Popotnik
1136 ogledov

V kraj, kjer je nebo prekrito z baloni

Slovenija 23.07.08...balon...balonarski praznik...balonarski klub...ptuj...foto: Žurnal24 main
Če morda še ne veste, kaj bi ta konec tedna počeli, vam lahko morda namignemo.

Vsi, ki še iščete idejo, kam bi vas ta vikend poneslo, je morda pravi naslov Prekmurje. Razlog? Ta konec tedna se bo namreč v Murski Soboti na odprtem državnem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni zbralo 20 balonarjev iz petih držav.

Baloni običajno letijo več ur ali celo dni, cilj tekmovanj pa ni le doseganje najboljšega časa, razdalje ali višine, temveč dokazovanje sposobnosti letenja in predvidevanja ter uporaba znanja pri upravljanju balonov nad določenim območjem.

V okviru prireditve so danes izvedli tudi prvi polet plinskih balonov na slovenskih tleh po prvi svetovni vojni. "Več kot sto let noben balon ni vzletel v plinski izvedbi. Imamo srečo, da nam vreme odgovarja, saj bodo baloni leteli proti severu. Predvideni vzlet je danes zvečer med 9. in 11. uro, pristanek pa jutri na Poljskem, v zgodnjih jutranjih urah," je ob priložnosti za RTV povedal generalni direktor organizacije Matjaž Pavlinjek.

Pestro bo tudi danes, ko bo sobotno nebo razsvetlila večerna revija Night glow, jutri pa bo potekala zaključna razglasitev rezultatov. Na račun bodo prišli tudi obiskovalci, ki se bodo lahko s ponudniki dogovorili za turistični polet.

Septembra bi v Prekmurju sicer moralo potekati svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, vendar so ga morali zaradi epidemije novega koronavirusa preložiti za dve leti. Razlog se skriva v tem, da reprezentance zaradi omejitev medcelinskih potovanj in časovne nedoločenosti svetovne zdravstvene krize med seboj ne bi mogle sodelovati. Je pa prekmurska ravnica evropsko prvenstvo s toplozračnimi baloni gostila že leta 1994.

Škofja Loka turistični boni Popotnik Pričakovali so polom, dočakali nasprotno

Dolgoletna zgodovina

Kot že omenjeno, so v petek v Ženavljah obeležili obletnico prvega pristanka toplozračnega balona v Sloveniji, ko sta leta 1934 stratosferska pilota Max Cosyns in njegov asistent Nere van der Elst s svojim pristankom privabila več kot 6000 ljudi. Ta pristanek pomeni tudi simbolni začetek balonarskega športa pri nas.

Letenje s toplozračnimi baloni, ki velja za zahtevno tekmovalno športno disciplino, ima sicer tudi v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Prvi Slovenec, ki je bil v stiku z balonom, je bil matematik Jurij Vega, ki ga je leta 1784 na Dunaju zgolj videl. Za začetek sodobnega balonarstva v Sloveniji pa lahko označimo leto 1978, ko je v prvem balonu poletel Slavko Šorn

Žalec z vlakom na izlet Popotnik V kraj, kjer pivo teče v potokih
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice