Popotnik
1916 ogledov

Vas slovenska policija lahko izsledi na podlagi klica?

Izgubljeni Profimedia
V filmih lahko gledamo, kako lahko policija pogrešane izsledi na podlagi lokacije mobilnega telefona. Kako je s tem v realnosti pri nas?

Včeraj smo poročali o žalostnem primeru italijanskega mladeniča, ki je šel neprimerno pripravljen v gore, se tam izgubil in po padcu preminil. 

Otok Silba Popotnik Na Instagramu objavil video tik pred tragičnim koncem

Zato nas je zanimalo, ali lahko slovenska policija pogrešane najde že na podlagi klica. Mladenič je namreč pred padcem posnel video, kjer priznava, da se je izgubil in ne ve, kje se nahaja ...

"Policija lahko v primerih pogrešanih oseb, ki bi bile lahko ogrožene in ta ogroženost ni povezana s kaznivim dejanjem, na podlagi 153. člena Zakona o elektronski komunikacijah (ZEKom-1) od operaterja pridobi podatke, ki so potrebni za ugotovitev zadnje lokacije opreme za mobilno komunikacijo," so nam pojasnili na Policiji. 

Dodajajo pa, da morajo biti pri tem izpolnjeni naslednji pogoji:

Prvič, obstajati mora utemeljena verjetnost, da je neposredno ogroženo življenje ali telo osebe, ki ima ali se domneva, da je imela pri sebi opremo za mobilno komunikacijo in je pridobitev teh podatkov nujna, da se prepreči smrt ali hujša telesna poškodba te osebe.

Drugič, pridobitev podatkov mora biti potrebna zato, da se najde oseba, ki ji je poslovna sposobnost odvzeta ali omejena oziroma ima ugotovljene zdravstvene težave, ki kažejo na nevarnost za njeno življenje ali telo, in ki je bila prijavljena kot pogrešana ter ima ali se domneva, da je imela pri sebi opremo za mobilno komunikacijo.

Ali tretjič, je pridobitev podatkov potrebna zato, da se najde otrok, ki so ga starši ali zakoniti zastopniki prijavili kot pogrešanega in ima ali se domneva, da je imel pri sebi opremo za mobilno komunikacijo.

"Za pridobitev podatkov o zadnji lokaciji mobilnega telefona policija v zgornjih primerih ne potrebuje odredbe sodišča, operaterju mora zgolj posredovati obrazloženo pisno zaprosilo," dodajajo. 

Izgubljeni | Avtor: Profimedia Profimedia
Če se izgubite in imate telefon pri sebi ...

"V primeru, ko se je oseba izgubila in ima možnost komuniciranja z mobilno napravo, najprej svetujemo, da pokliče 112. Regijski centri (ReCO) uporablja aplikacijo Advanced Mobile Location (AML), ki lahko lokacijo klicočega določi na 100 kvadratnih metrov natančno. Pogoj za delovanje te aplikacije je vzpostavitev klica z 112 in mobilni telefon novejše generacija (vgrajen GPS)," pojasnjujejo.   

Policija pri izvedbi iskalne akcije uporablja svoje resurse (službene pse policije, konjenike, drone, helikopter, policiste GPE, PPE....), prav tako v iskanje pogrešenih oseb vključi enote kot so gasilci, vodniki reševalnih psov, gorska reševalna služba, jamarji ...

Policija 

Glede na zbrana obvestila in okoliščine, se vodja iskalne akcije odloči, aktivacija katerih enot je smiselna in v kakšnem številu.
 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.