Popotnik
864 ogledov

V Dolini Soče nova pridobitev

Dolina Soče Jošt Gantar, arhiv Turizem dolina Soče
V Dolini Soče so ta teden odprli novo krožno pohodniško pot Lom je moj dom, na kateri lahko pohodniki spoznavajo znamenitosti, značilnosti in zgodovino Loma.

Pot Lom je moj dom je dolga približno dvanajst kilometrov, ob njej pa je s tablami označenih trinajst točk, ki opisujejo znamenitosti, značilnosti in zgodovino Loma. Informacijske table ob poti, ki so tako v slovenščini kot v angleščini, nam približajo življenje v teh krajih nekoč in danes. 

Oblikovane so tudi zloženke v štirih jezikih, ki Lom predstavljajo turistom."Nad sotočjem rek Soča in Idrijca se na jug vzpenja Banjška planota. Na njenem najbolj severozahodnem delu je suha dolina, nad katero so posejane manjše in večje skupine hiš, ki tvorijo vasici Kanalski in Tolminski Lom, čez greben, že nad suho Čepovansko dolino, jima družbo dela še manjša Grudnica," območje Loma opišejo v novi zloženki, ki pritiče novi krožni pohodniški poti. Zloženke so na voljo v TIC Tolmin, dostopna pa je tudi na tej povezavi.

ste jo prehodili? Popotnik To je pot, ki je Slovenci nismo dobro izkoristili

Pot postreže s slikovitimi razgledi. Na majhni vzpetinici sredi Kanalskega Loma obiskovalce pozdravlja cerkev sv. Primoža in Felicijana. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#magical #Slovenia #kanalskilom

A post shared by Nathan Sherratt (@nathansherratt) on

Nad Kanalskim Lomom lahko proti jugozahodu občudujemo greben Kolovrata in v jasnem vremenu tudi italijanske Dolomite. Z grebena, ki se razteza od Širokega do Velikega vrha in dalje proti lokovškim hribom, pogled seže od Kolovrata, prek Kanina in Bohinjsko-tolminskih gora, do Porezna in ostalih Idrijsko-cerkljanskih vrhov; od blizu si jih na razgledni točki Široko lahko ogledamo tudi skozi objektiv daljnogleda.

Veliki vrh kot 11. točka. Prva svetovna vojna in soška fronta sta tudi v teh krajih pustili svoj pečat. V bližini Loma so potekali hudi boji v 11. bitki. Z Velikega vrha, najvišjega vrha Banjške planote, je bil dober razgled na položaje na fronti. Še danes je v bližini ohranjen opazovalni položaj s kaverno.

Izlet na piknik z vlakom Popotnik V najbolj podcenjeno mesto v Sloveniji
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice