Popotnik
2840 ogledov

Tako bo letos na slovenskih plažah

Portorož morje Suzana Kos
Glavna novost bodo zagotavljanje ustrezne razdalje, razkuževanje površin in nošnja mask, ko se je treba drugim približati na razdaljo manj kot 1,5 metra.

Po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) naj bi bila pri plavanju medsebojna razdalja najmanj dva metra, razdalja med ležalniki na plaži pa najmanj 1,5 metra. Prilagoditi bo treba število obiskovalcev, čistiti in razkuževati bo treba garderobe in prhe, tobogane ter naprave za skoke v vodo. Uporabo igral na kopnem in v vodi NIJZ sicer odsvetuje.

V Portorožu bodo čistili in razkuževali površine

Na Centralni plaži Portorož, ki bo po novem odprta vsak dan med 9. in 19. uro, bodo v sanitarijah, za katere bo skrbel čistilni servis, postavljena razkužila za roke, delavci Okolja Piran pa bodo čistili in razkuževali površine, ki se jih obiskovalci dotikajo, poročajo Primorske novice. Na plaži bo mogoča izposoja knjig, vsak četrtek bo potekala vodena vadba joge, lahko si boste izposodili vodne skuterje in ostale rekvizite.

Pod Belvederjem ne bo gostinske ponudbe

Primorske novice poročajo, da v Izoli na javnem kopališču pod Belvederjem ne bo gostinske ponudbe. Za čiščenje bo poskrbela občina, za javni red in mir pa policija z občinskimi redarji.

Na kopališču Svetilnik pa bodo letos plačljive tako sanitarije kot tuši, medtem ko bo uporaba sanitarij ob obalni cesti brezplačna. Svetilnik je sicer opredeljen kot "območje kopalnih voda, na katerih se lahko obiskovalci prosto kopajo", ne pa kot "mestna plaža".

Na koprski plaži pol manj obiskovalcev

Na koprskem mestnem kopališču bo po novem smelo biti pol manj obiskovalcev kot lani - največ 400, v minulih letih jih je bilo običajno približno 800.

V Žusterni si letos kopalci ne bodo mogli izposoditi ležalnikov in senčnikov, vprašanje je tudi, ali bo delovala knjižnica na plaži. Za varnost kopalcev bodo skrbeli štirje reševalci iz vode, uporaba prh in sanitarij pa ostaja brezplačna.

Ali bodo v Kopru sploh lahko namestili napihljiva igrala na vodi, je odvisno od dovoljenja NIJZ. Direktor Zavoda za šport Koper, Duško Madžarović, je za Primorske novice povedal, da bodo na vse štiri vhode na kopališče, v sanitarije in na vhod v bazen namestili razkužila, ob koncih tedna in praznikih pa bo odprt le en vhod, da bodo lažje nadzirali število obiskovalcev. Razkuževali bodo prhe, sanitarije, kljuke in površine na igralih.

Opozoril pa je, da niso pooblaščeni za nadzor, kdo je ali ni iz istega gospodinjstva, zato se sprašuje o smislu določenih omejitev. "V sezoni imamo ob praznikih in vikendih približno 1500 kopalcev na dan, po novem jih bo takrat verjetno lahko le približno 750," je še dodal Madžarović.

V Ankaranu poletnih prireditev ne bo

Na plažah pod Valdoltro in na Debelem rtiču bodo na voljo sanitarije, tuš in kabine za preoblačenje ter gostinska ponudba, na Študentu pa bodo obiskovalci lahko uporabljali le sanitarije in tuš, poročajo Primorske novice. Poletnih prireditev ne bo, na vseh ankaranskih parkiriščih pa bo treba plačati parkirnino.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice