Popotnik
11178 ogledov

Tu se lahko revitalizirate z živo vodo, ki jo je v dar prejel celo papež!

1/8
Ana Pogačar
"Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečuje zaupanje gostov, da sta Kamnik in Slovenija zelena in varna turistična destinacija."

Očarljivo baročno mestece v naročju Kamniško-Savinjskih Alp vam ponuja obilo priložnosti za rekreacijo, zdravo sprostitev in zabavo. Od enostavne pastirske izkušnje do koncertov najnovejših slovenskih izvajalcev – vse to najdete v Kamniku.

Razgled z Velike Planine

 | Avtor: Ana Pogačar Ana Pogačar

"Pri obisku Kamnika ne izpustite obiska Velike Planine," poudarjajo na Turistično informativnem centru Kamnik. Pravijo, da se tu nahaja najvišje ležeče aktivno pastirsko naselje v Evropi, ki ponuja različne aktivnosti skozi vso leto. Poleti sta na voljo predvsem pohodništvo in kolesarjenje. Udeležite se lahko tudi vodenega ogleda, ki vas popelje po naravnih znamenitostih kraja in vam predstavi pastirski vsakdan.

Ljubitelji narave in rastlin se bodo gotovo zanimali za Arboretum Volčji Potok, ki je "najlepši in največji botanični park v Sloveniji" po pričevanju turističnega centra. Po njihovi spletni strani je to tudi najbolj obiskan botanični park v Sloveniji, ki se ponaša s kar 4.800 drevesi, 1.200 različnih tipov vrtnic in 2 milijona tulipanov.

V Sloveniji Popotnik Turistični biser: Uvajajo parkirnino, a brez gotovine

Na turističnem centru opažajo, da je tudi pri njih "v turizmu vedno bolj v ospredju trend doživetij v naravi." Zato zdaj tudi ponujajo novo kolesarsko turo. "Slovenia Green Wellness Route (SGWR) je kolesarska pot, ki povezuje zaželene lastnosti Slovenije: fantastično kolesarjenje, trajnostni način potovanja, izjemno kulturno pestrost, vrhunsko gastronomsko ponudbo in na koncu vsakega dneva še sprostitev v najboljših naravnih in svetovno znanih zdraviliščih. Pravi recept za pomladitev telesa, uma in duše," pravijo.

Kamnik je le ena izmed postaj na tej dolgi poti, zato si ga lahko ogledate, če čez poletje odločite kolesariti po vsej Sloveniji.

Nekdanja prestolnica Kranjske

 | Avtor: Ana Pogačar Ana Pogačar
"Seveda pa ne gre brez obiska srednjeveškega mesta Kamnik s tremi gradovi, dvema samostanoma, najlepšo, nekdaj obrtniško ulico Šutno in številnimi prireditvami skozi vse leto," pravijo v turistični pisarni.

Na Turističnem centru predlagajo, da svoje raziskovanje bogate zgodovine tega mesteca pričnete v Medobčinskem muzeju Kamnik, ki ponuja vpogled v zgodovino Kamnika in okolice od kamene dobe dalje. Ogled lahko nadaljujete preko vodenih ogledov mestnega jedra, ki vključuje tudi obisk Malega gradu, Frančiškanskega in Mekinjskega samostana. Prav tako se lahko "povzpnete na priljubljeno izletniško točko Stari grad."

V tem mestu ne zmanjka zgodovine in kulture, kot poudarjajo na turističnem centru:

Kamnik je mamutovo mesto, mesto izgubljenega Veronikinega zaklada, mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, nekdanje glavno mesto dežele Kranjske, rojstno mesto generala Rudolfa Maistra, ki se je boril za severno mejo in Slovenstvo, mesto dediščine Petra Pavla Glavarja, Plečnikovo mesto, ki je Kamniku zapustil fascinantno delo Kapelo božjega groba pri kamniških frančiškanih.

Sprostitev v zdravilnih vodah

"Ko boste potešili svojega športnega ali raziskovalnega duha, pa se lahko sprehodite po priljubljeni Jakobovi poti ali pa se umaknete v mir najvišje ležečih term v Sloveniji – v Terme Snovik," pravijo na turističnem centru. Tam "boste svoje telo in duha lahko sproščal v svežini gozdov in s tradicionalnimi Kneipp terapijami ali se preprosto predali sprostitvi v njihovem wellnessu z bogato ponudbo vseh metod sproščanja."

 | Avtor: ZTŠK ZTŠK

Dodajajo, da je Kamnik "mesto bistrih in zdravilnih voda, saj se lahko revitalizirate z Živo vodo iz Naravnega zdravilnega gaja Tunjice, ki jo je kot protokolarno državno darilo v dar dobil celo papež."

Slovenj Gradec iz zraka V Sloveniji Popotnik Odprli so nov bazenski kompleks!

Priporočajo tudi obisk Slovenia Eco Resorta, ki poleg naravne idile in sprostitve za otroke ponuja "unikatno in edinstveno Pastirsko akademijo, kjer lahko otroci spoznajo in se učijo pastirskih veščin, hranjenja in nege živali."

Zakaj ga morate obiskati poleti

"V tem poletju ste vabljeni še na nekaj tradicionalnih kamniških prireditev," poudarjajo na turističnem centru. V avgustu in septembru se lahko udeležite kulinaričnega festivala KUL petek v parku Evropa. To je festival, kjer se vsak petek "srečajo kul glasba, kul hrana, kul pijača in kul ljudje."

Tudi na glasbenem prizorišču imajo pestro ponudbo: "V mestu se bo v avgustu odvijal glasbeni festival Kamfest ter v septembru slavnostno praznovanje 50. Narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku, ki bo med 9. in 11. septembrom." Festival Kamfest se prične 5. avgusta, program si lahko ogledate tu. "Veliko koncertov in dogodkov pa lahko doživite v magičnem ambientu atrija in dvorišča Mekinjskega samostana," dodajajo.

BLED Gorenjska Slovenska popevka na Bled vrača Blejske dneve

Dostop in nastanitve

Vsi omenjeni turistični ponudniki imajo tudi primerna parkirna mesta, zagotavljajo v turistični pisarni. "Prav tako lahko obiskovalci parkirajo v samem centru Kamnika na urejenih parkirnih prostorih, ki so podobno kot v drugih slovenskih mestnih središčih plačljiva, in sicer za celodnevno parkiranje odštejete 2,50 evrov, na uro pa 50 centov. Po 15. uri je parkiranje v Kamniku brezplačno." Bolj športni in ekološko osveščeni pa bodo kmalu lahko sem kolesarili "po čisto sveži poti iz Ljubljane v Kamnik in nazaj."

Če tu želite ostati dalj časa, imate na voljo pestro ponudbo nastanitev:

V Kamniku je v nastanitvenih obratih prijavljenih nad 1.500 stalnih ležišč pri različnih turističnih ponudnikih. Največji med njimi pa so Terme Snovik, Slovenia Eco Resort, koče na Veliki planini, potem pa sledijo manjši nastanitveni obrati kot so Penzion Repnik, Glamping ob robu gozda, Glamping v Zdravilnem gaju Tunjice, tudi kamp na Kraljevem hribu v Kamniški Bistrici in kamp Pod skalo v mestu.

Kamnik | Avtor: Peter Podobnik Peter Podobnik

"Turizem je za Kamnik pomembna panoga," pravijo na turističnem centru, "saj z njim pričakujemo razvoj drugih panog, od gostinstva do industrije in kmetijstva." Dodajajo, da se Kamnik "razvija v trajnostno, odgovorno, varno turistično destinacijo. Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečujemo zaupanje gostov, da sta Kamnik (in Slovenija) zelena in varna turistična destinacija."

Turisti None Nasvet pred dopustom: Z napakami se ukvarjajte že na poti
Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 07:56 14.avgust 2022.

    Manjka samo reklama za oddajo koče na Veliki planini ,ki je v lasti Urbanije .