Popotnik
599 ogledov

Tako velikega gosta lahko sedaj srečate v Jadranskem morju

Jadransko morje - Cavtat
Telefoni hrvaškega naravoslovnega muzeja in Inštituta Plavi svijet (Blue World Institute) so te dni skoraj pregoreli, saj so prejeli klice številnih presenečenih obiskovalcev Velebitskega kanala, ki so tam opazili nekaj, kar v Jadranskem morju ne vidiš vsakdan.

Po Velebitskem kanalu že več tednov namreč plava ogromen kit, ki ga je hrvaškim raziskovalcem uspelo ujeti na kamero in mu odvzeti celo majhen vzorec kože za DNK analizo, s katerim bodo eno največjih živali na svetu še podrobneje preučili, poroča HRT Magazin

Prav tako bodo podatke o kitu in druge parametre morja, kot sta temperatura in količina planktona, raziskovalci uporabili pri ugotavljanju, kateri deli Jadranskega morja bi lahko bili za te ogromne živali še posebej zanimivi in v katerih delih leta so zanje pogoji najugodnejši.

Kit je sicer dobrega zdravja in ni izgubljen, v kanalu pa se dobro znajde. "Dobili smo res ogromno prijav, mislim, da jih je bilo okrog 200. Zahvaljujem se vsem, ki ste nas obvestili, informacije so nam zelo pomagale pri tem, da smo si ustvarili sliko, kaj se trenutno dogaja v Jadranu. Gre za miroljubno vrsto, ki je za ljudi povsem nenevarna, tako da ni razloga za paniko," je sporočil direktor programa znanosti na Inštitutu Plavi svijet Grgur Plesić.

Podatek, da v Jadranskem morju plava kit, sicer ni tako nenavaden. Kot dodajajo raziskovalci, je kljub dejstvu, da jih je tu vedno manj, tudi Jadran njihovo življenjsko okolje. Običajno plavajo v odprtem morju in se le redko približajo obali. Kiti, ki se zadržujejo tukaj, so nekoliko manjši od svojih oceanskih sorodnikov, a kljub temu dosegajo do 24 metrov dolžine in lahko tehtajo več kot 50 ton.

Hrvaška obala Svet Tako dobra je bila hrvaška turistična sezona
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice