Popotnik
5540 ogledov

Pet pravljičnih jezer pri nas

Šmartinsko jezero Šmartinsko jezero/Facebook
Preverite izbor petih jezer, ki so turistično manj oblegana kot Blejsko in Bohinjsko jezero, a vseeno privlačna za obisk

Slovenija ima kljub svoji majhnosti izredno raznoliko pokrajino, ki kar kliče po raziskovanju. Ena izmed znamenitosti so tudi prečudovita jezera, ki se po nastanku delijo na ledeniška, kraška rečna in tudi takšna, ki so nastala zaradi gospodarskih potreb, in jim pravimo umetna jezera. Slovenija premore več kot tisoč tristo jezer, ki so povečini obdana z bogatim rastlinskim in živalskim svetom. V nadaljevanju si preberite naše predloge za nepozaben izlet.

Planšarsko jezero

Planšarsko jezero | Avtor: instagram instagram
Planšarsko jezero se nahaja na Zgornjem Jezerskem in je tudi najbolj znana turistična točka omenjenega kraja ter njegov simbol. Domačini so ga zajezili v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Jezero je posebej zanimivo zaradi svoje srčaste oblike. Okoli njega je speljana razgibana sprehajalna pot, v bližini pa se nahaja tudi Gostišče ob jezeru, kjer nudijo domačo hrano. Obiščemo ga lahko v vseh letnih časih; pozimi je okolica privlačna za ljubitelje teka na smučeh in drsanja na zmrznjenem jezeru, poleti pa lahko v njem čolnarimo oziroma ob njem kolesarimo.

Planšarsko jezero Popotnik Slovensko jezero, ki ima obliko srca

Bloško jezero

Bloško jezero je ena izmed najbolj priljubljenih izletniških točk za motoriste, kolesarje, sprehajalce in pohodnike. Je umetnega izvora in je nastalo z zajezitvijo potoka okoli leta 1970. Pozimi, ko voda zamrzne, je primerno za drsanje, v poletnih dneh pa privabi mnogo kopalcev. Ob obali je urejeno otroško igrišče, nekaj prostora in miru pa lahko ob njem najdejo tudi ribiči.

Cerkniško jezero ideja in pol Popotnik Ideja za dnevni izlet: Cerkniško jezero in Rakov Škocjan

Jezero Kreda

Jezero Kreda je idilično jezero, ki se nahaja v dolini reke Radovne, in je nastalo ob kopanju krede za izdelovanje cementa. Ob jezeru sredi gozda, ki je prečudovite pastelno zelene barve, se nahaja nekaj manjših klopi. Namenjeno je ogledu in počitku, v poletnih mesecih ga veliko ljudi izkoristi za osvežitev, saj dobiva svež pritok iz potoka. Ime je dobilo po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1895, domačini celo verjamejo, da ima ta zdravilne učinke za kožo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunday trip ☀️ #jezerokreda #lakekreda #sundaytrip

A post shared by Pamela Pate (@pammpamela) on

Kočevsko jezero

Kočevsko oziroma Rudniško jezero je nastalo na opuščenem dnevnem kopu kočevskega rudnika. Njegova površina meri približno 1,5 kvadratnega kilometra, globoko pa je okoli 40 metrov. Obdaja ga čudovita narava, kjer živi vrsta različnih živali in rastlin, ki jih na naravoslovni učni poti lahko tudi spoznate. Ta vas bo popeljala mimo vseh pomembnejših značilnosti jezera. Sicer pa je jezero tudi kraj za različne aktivnosti. Poleti lahko v njem zaplavate, ali se potapljate, pozimi lahko na njem drsate, v drugih letnih časih pa lovite ribe.

Bukovniško jezero

Bukovniško jezero je umetno jezero veliko 4,5 hektara, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Bukovnica. S svojimi sprehajalnimi potmi je odličen družinski izlet v naravo. Okolica jezera je obdana z gozdovi, ob njem pa se nahaja tudi več kot tristo različnih rastlinskih vrst. Na dvignjenem predelu ob jezeru je kapelica svetega Vida, pod njo pa teče istoimenski studenec. Domačini so zanj prepričani, da ima čudodelno moč. Ustno izročilo pravi, da se je mnogim izboljšal vid oziroma so celo spregledali, če so si z vodo pri sv. Vidu izpirali oči. V premeru 450 metrov okrog izvira je odkritih in označenih šestindvajset zdravilnih točk. Ob njem se nahaja tudi pustolovski park.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bukovniškojezero #slovenia #autumn #fall #nature #naturephotography #naturegram

A post shared by Betina Gerebic (@bettka89) on

Komentarjev 2
  • Tatjana Ha 10:00 02.maj 2019.

    Kako je pa s parkiranjem in dragimi parkirninami okol teh jezer k v Bohinju in na Bledu so nenormalne

  • kapibara1 08:45 02.maj 2019.

    Lahko bi pa dali zraven še Zbiljsko jezero, povedali za kaj in kako je nastali. Je pa res, da se ga zadnje čase ljudje izogibajo, odkar se je zvedelo, da ima fajonka tam hišo..

Sorodne novice