Popotnik
249 ogledov

Občina Tolmin kupila bivši Paradiso

Tolmin David Jug
Na torkovi že četrti dražbi nekdanjega hotela Paradiso na tolminskem sotočju je stavbo z zemljiščem kupila občina Tolmin. Občina se je dražbe udeležila po tem, ko so se z vplačilom varščine na nedavni dopisni seji strinjali člani občinskega sveta.

Bolnišnica, dijaški dom, hotel, igralnica

Zgodovina mogočne stavbe ob sotočju Tolminke in Soče je pestra. Zgrajena je bila pred več kot 100 leti in je najprej služila kot bolnišnica, nato je bila več desetletij dijaški dom, ob koncu 20. stoletja pa je zaživela kot hotel in igralnica vse do zaprtja sredi devetdesetih.

Leta 2010 je objekt, ki je že nekaj časa propadal, kupila družba Ecomaf za pol milijona evrov. Napovedali so obnovo in ponoven zagon, do katerega pa ni prišlo, saj je podjetje pristalo v stečaju.

Cena po treh neuspešnih dražbah padla

Po treh neuspešnih javnih dražbah - v lanskem januarju, ko je bila izklicna cena stavbe dober milijon evrov, lanskem oktobru, ko so objekt poskušali prodati za dobrih 900.000 evrov, in junija letos, ko je bila izklicna cena slabih 775.000 evrov - je bila na tokratni četrti dražbi izklicna cena za objekt slabih 620.000 evrov.

Prav po izklicni ceni je občina Tolmin kupila stavbo s površino 1553 kvadratnih metrov in zemljišči s površinama 5710 ter 251 kvadratnih metrov.

Festivalski turizem

Kot pojasnjujejo na občini, so s tem naredili pomemben korak k urejanju področja ob sotočju Tolminke in Soče, kjer želijo s celostnim pristopom v naslednjih letih poskrbeti za razvoj turistično-prireditvenih vsebin, pri tem pa bo v pomoč tudi študija vplivov festivalskega turizma, ki jo za Občino Tolmin trenutno izvaja fakulteta za uporabne družbene študije.

Želja župana Uroša Brežana je predvsem nadgraditi ta v zadnjem času zelo prepoznaven festivalski prostor. "Obenem se s tem odpira priložnost izkoristiti tudi druge možnosti, ki jih daje ta izjemna lokacija in jih je še posebej izpostavilo letošnje poletje, ko množičnih prireditev ni bilo moč izvajati. Najprej bo potrebno v okviru proračuna zagotoviti potrebna sredstva za nakup, kot prvi vsebinski korak pa vidim oblikovanje koncepta tega prostora in objekta, pri katerem si najbolj želim sodelovanja strokovnjakov s področja turizma, urbanizma in tudi zainteresiranih domačinov," še pojasnjuje Brežan.

URADNO - Občina Tolmin je novi lastnik nekdanjega hotela Paradiso, ali kot ga Tminci radi imenujemo: Centroslavija. Novemu lastniku želimo, da bi imel veliko več vizije s prostori, kot so jo imeli predhodniki💪

Objavil/a Tolmin dne Torek, 20. oktober 2020

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice