Popotnik
3871 ogledov

S kolesom v samo enem dnevu čez 17 parkov

HTS Lidija Miscin
Četrto največje slovensko mesto zaseda Kranj, na Hrvaškem pa se na to mesto uvršča Osijek, ki mu nekateri pravijo kar mini Dunaj. Razlog? Ko se boste ob Dravi usedli k dobremu kosilu, boste zlahka doživeli nostalgičen habsburški ambient, vendar na zelo prijazen in umirjen slavonski način. Mi smo mesto obiskali zaradi kolesarjenja.

S pravega oddiha prineseš polno torbo spominov

Osijek je bil zaradi zelenja že dolgo na seznamu tistih hrvaških mest, ki jih je vredno obiskati zaradi kulture, zgodovine, dobre hrane, ugodne klime in široke palete športnih aktivnosti. Od Ljubljane je to četrto največje hrvaško mesto oddaljeno dobrih 420 kilometrov, kar je toliko, da si je zanj vredno rezervirati podaljšani vikend. V tem času boste Slavonijo zelo dobro spoznali tudi s posedanjem ob reki Dravi in opazovanjem mestnega utripa.

Na pot z vlakom in kolesom

Da boste razbremenjeni vožnje in boste na cilj prišli spočiti in pripravljeni za nove dogodivščine, vam svetujemo, da se na pot odpravite z vlakom. Iz Ljubljane peljeta do Zagreba dnevno vsaj dve direktni železniški povezavi, potovanje pa vam bo vzelo dobri 2 uri in pol. Tam presedete na vlak do Osijeka in uživate v vožnji skozi čudovito pokrajino. Del naše prtljage so predstavljala kolesa, saj je mesto ravno prav veliko, da ga je možno prekolesariti po dolgem in počez.

HTS | Avtor: Lidija Miscin Lidija Miscin

Kolesarjenje po Osijeku je tudi ena tistih aktivnosti, po kateri vam bo obisk mesta ostal v spominu. Kolesarske poti so namreč zelo lepo urejene in večinoma potekajo ob glavni cesti in promenadi, medtem ko lahko kolo parkirate na označenih mestih, ki so povsod po mestu in ob vseh večjih središčih.

Praznujemo mesec hrvaškega turizma!

Hrvaška ni zgolj poletno-počitniška destinacija, saj je ravno tako dihjemajoča tudi v ostalih letnih časih. V obdobju med 1. oktobrom in 6. novembrom 2022 naši južni sosedje praznujejo Mesec hrvaškega turizma. Projekt izvajata Ministrstvo za turizem in šport ter Hrvaška turistična skupnost z namenom podaljšanja turistične sezone ter spodbujanja domačega turizma v obdobju po poletni sezoni. Mesec hrvaškega turizma ob tej priložnosti ponuja dodatne popuste, ki veljajo za prevoze, gostinske storitve, nastanitve in nenazadnje tudi za ogled znamenitosti.


Preden se Drava zlije v Donavo ...

Osijek se je znašel na seznamu kolesarskih izletov, ker leži na mednarodni kolesarski poti Velo 6, ki teče vse od Atlantskega oceana do Črnega morje. V bližini mesta pa teče tudi kolesarska pot EuroVelo 13, ki jo mnogi imenujejo železna zavesa.

HTS | Avtor: Julien Duval Julien Duval

Železna zavesa - 9950 km dolga kolesarska pot

Skoraj pol stoletja je bila Evropa na silo razdeljena na vzhod in zahod. Po tej tako imenovani železni zavesi – meji, poteka EuroVelo 13. Več kot 9.950 km dolga pot od Barentsovega do Črnega morja je živa zgodovinska lekcija, obenem pa dobrodošel opomin na mir in spravo, ki sta sledila padcu »zavese«. Je ena najdaljših kolesarskih poti, ki obljublja nepozabna doživetja vsem ljubiteljem kolesarstva.

Skrb za okolje, zdravje in lepe spomine

Kolesarjenje je športna aktivnost, s katero boste premigali celo telo, hkrati pa bo poskrbela za vašo denarnico. Namreč, če si boste mesto in njegovo okolico ogledali s kolesa, boste privarčevali pri gorivu in plačevanju parkirnine. Težko se bo tudi zgodilo, da vam bo zmanjkalo idej, saj je v mestu in bližnji okolici na voljo 40 kilometrov urejenih kolesarskih stez, ki vas bodo vodile skozi 17 parkov. Ne spreglejte tudi okoliških vinogradniških regij (Baranje in Aljmaš, Erdut in Dalj), za katere domačini pravijo, da jih je najlepše obiskati s kolesom.

S kolesom po mestu

Naša izhodiščna točka je bil Gornji grad pri katedrali, ki velja za kulturno znamenitost. Če boste imeli možnost, obiščite Gornji grad v večernih urah, ko zaživi osiješka promenada. Pot nas je nato vodila čez glavni trg na kolesarsko stezo, ki poteka ob Evropski aveniji in vodi do starega osiješkega grada Tvrđe. Grad je bil v preteklosti pomembna obrambna točka jugovzhodnega dela Avstrijskega cesarstva, danes pa se v stavbah nahajajo sedeži različnih uradov, muzej in šola. Ko boste raziskovali grad, se odpravite še v park čez cesto, kjer so na ogled postavljene skulpture iz kovinskih, plastičnih in gumijastih odpadkov.

HTS | Avtor: Ivo Biocina Ivo Biocina

Po ogledu nas je pot vodila na levi breg Drave, čez most dr. Franja Tudjmana do plaže Copacabana ob Kronski trdnjavi. Razgled, ki se je odprl, nas je očaral – pred nami so stale vse mestne znamenitosti. Izlet smo zaključili z lokalno pojedino na terasi ob Zimskem pristanišču, v poplavi restavracij z mednarodno in lokalno kulinariko pa boste zagotovo našli nekaj, kjer boste potešili lakoto in spočili svoje noge.

Ideje za 7 kolesarskih izletov:

► Baranja: Naravni park Kopački rit – 20 km
► Baranja: Baročni dvorec Eszterhazy – 20 km
► Proti jugu do srednjeveške utrdbe Korogyvar – 30 km
► Do ustja Drave in Donave – 45 km
► Ob Dravi do termalnih Bizovaških toplic – 50 km
► Donavska kolesarska pot čez Hrvaško – Mednarodna cesta EuroVelo 6
► Drava kolesarska pot po Hrvaški in mednarodna pot Eurovelo 13

Podrobnosti o kolesarskih poteh, točnih zemljevidih in znamenitostih, ki jih je vredno obiskati, boste našli TUKAJ.