Vizita za živali > Festival
3236 ogledov

Hranjenje s surovimi ribami je za pse in mačke nevarno

Psi Epa
Ustrezni prehrani psov in mačk lastniki ne namenjajo pretirane pozornosti, pa čeprav lahko to nosi hude posledice.

"Pretežna večina lastnikov nikakor ne posveča zadostne skrbi za kakovostno prehranjevanje svojih ljubljenčkov," je odkrita mag. inž. zoot. Daša Korže iz podjetja Feedko, ki se ukvarja s svetovanjem na področju prehrane psov in mačk. Z lanskim letom je Feedko z izdelki dehidrirane hrane za pse postala blagovna znamka tudi v projektu Štartaj, Slovenija. Kot vedno pa nas bo njegova ustanoviteljica obiskala tudi na Festivalu za ljubitelje živali in skrbnikom delila nasvete ...

Feedko | Avtor: Daša Korže Daša Korže
Po njenih izkušnjah se največji problem skriva v tem, da lastniki ne poskrbijo za primerno vrsto in količino hrane, ki je tudi ne prilagodijo dejanskim potrebam njihovih ljubljenčkov. Za kar pa niso krivi le sami, saj so pri izbiri (pre)močno pod vplivom udarnih marketinških prijemov, kot so všečne embalaže, in številnih akcijskih ponudb.

Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 4. junija 2022 v Novi Gorici, bo prisotna tudi Daša Korže, ki bo vsem obiskovalcem na voljo za vprašanja o zdravi prehrani naših ljubljenčkov. Na to temo pa bo vodila tudi predavanje. Sledite dogodku TUKAJ.

Čeprav se v zadnjem času vse več lastnikov nanjo obrača z vprašanji o primernosti prehranskih izdelkov za svoje pse in se zavedanje o pomembnosti načina prehranjevanja ljubljenčkov izboljšuje, je odstotek lastnikov, ki kritično ne presojajo o sestavinah hrane, še vedno prevelik. 

"Pri nekaterih komercialnih izdelkih se problem kaže tudi v dejstvu, da proizvajalci ne navajajo pošteno podatkov o sestavinah. To lahko privede do zapletov, zlasti pri tistih živalih, ki imajo zdravstvene težave," je jasna magistrirana inženirka zootehnike.

 

Najbolj primerna hrana za ljubljenčke je ...

"Za zdravo prehranjevanje ljubljenčkov ni potrebno porabiti veliko časa ali denarja, raznolika s kakovostnimi viri hranilnih snovi bogata in po poreklu preverjena hrana pa bo pomembno prispevala k njihovemu zdravju," razlaga sogovornica. Prehrana psov mora biti raznolika in vključevati živila, bogata z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, minerali, vitamini, maščobami in vlakninami.

Za pse in mačke so tako primerna vsa živila, razen čokolade in drugih sladkarij, živil, ki vsebujejo kofein, alkohol, naravno sladilo ksilitol, grozdja in rozin, zelenjave iz družine Allium, kamor sodijo čebula, česen, por in drobnjak, ter siri s plesnijo. Našteta živila namreč vsebujejo eno ali več snovi, ki imajo na delovanje pasjega in mačjega organizma neugodne učinke in lahko povzročajo težave.

Črna mačka Strokovnjakinja Vizita za živali Naj ima mačka hrano ves čas na voljo?

Čeprav mnoge pri zagotavljanju zdrave prehane ljubljenčkom zaustavi zmotno prepričanje o prevelikih stroških in času priprave, je realnost drugačna. Večina doma pripravljene hrane nam v resnici ne vzame veliko časa, ima pa raznolika in s kakovostnimi viri hranilnih snovi bogata ter po poreklu preverjena hrana pomembno vlogo pri njihovemu zdravju.

Surova hrana za pse BARF | Avtor: Profimedia Profimedia
Ravno doma pripravljena in skuhana hrana iz raznolikih sestavin pri izbiri med konzervirano hrano, briketi in skuhano hrano, po mnenju strokovnjakinje zaseda prvo mesto. Pri tem pa doda: "V kolikor lastniki doma ne zmorejo pripravljati obrokov, jim svetujem, da se najprej odločijo, kaj bo osnovno prehranjevanje njihovega psa; ali bo to suha, mokra (mešana) ali morda surova hrana."

Ne glede na izbiro vsem lastnikom še svetuje, da obrokom v manjših količinah in tudi ne nujno vsakodnevno dodajajo navaden jogurt ali kefir, sadje in zelenjavo. Če psi uživajo le briketirano hrano, pa tudi meso.

Pes. Kodrasti bišon 10 mitov Vizita za živali Katere kosti so primerne in katere ne

Kako pa je s priboljški? Primerni doma pripravljeni priboljški so lahko raznovrstni piškotki, ki ji lahko naredimo že iz dveh ali treh sestavin, ki so po okusu našega psa ali mačke. Lahko je to le košček zelenjave ali sadja. "Za lastnike z 'dobrim' želodcem priporočam, da doma posušijo koščke jeter ali rib," pripomni Koržetova.

Takrat, ko nam morda zmanjka časa za pripravo, pa lahko zdrave in iz naravnih sestavin narejene pasje in mačje priboljške kupimo tudi v pasjih pekarnah, ki so v Sloveniji vse številčnejše.

Kako lahko neustrezna prehrana vpliva na zdravje naših ljubljenčkov? 

Tako kot se človeški, se tudi pasji in mačji organizmi med seboj razlikujejo. Posledice zaužitja neustreznih živil se tako pri različnih živalih odražajo različno. Neustrezna hrana lahko pri nekaterih živalih povzroči manjše neprijetnosti ali večje zdravstvene zaplete, kot so gastrointestinalne težave (zaprtje, bruhanje, driska, napet trebuh, bolečine v trebuhu, vnetje trebušne slinavke), slabše delovanja imunskega sistema, motnje v rasti in razvoju organizma, težave s plodnostjo, telesno kondicijo – pojav debelosti ali hiranje, spremembe v obnašanju, apatičnost psa, bolezni srca, jeter, ledvic in druge. "Hrana ima resnično velik, če ne celo največji vpliv na zdravje in dobro počutje živali. Lastniki naj pse že od mladiča dalje navajajo na dotik zob in se o redni negi ter čiščenju posvetujejo z veterinarjem," še opozori sogovornica.

pes | Avtor: Profimedia Profimedia
Posledice se lahko pri psih kažejo tudi v občasnem zauživanju lastnih iztrebkov. V primeru, da se to pojavlja redno, je priporočljivo psu prehrano nemudoma spremeniti oziroma jo prilagoditi. To naredimo tako, da v obrokih povečamo količine vlaknin ter zmanjšamo količine beljakovin, ki so v visokih odstotkih v večini briketirane hrane.

Pet zanimivosti o prehrani psov in mačk

1. Mačke ne okusijo sladkega okusa.

2. Nekatere mačke obožujejo olive in olivno olje, oljčne vejice pa uporabijo za igračo.

3. Hranjenje s surovimi ribami je za pse in mačke nevarno, saj ribe vsebujejo tiaminazo (tiamin vit B1), ki sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov.

4. Psi imajo najraje hrano, ogreto na sobno temperaturo ali rahlo toplo do 37°C.

5. Vključevanje nekaterih zelišč v prehrano psov lahko ugodno vpliva na njihovo prebavo.

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju Borov prelec Strupene Vizita za živali Psi lahko poginejo, nevarne tudi za ljudi
Sorodne novice