Popotnik
9129 ogledov

To je najbolj varno slovensko mesto

Slovenija 24.11.13, Nova Gorica, mesto, panoramska fotografija, foto: Suzana Kos Suzana Kos
Pri odločitvi za podelitev nagrade je komisija upoštevala statistične podatke v mestni občini o številu kaznivih dejanj, gospodarske kriminalitete, prometne varnosti, aktivnosti na področju preventive in inovativnih pristopov pri skrbi za varnost občanov.

Neodvisna komisija Inštituta za korporativne varnostne študije je v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti med mesti v Sloveniji izbrala Novo Gorico za dobitnico nagrade Slovenian Grad Security Award 2018 -Najbolj varno mesto v kategoriji mestnih občin.

Nagrada je bila Novi Gorici podeljena na včerajšnji svečani otvoritvi v okviru mednarodne konference z naslovom Dnevi korporativne varnosti 2018 v Kristalni palači centra BTC v Ljubljani. 

Tudi preventiva in izobraževanje

Na konferenci so strokovnjaki iz javnega in zasebnega sektorja spregovorili o upravljanju varnostnih tveganj v zahtevnih pogojih globalizacije. Kot so povedali, nas trenutno po svetu največji izzivi čakajo na področju informacijske varnosti, migracij in terorizma.

Nova Gorica | Avtor: Profimedia Profimedia


Sicer pa področje varnosti sega na najrazličnejša področja življenja, dobro pa jo lahko upravljamo le s povezovanjem in sodelovanjem različnih institucij in strokovnjakov. K vzpostavljanju varnosti lahko bistveno pripomorejo tudi lokalne skupnosti, ki so lahko zelo dejavne na področju preventive, osveščanja, informiranja in izobraževanja.

Kot je na okrogli mizi po svečani podelitvi nagrad izpostavil župan Matej Arčon, varno okolje bistveno pripomore h kvaliteti življenja v občini, pri čemer je zelo pomembno sodelovanje različnih deležnikov. Na konferenci je bila izpostavljena ugotovitev komisije, da so občine, ki dobro sodelujejo s policijo, društvi in ostalimi organizacijami s področja zagotavljanja varnosti, bolj uspešne pri obladovanju varnostnih tveganj. Arčon je ob tem dodal, da pomeni nagrada dodatno zavezo k nadaljevanju aktivnosti na tem področju, saj je varno okolje bistvenega pomena vseh, ki v njem živimo.

Mesto vrtnic

Novo Gorico si sicer lahko izberete tudi za izlet ta konec tedna, saj so temperature res že pomladanske. Novo Gorico s severovzhoda namreč pred mrzlimi vetrovi branita tudi Trnovska in Banjška planota.

Nova Gorica je mlado mestece ob meji z Italijo, nastala pa je po drugi svetovni vojni kot nadomestek Gorici, ki je ostala za mejo. Čeprav je znana tudi po kazinojih in igralnicah, ponuja obiskovalcem še veliko več. Kot mesto vrtnic je najbolj privlačna v času cvetenja teh čudovitih rož, ponaša pa se tudi z rožnim vrtom znamenitih burbonk, ki je ob samostanu na Kostanjevici. 

Burbonka | Avtor: Profimedia Profimedia

Če se boste potepali po zahodu Slovenije, pa obiščite še Goriška Brda. Več v članku spodaj. 

Goriška Brda Popotnik Kam na izlet z otroki
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.