Popotnik
6618 ogledov

V resnici tak oddih ne obstaja!

Hrvaška plaža Profimedia
Strokovnjaki trdijo, da poletni oddih ne ublaži simptomov kroničnega stresa, prav tako ne zmanjša delovnih obremenitev. Raje priporočajo krajše in pogostejše oddihe.

HuffingtonPost svari, da obstaja veliko ponudnikov turističnih izletov, ki se promovirajo kot oddihi, ki pomagajo pri izgorelosti, vendar v resnici tak oddih ne obstaja. Nobene počitnice ali izlet ne bo mogel izničiti izgorelosti in utrujenosti, ki jo čutite v službi.

Če oddih vidite kot rešitev za vse vaše službene skrbi, je to znak izgorelosti. Samo izgorelost lahko občutite tudi, če imate svojo sanjsko službo.

"Izgorelost je posledica dolgo trajajočega in močnega stresa. To običajno izhaja iz službenega stresa, vendar je lahko povezana tudi s stresom doma," je razložila psihoterapevtka Shannon Garcia iz States of Wellness Counselinga v Illinoisu in Wisconsinu. "Ta mentaliteta, da potrebujete en teden odmora, je običajen znak izgorelosti."

Resnica o tem, kaj lahko naredi oddih, in kaj ne, je sledeča:

Je dober odmor, ampak oddih ne bo izbrisal vašega stresa in tesnobe

Zaradi časovne razporeditve so poletni oddihi popolni za sprostitev in razmislek o svojemu počutju. "Je dober čas, da se vprašaš, kaj si dosegel do sedaj, in kaj lahko spremeniš," je povedala Nancy Hanks, svetovalka iz Atlante. Vseeno pa svari, da lahko do te točke pridete samo, če ste res spočiti. "To se zdi bolj kot pobeg, ko te iz službe neprestano kličejo, in se ne moreš odtrgati stran," je zaupala Nancy.

Telefon, ženska, jeza | Avtor: Profimedia Profimedia

Garcia opozarja, da je največji znak izgorelosti, ko se bolj veselimo časa stran od službe, kakor pa samega oddiha. Strokovnjaki potrjujejo njeno trditev, saj ta energetičnost po dopustu ne traja več kot le nekaj dni.

Sodeč po raziskavi Harris iz leta 2018, je skoraj četrtina zaposlenih Američanov dejala, da visoka energija in nizek stres izgineta takoj, ko se vrnejo v službo. 40 odstotkov Američanov je bilo dobre volje še nekaj dni po vrnitvi v službo.

Sodeč po besedah Davida W. Ballarda, organizatorskega svetovalca, obstaja veliko revij in spletnih strani, ki delijo nasvete o tem, kako najbolj izkoristiti čas izven pisarne. Vendar pogosto polagajo breme na zaposlenega ter se ne zmenijo za organizatorske faktorje.

"Dejavniki kot so razumevajoč nadrejeni, možnost plačanega dopusta, učinkovita politika in praksa poslovnega in zasebnega življenja igrajo pomembno vlogo pri tem, da se zaposleni maksimalno spočijejo."

 "Poletni oddih ni zdravilo za izgorelost," svari Shannon Garcia. V takih primerih so oddihi samo začasna rešitev za večje težave. "Čeprav deloma znižamo stres med poletnim oddihom, se bomo vseeno vrnili v stare tire, ko se vrnemo v službo," je povedala Garcia. "Izgorelost ni vaša krivda, vendar ne bo šla stran, če nič ne storite."

Oddih kot gumb za resetiranje

Garcia svetuje, da pojdite na oddih in si obljubite, da boste poskusili iskati rešitev za izgorelost, ko se vrnete. To lahko naredite tako, da se odločite, koliko dela boste opravljali med koncem tedna, in postavite meje, kdaj boste na voljo med vašim prostim časom.

Poskusite nehati razmišljati, da lahko vzamete dopust samo med poletjem. Nancy Hanks je povedala, da se je počutila krivo, ko je šla na dopust med šolo in tako dodatno obremenila sodelavce, zato se je raje odločila za dopust med poletjem.

Plaža | Avtor: A. Š. A. Š.

Sedaj priporoča ljudem naj se prej pogovorijo z nadrejenimi, preden sklepajo, da ne morejo vzeti dopusta med letom.

Prav tako pojdite večkrat na dopust, če je le možno. Tako boste dali manj poudarka na tisti dolg poletni oddih.

Naučite se, kako si napolniti baterije

Tudi ko niste na dopustu, se morate zavedati, kako si napolniti baterije. "Visenje na telefonu, ko pridete domov iz službe, vam ne da nobene energije," je povedala Garcia. Predlaga, da svojemu urniku dodate bolj dejavne aktivnosti: "lahko kuhate ali pa greste na sprehod s psom. Prav tako pomaga ples, ko pospravljate, ali pa vrtnarjenje. Seveda te gledanje televizije tudi sprošča, vendar pogosto pozabimo na aktivno sproščanje."

Bazen, hrana PROMO Uporabno Kaj pa, če bi svoj oddih premaknili na konec avgusta? Potovanje z letalom PROMO Uporabno Na kaj je treba pomisliti pred odhodom v tujino? Shoji Morimoto Tržna niša Svet Sanjska služba: "Nič ne delam in služim denar"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.