Popotnik
370 ogledov

Ptuj najtežje izgovorljivo mesto: Tako so se odzvali Ptujčani

Zavod za turizem Ptuj
Ptujčani Britance učijo pravilne izgovorjave.

Da je Ptuj  najtežje izgovorljivo mesto za britanske turiste je pokazala nedavna raziskava britanskega časnika Daily Mail. Med prvimi desetimi mesti se je sicer znašla tudi Ljubljana, ki se je uvrstila na 8. mesto.

Raziskavo je izvedla turistična agencija Bolsover. V raziskavi je sodelovalo 2000 vprašanih. Izkazalo se je, da je za Britance najtežja grščina, takoj za njo pa je slovenščina. Sledijo švedščina, nizozemščina in hrvaščina.

V raziskavi so ugotavljali, kako britanski popotniki izgovarjajo turistična mesta v svetu, znamenitosti in jedi. In ime najstarejšega slovenskega mesta Ptuj se je izkazalo za najtežje izgovorljivo. Kar 92 odstotkov vprašanih je ime tega mesta izgovorilo napačno.

Najtežje izgovorljiva mesta za britanske turiste:

  • 1. Ptuj - 92 odstotkov,
  • 2. portugalski Guimaraes (težave za 88 odstotkov vprašanih),
  • 3. hrvaška Rijeka (Reka, 84 odstotkov)
  • 4. makedonska prestolnica Skopje (80 odstotkov),
  • 5. Oaxaca v Mehiki (76 odstotkov),
  • 6. Sitges v Španiji (72 odstotkov),
  • 7. Bloemfontein v Južni Afriki (65 odstotkov) in slovensko
  • 8. Ljubljana (61 odstotkov vprašanih je ime mesta izgovorilo napačno).

V petnajsterico najtežje izgovorljivih mest so se uvrstili še švicarski Gstaad, italijanska Taormina, valižansko mesto Llanelli, poljski Wroclaw, južnoafriška kraljevina Lesotho, mehiška Tijuana in tajvansko glavno mesto Taipei.

Raziskavo je izvedla turistična agencija Bolsover. V raziskavi je sodelovalo 2000 vprašanih. Izkazalo se je, da je za Britance najtežja grščina, takoj za njo pa je slovenščina. Sledijo švedščina, nizozemščina in hrvaščina, še navaja Daily Mail.

Ptujčani so se odzvali

Novica, da je Ptuj  najtežje izgovorljivo mesto na svetu med britanskimi turisti, odmeva tudi v najstarejšem slovenskem mestu, zavod je zato pred dnevi objavil promocijski, v katerem  Ptujčani na simpatičen način podučujejo tuje turiste o pravilni izgovorjavi njihovega mesta. Promocijski filmček so že objavili na Youtube kanalu, v njem pa sodelujejo znani in tudi manj znani Ptujčani, ki tujce učijo izgovorjave.

"Odločitev, da posnamemo video, ki bi na humoren način izpostavil jezikovne zagate britanskih turistov je spontani odziv na novico britanskega časopisa. Tudi sami pri stiku ne samo z britanskimi, ampak tudi s številnimi drugimi tujimi gosti, opažamo zanimive izpeljave imena našega mesta,"  je pojasnila svetovalka za razvoj turizma na Zavodu za turizem Ptuj Katja Ertl.

Popotnik Olajšanje: Zaradi dotrajanosti so ga morali temeljito prenoviti Ptuj Popotnik Tako izgleda nova gozdna plaža

Vzporedno z videom bodo na Facebook kanalu Ptuj zagnali še nagradno igro, ki bo srečnega izžrebanca nagradila z brezplačnim vikend oddihom za dve osebi v butičnem hotelu v starem mestnem jedra s spoznavanjem vinske kulture mesta in dediščine
Kurentovanja, so še sporočili z najstarejšega slovenskega mesta. 

Komentarjev 1
  • francelj 05:40 07.oktober 2018.

    Kakšen Ptuj! Najtežje izgovorljivo mesto za tujce je Vrhnika.