Vizita za živali > Festival
9072 ogledov

Zanemarjen faktor, ki je za zdravje psa zelo pomemben

Hana Loverčić
1/4
Ana Kete
Fizioterapevtka za živali Hana Loverčič je pred letošnjim Festivalom za ljubitelje živali pojasnila, zakaj je pomembno, da lastniki poskrbijo za primerno telesno težo njihovih ljubljenčkov in kakšne posledice so, če temu ne posvečajo dovolj pozornosti.

Še ne dolgo nazaj je bila fizioterapija za živali nova, nepoznana veja veterinarske medicine, ki jo je poznal le malokdo. Sedaj pa fizioterapevtka za živali Hana Loverčič iz Humanimal fizio, opaža, je drugače: "V veliko veselje pa mi je, da se vedno več lastnikov psov odloča za terapije iz preventivnih razlogov, saj lahko tako uspešno preprečimo pojav poškodb in drugih težav oziroma je v primeru poškodbe rehabilitacija uspešnejša in hitrejša."

Z njo se boste lahko pobliže spoznali tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali 4. junija 2022 v Novi Gorici in tam prejeli marsikateri brezplačen nasvet, za katerega vam bo vaš štirinožni prijatelj neizmerno hvaležen.

Med drugim nam je v intervjuju zaupala, kateri je za zdravje psa zelo pomemben faktor, ki je žal pri pasjih skrbnikih pogosto zanemarjen ...

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

S katerimi težavami se najpogosteje po vašo pomoč obrnejo lastniki psov?

Pri svojem delu se srečujem s psi, ki imajo zelo raznolike težave. Pri delovnih in športnih psih (agility, obramba, poslušnost,...) so najpogostejše poškodbe mehkih tkiv (mišice, ligamenti, vezi), do katerih pride zaradi preobremenitev, prekomernega raztezanja, nepravilnih gibov, zdrsov, zakrčenosti in podobno. Pri tovrstnih psih so pogoste tudi poškodbe prstov (izvini, izpahi, zlomi) in vnetja sklepnih ter mišičnih ovojnic zaradi ponavljajočih se gibov in pogostih obremenitev določenih telesnih struktur.

Pri ostalih psih, ki so predvsem družinski psi in se ne ukvarjajo s specifičnimi delovnimi oziroma športnimi aktivnostmi, so najpogostejše poškodbe, ki so posledica nesreč (npr. psi, ki jih zbije avto) in poškodb, ki se pojavijo pri vsakodnevnih aktivnostih.

Fizioterapije za živali je nova veja veterinarske medicine, katere namen je ohranjanje oziroma povrnitev gibljivosti, funkcionalnosti, samostojnosti in dobrega počutja živali. Uporablja se tako za male živali, kot so psi in mačke, kot tudi za domače živali, predvsem konje. Z njo se boste lahko pobliže spoznali v nedeljo, 4. junija 2022, na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici. Lastniki kužkov boste imeli na stojnici Humanimal fizio možnost brezplačnega krajšega pregleda, mnenja oziroma posveta. Prav tako se boste lahko spoznali s pripomočki za kinezioterapijo (vaje) psov in prejeli nasvete glede izbire in izvajanja primernih vaj za vaše pse.  Dogodku sledite TUKAJ!

Veliko psov pride k meni na rehabilitacijo po raznovrstnih operacijah (križne vezi, hernije, fiksacija pogačice, operacije po zlomih,...). Pogosto pridejo tudi starejši psi, ki imajo težave z obrabo sklepov in podobno.

 

V veliko veselje pa mi je, da se vedno več lastnikov psov odloča za terapije iz preventivnih razlogov, saj lahko tako uspešno preprečimo pojav poškodb in drugih težav oziroma je v primeru poškodbe rehabilitacija uspešnejša in hitrejša.

Borov prelec Strupene Vizita za živali Psi lahko poginejo, nevarne tudi za ljudi

Kaj lahko lastniki naredijo, da bi se poškodbam in težavam psov v čim večji meri izognili?

Zelo pomemben faktor, ki pa je pri nas žal še vedno dokaj zanemarjen, je skrb za primerno telesno težo psa. Žal je veliko psov, ki pridejo k meni na terapije pretežkih, kar slabo vpliva na njihovo zdravje. Poleg tega je zelo pomembno, da lastniki pasjih mladičev pazijo na primerne obremenitve in aktivnosti, saj lahko hitro pride do preobremenitve in preutrujenosti mladiča, kar posledično lahko vodi do težav. Tudi pri odraslih psih je pomembno, da so aktivnosti primerne glede na njihovo starost in splošno zdravstveno stanje oziroma počutje. V kolikor se odločimo za neko novo aktivnost, moramo z le-to pričeti postopoma in stopnjevano, da ne bi psa preobremenili.

Hana Loverčić | Avtor: Ana Kete Ana Kete

Kateri so najbolj očitni znaki, da je s psom nekaj narobe in potrebuje pomoč? Kdaj je stanje tako hudo, da niti fizioterapija ne pomaga več?

Lastniki najpogosteje opazijo, da je s psom nekaj narobe, ko ta prične šepati oziroma spremeni obnašanje (težko vstane, nima apetita, ni tako aktiven,...). Terapije so v skoraj vseh primerih zelo koristne, ko vidim, da le terapije ne bodo dovolj, pa svoje stranke vedno usmerim k specialistom, odvisno od posameznega primera.

Komu vse priporočate fizioterapije? Je pri kateri pasmi fizioterapije še bolj priporočljiva?

Na splošno so terapije primerne za vse pse, tudi tiste, ki nimajo izrazitih težav, saj lahko s preventivo, kot že omenjeno, uspešno pripomoremo k zmanjševanju pojava težav in poškodb. Še posebej so terapije primerne za pse, ki se aktivno ukvarjajo z določeno disciplino (agility, poslušnost, obramba,...), saj se pri njih pojavljajo konstantne obremenitve določenih anatomskih struktur telesa. To pa lahko, če se jih pravočasno ne odpravi, vodi do pojava poškodb. Poleg tega so terapije zelo blagodejne tudi za starejše pse, saj jih sprostijo in jim omogočijo lažje gibanje.

Tjaša Kovač Intervju Vizita za živali "Ko ljudje psa počlovečijo, lahko nastanejo velike težave"

Se vas je uspeh katere izmed terapij, ki ste jo izvajali, prav posebej dotaknil?

Vsakega svojega pasjega pacienta obravnavam individualno in se pri svojem delu maksimalno potrudim, zato sem vedno vesela dobrega izida terapij, saj vidim, da se tako pes kot tudi njegov lastnik počutita bolje in sta zadovoljna.

Če bi morala izpostaviti en primer, ki se me je še posebej dotaknil, bi izpostavila psičko pasme ameriški staffordshire terier, ki je pri meni pred kratkim zaključila z intenzivnejšo rehabilitacijo po kompleksni poškodbi, ki je bila posledica nesreče, pri kateri jo je zbil večji avtomobil. Psička je pri le 6 mesecih starosti utrpela hudo poškodbo medenice, kjer je bila ena stran medenice počena, druga pa popolnoma zdrobljena. Poleg tega je imela še zlomljeno čeljust in nekaj drugih zlomov oz. poškodb.

Prognoza je bila na začetku zelo slaba, ampak lastniki so k sreči vztrajali in psička je uspešno prestala vse potrebne operacije, vključno s popolno amputacijo repa.

Že, ko je prišla na prvo terapijo, sem imela zelo dober občutek, saj je psička pokazala izjemno voljo do sodelovanja in tako smo po nekaj terapijah dosegli, da psička sedaj popolnoma normalno živi s svojo družino, se igra s pasjimi prijatelji in uživa v vsakodnevnih sprehodih brez kakršnihkoli večjih težav. Vseeno jo lastniki enkrat mesečno pripeljejo na pregled, da preverim stanje, odpravim morebitne nastale zakrčenosti mehkih tkiv in pregledam razvoj mišic ter po potrebi dam dodatna navodila in vaje.

Fizioterapija za pse Dogs4motion Nevarno Vizita za živali "Psom raje ne dovolimo igre po drsečih površinah, ploščicah, parketu"

Lahko določene vaje lastniki s svojim psom izvajajo tudi doma ali je to odsvetovano?

Hana Loverčić | Avtor: Ana Kete Ana Kete
Vsekakor je priporočljivo, da se lastniki pred pričetkom izvajanja vaj posvetujejo z za to usposobljeno osebo, saj lahko neprimerno izvajanje vaj psu naredi več škode kot koristi. V splošnem pa je redno izvajanje vaj za raztezanje in ravnotežje lahko zelo koristno za pse, seveda pod pogojem, da se vaje izvajajo na pravi način in s primerno intenziteto.

Kako pa fizioterapije sprejmejo psi? Se nanje radi vrnejo?

Večina psov na terapijah uživa, seveda pa je veliko odvisno od vzroka, zaradi kateraga pridejo na terapije (po poškodbah in operacijah psi velikokrat občutijo tudi bolečine) in samega karakterja psa. Določeni psi so na prvi terapiji nekoliko manj zaupljivi, lahko bi rekla tudi skeptični, saj niso vajeni tovrstnih dotikov in prijemov. Tekom terapije pa se večina psov sprosti in uživa. Pri prvi terapiji zato psu vedno dam čas, da se mi sam približa, me spozna in nikoli ne pričnem z obravnavo najbolj težavnega oziroma bolečega predela, ampak do tja pridem postopoma. Menim, da psi sčasoma razumejo, da jim želimo samo pomagati, zato se večina rada vrača na terapije.