Popotnik
1368 ogledov

Olajšanje: Zaradi dotrajanosti so ga morali temeljito prenoviti

Foto Langerholz
Na Ptuju olajšanje po sprostitvi zapore starega mostu.

Na Ptuju so v petek ponovno odprli za promet enega glavnih tamkajšnjih mostov čez reko Dravo. Zaradi temeljite obnove je bil zaprt od začetka julija lani, zato so bili vozniki prisiljeni uporabljati le novejši, Puhov most.

Gre za tako imenovani stari most, ki velja za glavno prometno žilo čez Dravo v starem delu mesta in so ga zaradi dotrajanosti morali temeljito obnoviti.

 | Avtor: Foto Langerholz Foto Langerholz
Most bo tako odprt mesec dni pred sprva napovedanim rokom, s tem pa bo konec zastojev pri Puhovem mostu, ki so zadnje leto delili mesto na pol in bili vsakodneven pojav tako za lokalno prebivalstvo kot za tranzitni promet.

Dobra turistična sezona

Sicer so v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju  v letošnjem pomladno-poletnem obdobju zelo zadovoljni z turističnim obiskom. Kot je za STA povedala v.d. direktorice Zavoda za turizem Ptuj Monika Klinc, so v prvem polletju zabeležili več kot desetodstotno rast števila nočitev. Take rezultate beležijo po zaslugi številnih dogodkov v mestu, saj goste ne zanima več le klasična ponudba.

Po podatkih ptujskega zavoda je od aprila do junija tamkajšnje nočitvene zmogljivosti, večina jih pripada Termam Ptuj, obiskalo skoraj 17.500 gostov oziroma 11,5 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej, skupaj pa so ustvarili dobrih 39.500 nočitev oziroma sedem odstotkov več kot v drugem trimesečju lani.

"Vse več obiskovalcev zanima tudi dodatna animacija in ponudba, torej nekaj poleg tega, da si zgolj ogledajo staro mestno jedro in naš znameniti grad ter gredo v Ptujsko klet ali terme," ugotavlja Klinčeva, zato so po njenih besedah kot nalašč za to primerne njihove vse bolj pogoste poletne prireditve in festivali.

Slednjih na Ptuju res ne manjka, ob že tradicionalnem Kurentovanju se nato skozi toplejši del leta vrstijo različni dogodki, med drugim vse bolj na veljavi dobivata festivala Arsana in Art Stays, Ptujska noč, Dobrote slovenskih kmetij, tako da praktično v mestu skoraj ni več konca tedna, da ne bi potekala vsaj ena tradicionalna prireditev.

Med obiskovalci je še vedno največ domačih, sicer pa med tujci že tradicionalno prihaja največ Nemcev, Avstrijcev, Italijanov, nekaj je tudi Francozov in Nizozemcev. Potem ko so se lotili oglasne kampanje ob avtocesti, se je povečal tudi obisk tranzitnih gostov iz Poljske, Češke, Slovaške in bližnjih držac, ki na Ptuju ostanejo kakšno noč ali celo več.

družina_ptujski grad | Avtor: Terme Ptuj Terme Ptuj
Obiskovalce še vedno najbolj zanima Ptujski grad s svojimi zbirkami, veliko je tudi tistih, ki želijo obiskati Terme Ptuj, visoko na lestvici pa je tudi poskušanje vin in kulinarika, ki strmo narašča.

Med možnostmi, ki jih obiskovalci še premalo poznajo, Klinčeva izpostavlja pred časom prenovljeni arheološki park Panorama, ki je odličen prostor za sprehajanje ter ogled vedute ptujskega gradu iz druge strani. Prav tako so letos na novo uredili gozdno plažo, ki se nahaja ob vstopno izstopni točki ob nabrežju Drave čisto blizu Term, kjer lahko ljudje posedijo in si ogledajo prelepo veduto mesta.

Ptuj Popotnik Tako izgleda nova gozdna plaža

Dodatno ponudbo bodo v prihodnje omogočili tudi z izgradnjo vstopno izstopne točke pri gostišču Ribič, ko bodo obiskovalcem omogočili oglede z turistično ladjico. Slednja, pod imenom Čigra, zdaj že občasno pluje, nazadnje ob nedavni Ptujski noči, čeprav zaradi trenutne prenove starega mostu še nima dovoljenja za plovbo po celotni trasi. Ko bo do tega prišlo, bodo Terme Ptuj povezane s starim mestnim jedrom in Ranco na Ptujskem jezeru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.