Popotnik
10762 ogledov

Srednjeveški kraj s pravljičnim obzidjem in kup brezplačnih dogodkov

Vipavski Križ Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
"Začutite utrip srednjeveškega mesteca na vrhu grička v osrčju Vipavske doline, ki ga boste opazili že med vožnjo. Še prej pa se podajte na pohod med oljke in trte," vabijo na Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

V soboto 4. junija bomo znova uživali na Festivalu za ljubitelje živali, ki je namenjen predvsem družinam z otroki. Ker bo velik, brezplačen dogodek v Novi Gorici, boste lahko dan ali vikend v juniju izkoristili za spoznavanje lepot Goriške pokrajine. V ta namen smo za vas pripravili nekaj namigov, kjer bo uživala celotna družinica. Naš prejšnji namig najdete v spodnjem prispevku. 

DOGODEK BO V PRIMERU SLABE VREMENSKE NAPOVEDI PRESTAVLJEN NA 18. JUNIJ. 

Pedrovo Neverjeten razgled Popotnik Skrivnostna vasica, ki jo morate spoznati

Ideja za izlet: Vipavski Križ

Pot začnite pred Domom krajanov v vasi Cesta pri Ajdovščini in sledite oznakam po večinoma makadamski poti okoli Vipavskega Križa. "Okrog sedem kilometrov dolga krožna pot se vije med polji, vinogradi, oljkami in sadovnjaki, včasih zavije skozi gozdiček, vseskozi pa vas spremlja pogled na Vipavski Križ. Po poti se lahko zapeljete tudi s kolesom, lahko pa uživate v sprehodu z vašimi najmlajšimi v otroških vozičkih," opisujejo na Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Vipavski Križ | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Približajte se obzidju, poiščite mestna vrata in vstopite v Vipavski Križ. Ste vedeli, da je ta majhen kraj pred skoraj pol tisočletja dobil mestne pravice in njih ima še danes? Nekdaj cvetoče trgovsko in rokodelsko mestece ima častitljivo zgodovino. 

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Poleg župnijske cerkve in kapucinskega samostana z bogato knjižnico buri domišljijo nekdaj mogočen grad s štirimi stolpi, kjer sta nekoč živela grof Attems in grofica Eleonora. Kot pojasnjujejo v zavodu sta bila med Križani precej priljubljena: "Odgovore zakaj, vam bodo z veseljem pripovedovali lokalni vodniki, veliko zanimivega pa vam bo prav gotovo uspelo izvedeti tudi v trgovinici z lokalnimi produkti in vinoteki Darovi Vipavske, dobro založeni s ponudbo okoliških pridelovalcev."

Vipavski Križ | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Od tu se boste lahko podali na pravi lov na skriti zaklad, kjer boste zaposlili svoje misli, se na igriv način  spoznali z bogato zgodovino in kulturno dediščino karaj in se ob tem še zabavali. Najprej boste prejeli nahrbtnike s pisalom in mobilnim telefonom, nato pa sledili aplikaciji, ki vas bo vodila do ugank, nameščenih po celotnem mestecu. Uspešna rešitev vseh ugank vas bo pripeljala do skritega zaklada vitezov Svetokriških.

Po vseh dogodivščinah vam na Zavodu priporočajo postanek v Gostilni Sivi Čaven v Potočah: "V gostilni s stoletno tradicijo boste poleg užitkov ob okusnih tradicionalnih jedeh v moderni preobleki spoznali še zgodbo o furmanstvu. S svojimi vozovi in konji so se tukaj radi ustavljali furmani, ko so tovorili les in led iz Trnovskega gozda ter vino in druge pridelke iz doline v Trst." 

 

Več o brezplačnem dogodku, ki ga z družinico morate obiskati, najdete v spodjem prispevku. 

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Festival za živali | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Dežele prijateljev v soorganizaciji Žurnala24.si, Radia Robin in Mestne občine Nova Gorica, bodo najbolj vesele aktivne družine, ki iščejo nekaj unikatnega, poučnega in hkrati zelo zabavnega. Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali boste spoznali številne živali, tako terapevtske kot službene. Dogodek je namenjen tudi pasjim skrbnikom, na dogodek so posebej vabljeni psi, za katere imamo pripravljene številne pokušine. Na dogodku Radia Robin, na Robin Hood festivalu se boste zabavali skupaj s pravljičnimi bitji in junaki. Zato ne zamudite brezplačnega in zabavnega dogodka, ki bo 4. junija 2022 v Novi Gorici (v mestni hiši, na travniku pred njo in v borovem gozdičku), od 15. do 21. ure. V primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili na 18. junij. 

V Novo Gorico tudi na start dirke po Sloveniji

V Novi Gorici pa se bo 15. junija ob 12.45 zgodil tudi start prve etape Dirke po Sloveniji, ki bo sicer potekala vse do 19. junija. 

Kot sporočajo iz Mladinskega centra v Novi Gorici, je kolesarska dirka Po Sloveniji tudi v mednarodnem okolju utrdila svojo prepoznavnost, saj je gostila že številne kolesarje in ekipe svetovnega razreda. Skozi svojo bogato zgodovino se je dirka razvila v edinstven športni projekt, ki z razgibanimi trasami etap povezuje celotno Slovenijo, pritegne številne gledalce tako ob cesti kot ob ekranih (z uvrstitvijo na program Eurosporta ter s prenosi na RTV Slovenija si je dirko v štirih letih ogledalo več kot 35 milijonov gledalcev!) in kot tak predstavlja odlično promocijo Slovenije in naše lokalne skupnosti. 

V namen čim lepšega in slikovitega starta v Mladinskem centru zbirajo neuporabna stara kolesa, ki bi jih pobarvali na zeleno in z njimi okrasili prizorišče. V kolikor imate doma staro in neuporabno kolo, lahko tudi otroško, ter ga ne potrebujete več, jim sporočite na info@mc-novagorica.si ali na: 040 234 423. Kolesa zbirajo do četrtka, 26. 5. 2022. 

Če se boste pridružili navijačem na startu, se lahko oblečete v barve dirke - v zeleno barvo. Lahko pa izdelate tudi navijaške rekvizite v zleni barvi.

Tudi v Ajdovščini polno dogajanja 

Po nekajletni odsotnosti se je v Ajdovščino vrnil tradicionalni dogodek Ajdovščina v maju. V prenovljenem mestnem jedru Ajdovščine se bo v šestih dneh zvrstila pisana paleta kulturnih, kulinaričnih in zabavnih prireditev. Program so sooblikovale različne kulturne ustanove, pa tudi društva in posamezniki, ki delujejo na območju občine Ajdovščina.

V soboto in nedeljo 28. in 29. maja, vas bo za gradom pričakal skok v rimsko preteklost mesta. Pričakali vas bodo čisto pravi rimski legionarji, gladiatorji in meščani. Spoznali boste lahko predmete, zgodbe, vojaške formacije, nakit, glasbo, artilerijo ter se lahko udeležili raznih delavnic in pogovorov z uprizoritelji in si ogledali gladiatorske igre.

Glasbeni program bo potekal od petka do nedelje na Lavričevem trgu. Nastopili bodo Ana Pupedan, Odprava Zelenega Zmaja, Alo!Stari, Lelee in pihalni orkester društva Burja iz Ajdovščine.

Lična Hiša bo gostila razstavo originalnih ilustracij Jureta Engelsbergerja, ki so nastale za dokumentarno slikanico Jure in Mumija, avtorjev Vesne Kamin Kajfež in Tomislava Kajfeža (založnik Narodni muzej Slovenije). Ob odprtju bosta avtorja slikanice na kratko predstavila Lavrinovo zgodbo in pot, ki jo je morala mumija prepotovati iz Egipta, preko Trsta do Ljubljane, kjer je prekrižala pot tudi dr. Francetu Prešernu. Otvoritev razstave bo 28. maja ob 20.00.

Letos bo Pašta fešta potekala v soboto 28. maja v sklopu Ajdovščine v maju. Na največjem slovenskem festivalu testenin, boste lahko izkusili okuse najboljših ustvarjalcev tradicionalnih in sodobnih testeninskih jedi.

Pilonova galerija je za namen dogodka pripravila »drop-in« delavnico Pobarvaj me! in Hitrostni puzzle za otroke in družine, ki bo potekala v nedeljo, 29. maj, od 15. do 18. ure.

Otroci in družine se boste lahko preizkusili v iskanju Pilonovih motivov znotraj stalne zbirke Vena Pilona s pomočjo pobarvank in dopolnjevank, ki jih boste po lastnem navdihu pobarvali ali v hitrostnem sestavljanju sestavljank po motivih, ki jih boste poiskali v stalni zbirki Vena Pilona.

Letošnji program se bo zaključil z dokumentarno predstavo Babice v Dvorani Prve slovenske vlade. Predstava, ki jo je s hrvaško zasedbo Kolektiv Igralke zasnovala domača režiserka Tjaša Črnigoj, govori o upokojenkah, ki morajo ob borni pokojnini za preživetje zbirati povratne plastenke. Preplet osebnih zgodb, statistik in pričevanj se v zagnani izvedbi četverice nastopajočih postopoma izriše v portret sodobne družbe ter vseh, ki so se nič krivi znašli na njenem robu, zlasti žensk. Pretresljiva in mestoma tudi ganljiva uprizoritev pa zmore v trpki vsebini vsakič znova poiskati tudi trenutke človeške topline.

V sklopu Ajdovščine v maju se bo zvrstilo še mnogo drugih zanimivih dogodkov kot so

otvoritev prenovljene Ajdovske tržnice, parada učenja v organizaciji Ljudske univerze, lutkovna predstava za otroke “Pošastozavri in jabolko spora”, dirka s poganjalčki v organizaciji kolesarskega kluba Črn Trn ter nastop plesne formacije EL1 plesna scena. Vstop je prost za vse obiskovalce na vseh dogodkih. Celotni program si lahko ogledate na: www.ajdovscinavmaju.si