Popotnik
573 ogledov

Prenova tržnice odkrila arheološko dediščino Ptuja

Prenova mestne tržnice Ptuj
1/4
Mestna občina Ptuj
Tržnica se bo povečala, zasajena bodo nova drevesa in položeni novi tlaki, spremnila pa se bo tudi prometna ureditev.

V začetku septembra se je na Ptuju začela prenova mestne tržnice. Projekt delno financira Evropski sklad za regionalni razvoj (3.409.718,30 evra) in Ministrstvo za okolje in prostor (852.429,66 evra). Lastna sredstva znašajo 1.108.241,95 evra, v prihodnjem letu  pa na občini predvidevajo še pridobitev sredstev iz Zakona o financiranju občin - 162.160,00 evra nepovratnih sredstev in 162.160,00 evra povratnih sredstev. Celotna investicija bo tako znašala 5,37 milijona evra oz. s sredstvi iz Zakona o financiranju občin 5,63 milijona evra.

Revitalizacija urbanega območja

Prenova mestne tržnice Ptuj | Avtor: Mestna občina Ptuj Mestna občina Ptuj
"Cilj projekta je funkcionalna in stavbna prenova mestne tržnice, zasnovana ob upoštevanju usklajenega urejanja celotnega kareja in v skladu z ureditvami ožjega mestnega jedra in s tem odprava funkcionalne degradacije in suma socialne degradacije," sporočajo iz Mestne občine Ptuj.

"S projektom Ureditev mestne tržnice bomo dosegli učinkovitejšo rabo prostora v urbanih območjih in spodbujali izkoriščanje notranjih potencialov mestnega območja. Tržnico bomo bolje povezali z najbolj frekventnimi koridorji pešcev oziroma z Novim trgom in Mestnim trgom," dodajajo. Mestno tržnico želijo s prenovo prilagoditi sodobnim potrebam in novim standardom, dodatno bo tržnica dobila tudi infrastrukturo za izvajanje večjih kulturnih prireditev v lokalni skupnosti in širše.

Boljši pogoji za gospodarske in družbene dejavnost

Med pomembnimi cilji projekta prenove tržnice je tudi izboljšanje pogojev za trženje lokalnih pridelkov in izdelkov, njihovo promocijo in ponudbo tako prebivalcem mesta kot obiskovalcem. Tako želijo tudi pospešiti gospodarsko rast občine in s tem regije.

Video Popotnik Ptuj najtežje izgovorljivo mesto: Tako so se odzvali Ptujčani

Ptuj poseljen že v kameni dobi

Na gradbišču nove ptujske tržnice in ožje okolice svoje delo opravljajo tudi arheologi, saj ima mesto dolgo zgodovino, ki seže vse v kameno dobo. "Na Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu, se z izjemno bogato arheološko kulturno dediščino srečujemo na vsakem koraku. Nič drugače ni na območju tržnice in v neposredni okolici kjer trenutno poteka projekt rekonstrukcije in dozidave objekta Tržnice Ptuj ter investicijsko vzdrževalnih del odsekov Miklošičeve in Slomškove ulice," ugotavlja Samo Hvalec, vodja arheoloških raziskav.

Ptuj Popotnik Tako izgleda nova gozdna plaža

Arheologi so svoja raziskovanja začeli na Slomškovi ulici, kjer so lahko odkrili že ostaline rimskega cestišča in lesenega objekta. Glede na zapise preteklih arheoloških izkopavanj Hvalec pričakuje, da bodo na tem delu mestnega središča lahko odkrili še rimske stanovanjske objekte: "Sistematično zbrani podatki, ki bodo tudi rdeča nit dosedanjim posamičnim najdbam bodo poglobili naše razumevanje razvoja tega predela in njegovega pomena za mesto."

Manj znan je razvoj na območju mestne tržnice. "O dogajanju na njenem prostoru pred 16. stoletjem pravzaprav znanega ničesar," pravi Hvalec in dodaja, da je eden temeljnih ciljev arheoloških raziskav "pojasniti pomen prostora ter njegove spremembe skozi čas".

Arheologija | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.