Popotnik
9087 ogledov

Ponekod je divje kampiranje še vedno dovoljeno

Tudi dopustovanje v šotoru ali prikolici vas z vsemi dodatki ne bo prišlo ravno Žurnal24 main
Preden se odpravimo na taborjenje v tujo državo, je dobro pogledati, kakšna so njihova pravila za kampiranje. Ponekod dovolijo celo divje kampiranje - seveda pod določenimi pogoji.

Nacionalni park Dartmoor v Angliji je nedavno uspel doseči dogovor z lastniki zemljišč, ki bi ljudem omogočal divje kampiranje na njihovi zemlji. Park bo tako lastnikom plačal neznano vsoto, da bodo taborniki lahko tam kampirali, to je sicer dovoljeno le z dovoljenjem lastnika zemljišča.

Tako je Dartmoor edini kraj v Angliji, kjer je dovoljeno divje kampiranje.

Škotska

Zakon o zemljiški reformi iz leta 2003 omogoča tabornikov pravico do divjega kampiranja na večini neograjenih zemljišč, čeprav obstaja nekaj izjem.

Zaradi prezasedenosti lahko taborniki kampirajo le v kampih ali v nacionalnem parku Loch Lomond & The Trossach, za kar potrebujejo tudi dovoljenje.

Taborjenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na drugih območjih morajo taborniki tam, kjer je možno, uporabljati pečico namesto odprtega ognja. Prav tako mora biti ogenj pod stalnim nadzorom.

Če želijo kampirati zraven hiš, morajo taborniki prositi prebivalce za dovoljenje in paziti na straniščno higieno. Prav tako morajo vse počistiti za sabo.

Švedska

Skandinavska država deluje v skladu s politiko "allemansrätten", ki vsakomur daje pravico do pohajkovanja po podeželju v miru in tišini. "Pravica do javnega dostopa je edinstvena pravica do prostega pohajkovanja po podeželju. Zato pridite na Švedsko in zahtevajte svojo pravico, da uživate v pogledih in zvokih čudovite švedske narave," so dejali pri Visit Sweden.

Ljudje lahko tako dostopajo do kateregakoli zemljišča, razen do zasebnih stanovanj. Tam lahko postavijo šotor in nabirajo rože, gobe ali jagode. Prav tako je dovoljeno kopanje v jezerih, dostop pa imajo tudi do vseh plaž.

prijatelji, zabava, narava, gore | Avtor: Unsplash Unsplash
Norveška

Na Norveškem je dovoljeno dvodnevno divje kampiranje z dovoljenjem, dokler to ni v avtodomu.

Francija

Divje kampiranje je dovoljeno na nekaterih področjih, vendar se vam obeta kazen, če kampirate v nacionalnih parkih ali na plažah.

Leta 2022 sta dva turista dobila kazen, potem ko ju je divji merjasec pregnal na drevo. Ko sta poklicala na pomoč, sta dobila kazen za kršitev zakona o kampiranju, merjasec pa je hitro pobral šila in kopita.

Španija

Divje kampiranje je dovoljeno na nekaterih območjih v Španiji, vendar to ureja lokalna zakonodaja in ne državna. Deli Katalonije, Baskije, Madrida, Kastilje in Leon in Kastilje La Mancha dopuščajo divje kampiranje.

Taborniki pa morajo vedno počistiti za sabo in uporabljati neopazne šotore.

Vsekakor je nekaj držav, ki dopuščajo divje kampiranje - v vsaki se prej pozanimajte o območjih, kje je to dovoljeno. 

Oljni madež na morju Zaskrbljujoče Svet Nenavaden prizor na hrvaškem morju. Je nastal zaradi potresa? Cerknica ideja Popotnik Še ne veste, kam ta vikend? Tu imate odgovor!
Komentarjev 4
  • rd2dmk2 08:38 23.april 2023.

    ani to lep izraz : "divje kampiranje". ni daleč od podivjano kampiranje... in lepo in krasno je tam, kamperist ne plača turistične takse, smeti in drek takoj prevali na lokalno skupnost, medtem ko hotelirji in sobodajlaci morajo poskrbet z cse ...prikaži več takse in dajatve. moralo pa bi biti ravno obratno. tist ki pride v hotel naj ne plača turistične takse, ker so njegove okoljske obrmenitve zajete v ceni sobe. tile šotorniki, pa bi morli takoj ko pridejo v lokalno skupnost do TIC in tam kupiti kartico ....