Popotnik
2342 ogledov

Slabe številke: Toliko manj turistov smo gostili v prvi polovici leta

Bled Epa
Po razglasitvi konca epidemije so se turisti vendarle začeli vračati, a številke niti približno ne dosegajo lanskih.

Po pojavu epidemije število prihodov in prenočitev strmo padlo

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je bilo v prvi polovici leta 2020 v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih 64 % manj prihodov in 60 % manj prenočitev turistov kot v prvi polovici 2019. Kot so zapisali v poročilu, je bilo v januarju in februarju 2020 število prihodov in prenočitev še podobno kot v letu pred tem, po pojavu epidemije v marcu pa je strmo upadlo, do te točke, da je bilo v aprilu in maju v primerjavi z enakim obdobjem lani število prihodov in prenočitev zanemarljivo majhno.

Vseeno pa so se, kot opažajo, turisti po preklicu epidemije začeli vračati, čeprav je v juniju število prihodov in prenočitev tujih turistov doseglo zgolj šestino tistih iz junija 2019. Število prihodov in prenočitev domačih turistov pa je vendarle že doseglo lanske vrednosti.

Nina Simić intervju Popotnik "Skoraj kot v mestu zombijev"

Počitnic si ne more privoščiti četrtina prebivalcev

Raziskali so tudi, kakšno je bilo stanje v letu 2019 in ugotovili, da si je v letu 2019 enotedenske počitnice finančno lahko privoščilo le tri četrtine (76 %) gospodinjstev. Še manj jih je dejansko šlo na vsaj eno daljše zasebno potovanje (s 4 ali več prenočitvami) - le nekaj več kot polovica (54 %) prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let.

Veliko večino zasebnih potovanj, kar 87 odstotkov, smo po ugotovitvah SURS-a opravili z osebnim avtomobilom, sledi letalo (7 %) in avtobus (4 %). Na zasebnih potovanjih smo v povprečju porabili 43 evrov na osebo na dan. Kar tri četrtine (74 %) vseh zasebnih potovanj v tujino v 3. četrtletju 2019 so predstavljala potovanja na Hrvaško.

Hrvaška plaža Poletje Svet Katastrofalni podatki o hrvaškem turizmu; še dobro, da imajo Slovence

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Covid_1984 13:51 04.avgust 2020.

    na bledu slovenci nismo zaželeni, ker se tam raje gredo butičnega turizma čred iz ene velike azijske države

Sorodne novice