Popotnik
5923 ogledov

The Guardian tako lepo opisal naše smučišče in naše kraje

Vogel
1/3
Profimedia
The Guardian: "Eno najbolj naravnih smučišč v Evropi"

"Čeprav je Vogel večinoma spregledan s strani turistov, se ponaša s čudovito naravo in pokrajino. Prav tako nima tipične navlake in vidne smučarske infrastrukture, zaradi česar velja za eno najbolj naravnih smučišč v Evropi," poroča britanski portal The Guardian.

The Guardian je opisal Vogel zelo lepo in bralcem svetuje obisk našega dragulja: Do žičnice pridemo skozi skrit vhod v gozdu in se z njo povzpnemo na Vogel, kjer se pred nami odprejo čudoviti razgledi: visoke gore, zasnežene cerkve pod njimi ter globoko modro jezero, ki z vsakim vzponom postaja bolj podobno luži.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogel (@vogelskicenter)

Opisali so tudi nekaj zanimivosti. Na Balkanu smo Slovenci pogosto označeni za "smučarje", ta sloves pa smo pridobili med drugo svetovno vojno, ko so se slovenski partizani na smučeh borili proti nacistom v Alpah. Med drugim se Slovenija ponaša z odličnimi zimskimi športniki, eden izmed njih je tudi nekdanji slovensko-jugoslovanski alpski smučar Jure Franko, ki je redno osvajal zlate medalje za jugoslovansko olimpijsko reprezentanco. Od takrat se mnogi še vedno spominjajo vzklikov med zimskimi olimpijskimi igrami leta 1984 v Sarajevu, ko so domačini klicali: "Jureka imamo raje od bureka!"

Prvo slovensko kolajno na zimskih olimpijskih igrah je osvojil Jure Franko. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prepovedana gradnja velikih hotelov

A največ hvalospeva dobi smučišče ravno zaradi svoje ekološko ozaveščene politike, ki prepoveduje gradnjo velikih hotelov. Prepovedali so cele gradnjo druge sedežnice na bližnji Soriški planini, saj bi ta motila gnezdišče ogrožene štajerske kokoši. Pokrajina ostaja v veliki meri nedotaknjena tudi zaradi bližine prestolnice, saj sta Soriška planina in Pokljuka le eno uro vožnje stran.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nejc (@nejc_potepanja)

Čeprav se je smučanje od časa Jugoslavije podražilo, je še vedno precej cenejše kot pa čez mejo v Avstriji in Italiji. Obiskovalci imajo tudi možnost bivanja v cenovno ugodnih penzionih v vaseh ob Bohinjskem jezeru, kot je Stara Fužina.

Obenem je možno tudi bivanje v ekološko ozaveščenih hotelih, kot sta Hotel Bohinj ter Triglav. Tam ponujajo sezonske menije ter uporabljajo organske izdelke.

Vogel | Avtor: Profimedia Profimedia
Raznolika ponudba aktivnosti primerna za vse vremenske razmere

Ker se zavedajo, da je zaradi podnebne krize smučarska sezona pogosto nepredvidljiva, lokalni vodniki, ponujajo več oblik aktivnosti na prostem, ki variirajo od pohodništva, kolesarjenja ter do divjega plavanja v jezerih.

Ena izmed zanimivih ponudb je tudi trening teka na smučeh. Le stresljaj od Vogla, natančneje na Pokljuki, se lahko preizkusite v teku na smučeh. Tam je tudi slovenski biatlonski vadbeni center. Biatlon sicer izvira iz Skandinavije, v Sloveniji pa se je uveljavil deloma zato, ker je bil lov na smučeh na divjad že ustaljena tradicija.

Svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki | Avtor: Anže Petkovšek Posamična tekma biatloncev na 20km svetovnega pokala na Pokljuki. Anže Petkovšek

Medtem ko druga smučišča vlagajo v bolj umetne načine za spopadanje s pomanjkanjem snega, pa bohinjski ekologi o zimski sezoni razmišljajo drugače. "Razumemo znamenje časa," je za The Guardian dejal Klemen Langus, vodja bohinjske turistične skupnosti. "Včasih se je zdelo, da se pri zimskih športnih Slovenija ne more kosati z Avstrijo ali Italijo, saj preprosto nismo imeli denarja. Sedaj pa se zavedamo, da je pomanjkanje velikih letovišč ter čudovita pokrajina, kjer je smučarska infrastruktura skrita očem, velika prednost. Če smučanje umre, imamo še vedno čisto naravo," je pojasnil Lagus za omenjeni portal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lake Bled (@bledslovenia)

Kljub vsemu pa Langus še naprej upa, da se bo smučanje nadaljevalo. Pri The Guardianu so omenili tudi tekaški festival.

dezurni@styria-media.si

korita Mostnice prečudovito Popotnik Neverjetno, tudi to ponuja Slovenija!
Komentarjev 5
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 10:07 22.februar 2024.

    Guardian je eno pro-židovsko cenzorsko trobilo. Odkar so lani ob začetku židovskega genocida v Gazi nogirali dolgoletnega (40 let!!) karikaturista Steva Bella zaradi karikature židovskega klavca Netanjahuja, ki secira na njegovem trebuhu narisano Gazo, zraven pa je pravi: "Residents of ...prikaži več Gaza, get out now,” jih ne jebem več. Žal je karikatura se kako resnična, ker je zdaj popolnoma jasno, da je cilj židov pregon vseh Palestincev iz Gaze in njena aneksija. Sama karikatura je bila sicer parafraza..

  • Pepe007 09:46 22.februar 2024.

    Nič nimam proti Voglu, vprašam pa se, koliko se poglobi nekdo, ki naredi oceno za Guardian in zapiše: "alpski smučar Jure Franko, ki je redno osvajal zlate medalje za jugoslovansko olimpijsko reprezentanco". Ta ni niti par stavkov na wikipediji prebral, ...prikaži več vprašanje, če je Vogel sploh videl.

  • ico8 09:31 22.februar 2024.

    Placan proyugo-balkanski clanek, za kozlat!!!