Popotnik
2986 ogledov

V Avstriji velike podražitve, kako bo pri nas?

Krvavec Profimedia
Preverili smo, katera smučišča so že začela s predprodajo smučarskih vozovnic za sezono 2023/2024 in koliko znaša cena.

Smučanje v Avstriji bo v prihajajoči zimi občutno dražje, saj so upravljalci smučišč dnevne vozovnice v povprečju podražili za sedem do deset odstotkov, ponekod celo za dvanajst odstotkov. Na praktično vseh največjih smučiščih bodo tako odrasli za vozovnico odšteli več kot 70 evrov. Najgloblje bodo morali v denarnico seči v smučarski regiji Arlberg.

Zillertal Avstrija smučišče | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot razlog za podražitve skoraj soglasno navajajo veliko rast stroškov energentov in plač. Med vzroke za zvišanje cen navajajo še obresti na izvedene investicije ter zvišanje plač žičničarjem v skladu s kolektivno pogodbo za dobrih deset odstotkov.

Kanin To se lahko zgodi Popotnik Kakšna usoda čaka naš Kanin?

S predprodajo smučarskih vozovnic so prav tako že začela največja slovenska smučišča, ki so v večini vozovnice podražila že v lanski sezoni. Redne cene vozovnic za odrasle bodo tudi letos večinoma presegle 40 evrov, kar je predvsem posledica visoke rasti cen energentov. Poleg tega se slovenski žičničarji soočajo tudi z ostalimi preprekami, ki vplivajo na njihovo (ne)uspešnost. Obeti za prihodnost slovenskih smučarskih centrov niso preveč optimistični, saj jim kar nekaj težav povroča vse toplejše vreme. Zaradi vse opaznejših podnebnih sprememb se zato usmerjajo v krepitev poletne ponudbe.

Rogla | Avtor: Unitur Unitur
Vse pogostejši so prizori, ko se namesto smučarjev po strminah kopnih smučišč pozimi spuščajo kolesarji. Slovenskim žičničarjem ne gre na roko niti slaba infrastruktura, ki pa se bo v enajstih gorskih centrih po velikih investicijah nekoliko posodobila. Zaključek investicij se pričakuje do letošnjega novembra 2023.

Bolj negotova je trenutna usoda našega najvišje ležečega smučišča Kanin, ki ni bilo med prejemniki sredstev na lanskem javnem razpisu za vlaganja v trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma. S koncem leta pa se bo krožno-kabinski žičnici izteklo tudi obratovalno dovoljenje. Z drugimi besedami: zgodi se lahko, da smuke v tem visokogorskem središču letos ne bo. Na smučišču so v velikem pričakovanju potrditve novega zakona o Kaninu, ki bi bil formalna podlaga za obnovo centra. Ta je trenutno še v medresorskem usklajevanju.

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima slovenska smučišča Popotnik Težave se stopnjujejo: kaj to pomeni za njihovo prihodnost?

Za razliko od Kanina so v nizkem startu pred začetkom sezone 2023/2024 na Krvavcu, kjer je predprodaja vozovnic stekla 1. oktobra. Do konca meseca lahko odrasli dnevno vozovnico kupijo za 37 evrov, medtem ko otroška stane 23 evrov. To je dva evra ceneje kot v lanski redni prodaji, medtem ko rednega cenika še niso objavili. Sicer pa je na Krvavcu za sezonsko vozovnico letos treba odšteti 529 evrov, za otroško pa 329 evrov. Na voljo je tudi sezonska vozovnica, ki velja izključno med delovnimi dnevi, od 15. marca naprej pa vse dni in stane 409 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTC Krvavec (@rtckrvavec)

1. oktobra so s predprodajo začeli tudi na Rogli in bo trajala vse do konca novembra. V tem času bo za dnevno vozovnico za odrasle treba odšteti 39 evrov, za otroško pa 25 evrov. To je evro manj kot lani v redni prodaji. Bodo pa letos na Rogli dražje vozovnice v redni prodaji, ki bodo po novem stale 43 evrov.

Za nočno smuko bo treba v predprodaji odšteti 24, nato pa 28 evrov. Sezonska smučarska vozovnica na Rogli pa je trenutno na voljo za 483, medtem ko bo v redni prodaji stala 538 evrov. Do konca septembra je bila na voljo zlasti med okoliškimi prebivalci priljubljena sezonska vozovnica samo za smuko med delovnim tednom, ki je stala 199 evrov, zdaj pa jo je mogoče kupiti za 249 evrov.

Medtem pa v Kranjski Gori začetek predprodaje smučarskih vozovnic napovedujejo sredi oktobra. Za zdaj je na spletni strani objavljen le redni cenik, po katerem bo dnevna vozovnica za odrasle stala 44 evrov (štiri evre več kot lani), za otroke pa 26 evrov, kar je dva evra več kot lani. Nočna vozovnica bo stala 31, za otroke pa 22 evrov.

hotel Celjska koča žalostno Popotnik Nekdanjemu ponosu danes grozi propad

Na Kopah so za zdaj objavili le cenik sezonskih vozovnic, ki v predprodaji do konca novembra stanejo 419, otroške pa 319 evrov, ki vključuje še deset malic. V času otvoritvenega konca tedna med 1. in 3. decembrom bodo vozovnice za 30 evrov dražje, v redni prodaji pa bodo te brez dodatnega okrepčila stale 499, otroške pa 374 evrov.

Na mariborskem Pohorju, kjer so lani najbolj dvignili cene, letos vozovnic za zdaj niso dražili. Običajna dnevna vozovnica tako za odrasle med tednom še naprej stane 39 evrov, otroška pa 23 evrov. Za smuko ob koncih tedna in prazniki bodo odrasli morali odšteti 43 evrov, otroška vozovnica pa bo stala 25 evrov.  Za razliki od vozovnic se je znatno podražil prevoz z gondolo, saj je za povratno namesto šestih treba odšteti šestnajst evrov, za enosmerno pa namesto štirih deset evrov.

Za nočno smuko bo treba v predprodaji odšteti 24, nato pa 28 evrov. Sezonska smučarska vozovnica pa je trenutno na voljo za 483, medtem ko bo v redni prodaji stala 538 evrov. Do konca septembra je bila na voljo zlasti med bližnjimi prebivalci priljubljena sezonska vozovnica samo za smuko med delovnim tednom, ki je bila na voljo za 199 evrov, zdaj pa jo je mogoče kupiti za 249 evrov.

Kanin smučišče Slovenija "Smo pred velikim izzivom"

Na Golteh cenika še niso objavili, so pa konec septembra po posebnih cenah prodajali sezonske vozovnice, za katere je bilo treba odšteti 399, za tiste, ki bodo veljale le med tednom, pa 299 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • darko24 23:04 21.oktober 2023.

  Dej ne bluzite in ne nategujte folk, ker je zadost naiven da vam bo verjel. V Avstriji so se dvignile vozovnice za 5 - 6e in nič več, s tem da imajo določeni ponudniki pri nas še vedno ugodnejši nakup ...prikaži več vozovnic za tujino, kot pa če bi kupili direkt na smučišču. Ljudje pa itak ne vedo, da se je cena kart dvignila zaradi inflacije in podražitve elektrike. Pač velik je nevednežev in nerazgledanega folka, preberejo naslov in že pljuvajo vse po vrsti, a pojma nimajo zakaj se dejansko gre pri smučarji.

 • Ender3 10:15 04.oktober 2023.

  A si bodo sneg tudi vnaprej kupili ?. Privoščil bi jim zeleno zimo pa naj vegetirajo z napovedanimi cenami..Banda pohlepna !

 • Avatar Garancija
  Garancija 07:53 04.oktober 2023.

  Pri nas bo poceni,hahahaha,za 2 km prog

Sorodne novice