Popotnik
3076 ogledov

V kraj brez primere, z edinstveno geografsko lego

Nova Gorica Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
V najbolj prijateljsko slovensko mesto ...

Najbolj prijateljsko slovensko mesto znova vabi v Deželo prijateljev, ki jo lahko obiščete jutri - v soboto 4.6. med 15. in 21. uro. Znotraj dežele prijateljev bosta hkrati dva velika družinska in brezplačna festivala: Festival za ljubitelje živali ter Robin Hud festival. Pridite na brezplačen dogodek, ki bo zajel mestno središče in najlepši mestni gozdiček. Več o dogodku TUKAJ

Obenem pa lahko dan izkoristite še za izlet v prečudovito mesto vrtnic in na hrib Sabotin. 

Nova Gorica | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Zrasla šele po drugi svetovni vojni

"Nova Gorica, tik ob meji z Italijo, je mesto brez primere tudi v širšem evropskem prostoru. Zraslo je šele po drugi svetovni vojni in vse od takrat razvija svojo posebno, vselej mladostno identiteto, navdihnjeno s številnimi kulturami, ki se srečujejo na tem zanimivem stičišču različnih svetov. Če bi jo želeli opisati s čim manj besedami, bi Novo Gorico poimenovali mesto raznolikosti in vrtnic," jo opisujejo na opisujejo na Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. 

 

Mlado mestno središče

Kot pojasnjujejo v Zavodu, je bil temeljni kamen Nove Gorice položen šele 13. junija 1948, ko je zaradi povojne razmejitve ozemlja dotedanje deželno središče Gorica pripadlo Italiji. 

Ob zahodni državni meji, tik ob stari, sedaj italijanski Gorici, je v povojnem zanosu začelo nastajati mestno središče nove dobe.

Urbanistično sodobno zasnovano mesto je parkovno urejeno, številne klopce vabijo k druženju pod krošnjami bogato raznovrstnih dreves. Med sprehodom po mestu lahko občudujemo stavbe, ki so jih zasnovali vodilni slovenski povojni arhitekti, in brezštevilne vrtnice, zasajene po vsem mestu, ki so prepoznaven mestni simbol. Lahko si privoščimo postanek v katerem od številnih lokalov. Vse je na dosegu, galerije, gledališče, mestna knjižnica, prostori za druženje, zabavo in sprostitev.

Nova Gorica | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Na stičišču svetov

Geografska lega Nove Gorice je nekaj posebnega. Skozi stoletja so se tu soočale in prepletale germanska, romanska in slovanska kultura, pa tudi židovska prisotnost je ostala opazna. Tu so se vojskovale armade, na frontah so se obstreljevali vojaki številnih narodov. Prav tu se mediteranski svet sreča z alpskim in dinarskim, srečujejo se različni vonji in opojni okusi … Vsakega nekaj lahko začutimo v Novi Gorici, ki svetovljansko vabi v svoje slovite igralnice, zabaviščne centre in hotele, brez dvoma najbolj prepoznaven del turistične ponudbe mesta.

Zgodbe drugačnih časov

Le nekaj korakov stran od mestnega središča lahko obiščete številne kulturne znamenitosti. V bližnjem Solkanu lahko občudujete Solkanski most čez reko Sočo z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu. Tam se nad Sočo, najlepšo slovensko reko, na eni strani dviga Sveta Gora, romarsko središče s slovito baziliko in samostanom, na drugem bregu reke pa se vzpenja Sabotin, kjer je urejen Park miru, posvečen bojem na Soški fronti v času prve svetovne vojne. Na drugi strani mesta z vzpetine vabi samostan Kostanjevica s Škrabčevo knjižnico in grobnico zadnjih potomcev francoske kraljeve rodbine Burboni.

nova gorica | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Na različnih lokacijah so na ogled muzejske zbirke Goriškega muzeja: Grad Kromberk, Vila Bartolomei in muzejska zbirka Kolodvor, ki je del Muzeja na meji. Posebna mestna znamenitost pa je Trg Evrope, ki leži na državni meji pred železniško postajo in je kot simbol somestja dveh Goric pogosto prizorišče različnih dogodkov. 

Obe Gorici, starejša italijanska in mlajša slovenska, sta danes povsem spojeni, brez mejnih prehodov, v sožitju in prelivajočem življenju. 

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Okusov, kolikor jih želite

Raznolikost Nove Gorice lahko dobesedno tudi okusite. Vipavska dolina vse leto ponuja odlične in raznovrstne pridelke, tu so doma vrhunska vina in tudi mojstrstvo v pripravi odličnih domačih jedi. Najbolj izstopajoča posebnost, značilna za kraje v neposredni bližini Nove Gorice, pa je goriški radič ali sukénski régut, kot ga imenujejo domačini, ki svojo zrelost doseže sredi zime in obogati lokalno kulinariko. Številne odlične restavracije, gostilne in turistične kmetije v Novi Gorici in bližnji okolici ponujajo veliko gastronomskih užitkov, mesto je pravi raj za gurmane.

Na Zavodu so opozorili tudi na zanimivo novost na Lokvah, kjer je v ponudbi multigolf, obstaja pa tudi možnost izposoje e-koles  in sicer v Gostilni Lokve in v DC Camping na Banjšicah.

Na Sabotin po spomin

"Hrib, po katerem poteka slovensko-italijanska meja in se dviga na križišču Vipavske doline, čezmejne Goriške, doline Soče ter Goriških Brd, ponuja več, kakor se sprva zdi. Tu uspevajo rastline različnih podnebij, zatočišče so našle redke ptice, predvsem pa je Sabotin nemi pričevalec zgodb in strahot prve svetovne vojne," so lepo opisali na Zavodu. 

Vrh 609-metrskega Sabotina lahko dosežete iz več različnih smeri, tokrat se boste nanj podali po severni in sestopili po južni poti. Avto pustite na parkirišču tik pred mostom čez Sočo in ga prečkajte. Na desni se vam razkrije sloviti Solkanski most. Osupnil vas bo s 85-metrskim lokom, kar ga uvršča na prvo mesto med kamnitimi mostovi na železniških progah na svetu.

sabotin | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Takoj za mostom se spustite levo na makadamsko pot, ki poteka v nasprotni smeri toka reke Soče. Po približno pol ure vas markacija usmeri levo. Pot se začne vzpenjati, na razcepu se usmerite desno, kmalu dosežete prve kaverne. Skozi kaverne ali po označeni poti dospete do okrepčevalnice na Sabotinu.  

Celoten hrib je pod površjem še danes prepleten s sistemom kavern in strelskih jarkov, po katerih se lahko sprehodite in začutite razsežnosti krvave soške fronte. Tu so se bojevali vojaki 22-ih narodnosti in za seboj pustili neizbrisne posledice. V bivši karavli je na ogled muzejska zbirka. Na voljo so tudi strokovno vodeni ogledi.

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Ste vedeli, da točno po grebenu Sabotina poteka državna meja med Slovenijo in Italijo? Po približno 15-ih minutah vijuganja med dvema država hkrati dosežete vrh, kjer počivajo ruševine gotske cerkvice sv. Valentina iz 14. stoletja. Tu se vam odprejo razgledi na vse strani. V daljavi ne boste zgrešili monumentalne bazilike na Sveti Gori, pod vami pa teče smaragdna Soča. Ob njej leži tisočletni Solkan, ki se razrašča v somestje obeh Goric. Na desnem bregu Soče se razteza Furlanska nižina, ki se izgublja v Tržaškem zalivu, briški vinogradi pa se na zahodu vztrajno nastavljajo soncu. 

Tigrasti komarji Vizita za živali To se je v boju proti insektom izkazalo kot najbolj uspešno

Pot navzdol vas bo vodila po južni strani hriba. Med hojo bodite pozorni na edinstveno mešanico rastlin, ki zaradi stika submediteranskega in alpskega podnebja Sabotin uvršča med floristično najbogatejša območja Slovenije.

Tudi ptice so tu našle svoj dom, saj jim skalne stene predstavljajo odlična zatočišča za pletenje gnezd. Morda boste imeli srečo in vam bo zapel skalni strnad ali izjemno redki kačar.

Če si toplega obroka niste privoščili že na Sabotinu, se ustavite v Ošteriji Žogica v Solkanu. Slovijo po široki izbiri sezonskih jedi in pic. Tu si lahko na bregu reke Soče iz edinstvene perspektive ponovno ogledate Solkanski most.

"Vzpon po severni strani je primeren za starejše otroke. Vsi, ki bi radi obiskali Sabotin brez pretiranega napora, se lahko z avtom zapeljete do okrepčevalnice in se od tam sprehodite po grebenu," so sklenili na Zavodu.