Popotnik
1562 ogledov

To napoveduje Svetovna turistična organizacija

Hrvaška plaža Profimedia
Na pragu poletne sezone blagi optimizem, rekordnega leta 2019 pa ne bomo dosegli še leta.

Na svetu je v prvem trimesečju letos potovalo kar 83 odstotkov ali 180 milijonov turistov manj kot v istem obdobju lani. S prihodom poletja, s cepljenjem in nekaterim ukrepom za varnejšo oživljanje turizma se obeti za letošnje leto izboljšujejo, sporočajo iz Svetovne turistične organizacije. 

V Atenah je ta teden potekal sestanek Komisije za Evropo znotraj omenjene organizacije, na katerem so razpravljali o možnosti ponovne oživitve ene najpomembnejših gospodarskih panog zadnjih let, ki jo je pandemija znatno prizadela. 

Na sestanku so ugotavljali, da ima Evropa priložnost globalno usmerjati oživljanje varnega in odgovornega turizma. 

Evropa si glede turizma poleti obeta boljše številke, ki pa so vendarle še vedno daleč od rekordnega leta 2019. Glede na projekcije si bosta najpočasneje opomogli regiji Azije in Pacifika, v teh regijah je v prvem tromesečju letos počitnikovalo 94 odstotkov manj turistov kot v lanskem letu, 81 odstotkov manj prihodov je zabeležila regija Afrike. 

Blagi optimizem za poletje za nekatere destinacije je pripisati cepljenju in usklajevanju ukrepov za prihod od vrnitev turistov. Svetovna zdravstvena organizacija pri tem izpostavlja, da je ključno izboljšati koordniacijo in komunikacijo, pa tudi testiranje, ki naj bi bilo lažje in bolj dostopno za vse turiste. 

Kljub rahlemu optimizmu na pragu letošnje poletne sezone pa turistični strokovnjaki povratek mednarodnega turizma na okrog polovice stopnje leta 2019 ne predvidevajo pred letom 2024. 

Hrvaška plaža Turizem Popotnik To pred novo sezono napoveduje Hrvaška

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.