Popotnik
501 ogledov

Te dni lahko spoznate prave burbonke

Burbonka
Preverite, kje in kdaj lahko spoznate prave burbonke, vrtnice devetnajstega stoletja ...

S koncem aprila se je v Novi Gorici, mestu vrtnic, začel 13. festival vrtnic. Gre za osrednji pomladni, kulturnoturistični in izobraževalni dogodek, ki že vrsto let vabi v Novo Gorico ljubitelje rože vseh rož, vrtnice. Trajal bo vse do 27. maja.

Prav ob koncu Festivala vrtnic, 27. maja, pa v Novi Gorici organiziramo največji dogodek za ljubitelje živali pri nas: Festival za ljubitelje živali. Označite si datum in načrtujte izlet v Novo Gorico. Več o Festivalu za ljubitelje živali spodaj: 

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Predavanja, delavnice, razstave ...

V okviru festivala vrtnic boste tudi letos lahko našli nekaj zase: predavanja, delavnice, vodene oglede, razstave, koncerte, kulinarične dobrote in še kaj.

V sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Frančiškanskim samostanom na Kostanjevici in družbo Hit pripravljajo namreč številne dogodke, s katerimi bodo še posebej obeležili 15-letnico zbirke burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici in tudi Škrabčevo leto.

Organizatorji pojasnjujejo, da so glavna atrakcija festival vrtnic tudi letos burbonke, starinske vrtnice v zbirki na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici. Na ogled so vsak dan med 9. In 17. uro, vstopnina pa je dva evra na osebo.

Do 14. maja organizirajo tudi strokovno vodstvo, vsak dan ob 11. uri, ko najbolj dišijo. V slabem vremenu pa strokovni ogledi odpadejo.

Kaj so burbonke

“Burbonke so med vsrtnicami nekaj posebnega. Predstavljajo nekakšno razvojno stopnico med starimi in modernimi vrtnicami,” jih opisujejo v društvu. To so po njihovih besedah vrtnice devetnajstega stoletja, ki so po svetu večinma izumrle.

“V Novi Gorici, mestu vrtnic, so redke ohranjene predstavnice dobile svoj vrt in postale javna zbirka izvornih burbonk, druga po velikosti v Evropi,” pravijo. To pa v neposredni bližini počivališča zadnjega francoskega kralja in članov njegove družine Burbonov, na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.