Vizita za živali > Festival
38554 ogledov

To se je v boju proti insektom izkazalo kot najbolj uspešno

Tigrasti komarji Profimedia
Poletje je najlepši letni čas, a nam mrčes s svojimi srbečimi piki lahko hitro pokvari dobro razpoloženje. Preverite, kako se pred njimi obvarovati na naraven način.

Ni boljšega kot preživeti tople, sončne dni v naravi, a pri tem ne smemo pozabiti na zaščito pred insekti, ki nam jo lahko dobro zagodejo. Diplomirana biotehnologinja Katarina Kovačič z Zeliščnega posestva Cvetka, ki bo tudi letos prisotno na našem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, nam je predstavila nekaj načinov, kako telo na naraven način obvarovati pred insekti.

Katera zelišča so v boju z insekti najbolj učinkovita?

Katarina Kovačič | Avtor: Osebni arhiv Katarine Kovačič Osebni arhiv Katarine Kovačič
Klopom ne ustreza vonj jabolčnega kisa, ki pa je tudi za nas precej neprijeten. Priporočam, da ga pokombiniramo z zelišči, kot sta sivka in žajbelj, ki prikrijeta močan vonj in ga razredčišmo z vodo ali čajem v razmerju 1:1 ( 2 žlički sušene sivke in 2 žlički sušenega žajblja, naredimo poparek z 1dcl vode, precedimo in po 10 minutah ohladimo, nato pa razredčiš z 1 dl jabolčnega kisa. Dodamo še 5 kapljic eteričnega olja limonske trave in premešamo).

Kaj lahko naredimo/gojimo že sami doma, da se izognemo pikom komarjev, klopov ali drugih insektov?

Komarji ne marajo močnih vonjev in vetra. Če vas ne moti konstantno pihanje, priporočam, da uporabite ventilator, ki bo preverjeno odgnal še najbolj sitne primerke svoje vrste.

Tudi v letu 2022 se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v soboto, 4. junija popoldan, v primeru slabega vremena pa v soboto 18. junija. Dogodek smo prestavili na popoldansko-večerni čas, obiskali nas boste lahko med 15.00 in 21.00 uro. Tako kot v lanskem letu bo festival pred mestno hišo, rdeča nit dogodka pa bo odgovorno skrbništvo živali. V deželi prijateljev bosta tudi tokrat dva festivala - poleg Festivala za ljubitelje živali še Robin Hood festival v organizaciji Radia Robin. Soorganizator Dežele prijateljev je Mestna občina Nova Gorica. Dogodku sledite TUKAJ

Druga, bolj dišeča možnost, pa so izparilniki ali difuzorji.  V vodo dodamo nekaj kapljic eteričnega olja sivke, rožmarina, limonske trave in cimeta v poljubnem razmerju. Najboljše, da uporabimo dva ali tri izparilnike, ki jih postavimo na vogale terase ali mize. Ta eterična olja preverjeno odganjajo komarje, pomembno je, da jih vsake toliko dokapljamo v izparilnik, saj izhlapevajo hitreje kot voda, in da postavimo dovolj izparilnikov, da bo prostor res nasičen z vonjem. Tako ubijemo kar dve muhi na en mah – prostor bo dišal po našem najljubšem zelišču, komarji pa bodo odšli k sosedom (smeh).

 

Proti klopom pa lahko uporabimo podobno mešanico eteričnih olj, ki jih raztopimo v npr. olivnem olju (10kapljic eteričnega olja na 1dl olivnega olja) in se pred odhodom v naravo namažemo po izpostavljenih mestih.

Hrt Kruta usoda Vizita za živali Ko se jih lastniki želijo znebiti

Zakaj je pomembno, da sebe in naše štirinožne prijatelje zaščitimo pred klopi? Kaj je na tem mestu najbolj priporočljivo uporabljati in čemu se naj izognemo?

Klopi prenašajo veliko bolezni, tudi nekaj zelo resnih in nevarnih, tako za nas kot tudi za kužka. Na prvem mestu je predvsem zaščita in pregledovanje, ko pridemo iz gozda. Pregledamo tako sebe kot kužka – že z enostavnim česanjem kužka lahko klope enostavno odstranimo s kožuha.

Katarina Kovačič | Avtor: Osebni arhiv Katarine Kovačič Osebni arhiv Katarine Kovačič
Najbolj poznana predstavnika sintezne kemije, ki odganjata klope, sta DEET in permethrin. DEET je bil razvit tekom 2. svetovne vojne za uporabo proti mrčesu v tropskih področjih, uporaba pa se je z leti močno razširila.

Čeprav je izredno dober repelent, pa je za naše in tudi kužkovo telo lahko hitro strupen, v telesu se tudi bioakumulira oz. nalaga. Tudi permetrihin se uporablja kot insekticid in pesticid, v prevelikih odmerkih deluje kot živčni strup in je izredno strupen za vodne organizme in mačke.

Naravne odganjalce komarjev je res treba nanesti pogosteje kot kemične, so pa zato za naše telo neprimerljivo boljši od kemičnih repelentov. Medtem ko kemični odganjalci nimajo najboljšega vpliva na naše telo, pa izvlečki zelišč na telo delujejo spodbudno in mu pomagajo, da se vrne v svoje naravno ravnovesje.

V boju proti insektom so se kot zelo učinkovita izkazala eterična olja. Kako delujejo in kakšna je njihova funkcija?

Eterična olja imajo poleg odganjevalne funkcije tudi odličen vpliv na naše telo in sicer spodbujajo delovanje celotnega organizma, poživljajo naše celice in nas krepijo. Kljub temu da so čisto naravna, pa je pri uporabi potrebna previdnost. Vsa eterična olja namreč močno koncentrirana in v nerazredčeni obliki lahko zelo strupena. Zato moramo biti pri uporabi eteričnih olj vedno previdni in  jih pred uporabo nujno razredčimo.

Nerazredčena lahko povzročijo alergije, draženje in srbečico. Pomembno je, da jih kombiniramo v pravem razmerju in seveda da kombiniramo med seboj eterična olja, ki podobno delujejo in ne takšna, ki bi lahko v kombinaciji škodljivo delovala na naše telo.

Staffordshirski terier Intervju Vizita za živali Zanemarjen faktor, ki je za zdravje psa zelo pomemben

Kaj je pomembno pri negi za psa? Katere izdelke je priporočljivo uporabljati in katere ne?

Nega kužka je pomembna za zdrav kožuh, ki kužku nudi zaščito pred zunanjimi dejavniki. Vsekakor je dobro uporabljati kakovostne naravne preparate, ki imajo pH kožuha (kužki imajo bazičen pH, medtem ko imamo ljudje kislega, zato tudi ni smiselna uporaba enakih šamponov). Tudi zaščita tačk, smrčka, kožnih gub, otiščancev, je pomembna, da se ne razvijajo vnetja in poškodbe. Z naravnimi izdelki tudi ni skrbi, da bi se nevarne snovi akumulirale v telesu, saj vsi vemo, kako radi kužki na hitro poližejo kremico s kožuha. Zelo pomembno je tudi redno čiščenje ušes, posebej pri pasmah s povešenimi ušesi, da se ne razvijejo vnetja in druga obolenje ušes.

Komentarjev 1