleti kot pozimi: "Poleti nam gozdovi ponujajo zavetje pred sončnimi žarki, reke pa osvežitev in balzam za dušo. Romantična jesen je videti nepozabna, zima pa je izredno igriva, saj s konji v tem času rišemo sledi v belo odejo. Ko se zima obriše pod nosom, zapiha igriv vetrič in nas v galopu odnese v pomlad," slikovito opisuje Špela. Najraje ima poletna jutra, ko vsi še spijo in se konji pasejo na pašniku.

Ranč Špela | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Takrat si vzamem čas za sprehod brez uzde in sedla. Občutek svobode je izjemen, polepša ti dan in te napolni z energijo," razlaga sogovornica, ki se s konji ukvarja že skoraj 30 let. 

Na Ranču Špela so aktivni čez celo leto; obiskovalcem ponujajo jahanje in druženje s konji, prirejajo individualne in skupinske jahalne tečaje za otroke in odrasle, tudi za tiste s posebnimi potrebami. Med počitnicami vsako leto priredijo večdnevni jahalni tabor, na katerem jih obiščejo otroci iz celotne Primorske. Letos bosta jahalna tabora potekala med 8. in 10. julijem ter med 9. in 11. avgustom. Poleg tega na ranču za tiste, ki si želijo spoznati in odkriti neokrnjeno naravo Čepovanske doline, organizirajo tudi terensko jahanje. Seveda radi obiskujejo tudi tekme, kjer ponosno pokažejo svoje znanje in veščine.

Plemenite živali je začela spoznavati še kot majhna deklica, ljubezen pa traja še danes. "Konji so moj svet. Ko sem bila stara osem let, sta me starša vprašala, česa si bolj želim za rojstnodnevno darilo: kolo ali tečaj jahanja. Brez oklevanja sem izbrala tečaj jahanja. Tako so konji za vedno prišli v moje življenje. Nisem jih več samo opazovala od daleč, postali so moji čudoviti, zvesti prijatelji, varuhi in zaupniki. Z njimi sem preživela vsak trenutek svojega življenja. Oče je kmalu po opravljenem tečaju ježe kupil konja po imenu Bobi. Za tem se nam je pridružilo še devet konjev in osliček. Od takrat do danes so konji del mojega vsakdanjika, del moje družine in mojega sveta," z iskrico v očeh razlaga lastnica ranča.

 

Skupaj s svojimi učenci nas bo tudi letos obiskala na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici. Na dogodku bodo obiskovalcem predstavili in približali svet konjev. Razložili jim bodo, kako se zanje skrbi, kakšne so njihove osnovne potrebe ter tudi kako se konja pripravi za ježo. S seboj bodo pripeljali ponija Lariso in starešino Miškota, ki je na njihovem ranču že 22 let. Otroci bodo imeli pod vodstvom njihove izkušene ekipe možnost jahati.

Tudi letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija, med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Na festivalu bodo otroci v živo spoznali mnoge živali in njihove odgovorne skrbnike. Številni se bodo znebili strahu pred njimi in se naučili pravilnega pristopa do njih. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TUKAJ.

Prav posebna članica njihove odprave pa bo kobila Minka, ki je lani zaradi pričakovanja podmladka na festivalu manjkala. S članico ranča Polono bosta uprizorili točko barrel jahanja okoli sodov, tj. hitrostna disciplina, pri kateri jahač obvija sode v obliki triperesne deteljice. 

Ranč Špela | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Obiskovalci bodo tako imeli redko priložnost ogledatisi eno izmed redkih konjeniških ženskih disciplin, ki še sodi pod rodeo. Ta panoga v Sloveniji ni tako razširjena, zato zanimive točke resnično ne smete zamuditi. 2. junija 2024 med 10.00 in 18.00 ste torej vabljeni v Novo Gorico, kjer bodo sodelujoči pričarali nepozabno doživetje za vse ljubitelje živali. Mi smo že pripravili kavbojske klobuke. Pa vi?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • munja 16:29 26.maj 2024.

    Upam, da bo nekaj kotičkov Slovenije še ostalo nedotaknjenih.

  • Stampedo 16:28 26.maj 2024.

    Tihi ubijalec - turizem. Pride in konkretno spremeni način življenja. Žal na slabše za večino prvotnega prebivalstva.

  • Kmodri_ 16:03 26.maj 2024.

    Slovenija postaja Disneyland! Žalostno, a resnično! Od turizma bogatijo posamezniki, skupnost pa pobira drobtinice.... sam povem vam!

Sorodne novice