Popotnik
7848 ogledov

Slovenija z novo turistično destinacijo

gozd profimedia
Slovenija je bogatejša za turistično destinacijo, ki na atraktiven in trajnostni način predstavlja nesnovno kulturno dediščino.

Območje občin Hrpelje-Kozina in Mošćeniška Draga na Hrvaškem se lahko predstavi z bogato nesnovno kulturno dediščino, zdaj tudi v obliki mitsko-kulturnih vsebin. V 32 mesecev trajajočem evropskem Interreg projektu Slovenija – Hrvaška se je razvila skupna čezmejna turistična destinacija.

Vas Rodik in območje Mošćeniške Drage spadata pod mitske krajine v Evropi. Mitski park v Rodiku, ki ga lahko podrobneje raziščete tudi skozi aplikacijo za vodenje, je bil vzpostavljen s pomočjo etnologov, arheologov in drugih strokovnjakov v luči trajnostnega turizma. Nahaja se na stičišču treh svetov, Krasa, Brkinov in Čičarije, ki so geografsko že sedaj povezani s sosednjo Hrvaško.

Park zajema dvanajst mitsko-folklornih točk, ki predstavijo več elementov iz življenja staroselcev – mitsko babo, kačona, šembilje. Preko jam je omogočen enigmatični vstop v svet mrtvih, vidne pa so tudi sledi krščanskih oblikovalcev krajine.

''Gre za edinstveno prezentacijo mitske krajine. V Zahodnih krajih te namreč niso ohranjene, na območju Balkana pa sicer obstajajo, a niso prezentirane,'' so povedali danes na virtualni novinarski konferenci ob otvoritvi parka. 

V Rodiku lahko najdemo 12 točk v zgornjem in spodnjem krogu tematskih poti. Lintverjeva pot poteka po Brkinih, v spodnjem Babinem krogu pa je moč videti ostanke monolitne Babe. Posebnost parka so tudi rodiške kamene skulpture in označevanje turističnih točk s kamnom, ki so jih ustvarili mladi oblikovalci.

Izola Slovenija Ali nas za prvi maj čaka presenečenje?
Mitski park se razteza tudi onkraj meje. V Mošćiški Dragi se prav tako bazira na mitskih toponimih. V Trebišću je prava posebnost mlin, ki je star že 500 let. Gre za edini tradicionalni mlin na vodi, ki deluje na tem območju, pri njegovi obnovi pa so pomagali tudi arheologi. Združuje antično tradicijo in sistem delovanja, znan že iz prvega stoletja nove dobe.

Mitski krajini na obeh straneh meje sta se samostojno razvijali več desetletij, na pobudo turističnega društva v Rodiku in projekta Mitski park pa sta združeni v skupno čezmejno destinacijo, ki ponuja tudi vodene izlete in tematske dogodke. Mitske in druge resničnosti so predstavljene tudi v razstavi, ki ponuja različne interpretacije mitske krajine, tako znanstveno kot umetniško. Razstava je na ogled v Centru za obiskovalce v Rodiku.

Hrvaška obala Dopust Popotnik To so pogoji za prvomajski oddih na Hrvaškem
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.