Popotnik
1146 ogledov

Skrivnosti reke Lahinje

Lahinja Žurnal24 main
Krajinski park Lahinja obsega območje pestre naravne in kulturne dediščine v povirju zgornjega toka Lahinje.

Na razmeroma majhni površini zavarovanega območja (200 hektarjev) najdemo več izvirov in različnih kraških pojavov, značilnih za plitvi kras.

"Biospeleološko je zanimiva predvsem ponorna kraška jama Zjot s krajšim podzemskim tokom, v katerem domuje značilna podzemska favna belokranjskega kraškega ravnika," opisujejo na Zavodu za varstvo narave.

Kokra Slovenski biser Popotnik Kanjon reke Kokre in učna pot

V zaledju jame je tudi udorna vrtača Glušenka, ki prihaja v stik s podzemno vodo. Posebnost parka so po njihovih navedbah Lahinjski in Nerajski Lugi, ki so prava botanična zakladnica in manjše močvirje Mlaka, kjer prebiva tudi želva, močvirska sklednica.

Emys orbicularis - močvirska sklednica | Avtor: Profimedia Profimedia


Park je zanimiv tudi v kulturno zgodovinskem pogledu. Okljuk reke Lahinje v Pustem Gradcu je bil poseljen že v prazgodovini. Ob lokaciji nekdanjega srednjeveškega gradu, še danes obratujeta Klepčev mlin in žaga venecijanka. V mlinu vam bodo z veseljem predstavili tudi njegovo delovanje, kupili pa bsote lahko pšenično, ajdovo ali koruzno moko. Sredi rečnega okljuka pa je manjša cerkev Vseh svetnikov z vaškim pokopališčem.

"Na njivah v bližini Velikega Nerajca so vidne družinsko rodovne halštatske gomile, ki pričajo o nekdanjem življenju in načinu pokopavanja umrlih," še dodajajo na Zavodu. Tam je tudi informacijski center, kjer vam nudijo vodenje po parku Lahinja, vožnjo s kočijo po parku in njegovi okolici, izdelek domače obrti-lončeni bas ali gudalo, vožnjo s čolnom po reki Lahinji, ajdovo in koruzno moko zmleto na mlinske kamne.

Kako do parka

Park leži v osrčju Bele krajine, približno tri kilometre od Dragatuša. Z avtom se peljite po cesti iz Črnomlja proti Vinici ali v nasprotno smer, v Dragatušu boste že videli oznake. GPS koordinate za Veliki Nerajec so 45°30′32.04″N 15°11′18.57″E. 

 

One of two springs of creek Podturnščica near the village of Obrh pri Dragatušu in the municipality of Črnomelj, Slovenia. The creek is protected as a biotop and a natural landmark. Podturnščica creek flows into the second largest river in Bela krajina, the Lahinja river. ' ' ' ' ' ' ' #agameoftones #all_shots #amazingearth #artofvisuals #beautifuldestinations #thegreatoutdoors #reflections #earth_deluxe #worldcaptures #magical_shots #neverstopexploring #awesomeearth #earthpix #wonderfulplaces #nikonartists #d5300 #photooftheday #biotop #landscapelover #landscapephotography #nikonphotography #naturelovers #naturephotography #belakrajina #slovenija #visitbelakrajina #discoverbelakrajina #creek #lahinja #podturščica

A post shared by Uroš Novina (@urosnovina) on