Popotnik
14751 ogledov

Vsi se kopajo, a v zadnjih letih sta tam umrla dva dečka

Soča v Solkanu MONG
"Absolutne varnosti pred utopitvami ni in je niti ne more biti zaradi same narave reke Soče."

"Za boljše varstvo pred utopitvami so Mestna občina Nova Gorica (MONG), Soške elektrarne Nova Gorica in Kajak klub Soške elektrarne tudi letos sklenile Sporazum o sodelovanju pri izvedbi ukrepov varstva pred utopitvami na lokaciji »Stari jez« na Soči pri Solkanu," sporočajo z MONG.

Gre za sodelovanje v okviru že vzpostavljenega razmerja v minulem letu. Na ta način želijo vsi trije akterji prispevati k izboljšanju problematike varstva pred utopitvami za poletno sezono 2024, torej za obdobje od 22. junija  do 1. septembra 2024.

Hude tragedije, ki jih ne bomo pozabili

Naj spomnimo, da je julija 2020 na kopalnem območju Soča pri kajakaškem centru življenje izgubil komaj desetletni deček, ki je bil dober plavalec. Ta se je kopal v spremstvu odraslih, a je vodostaj reke nenadoma tako narasel, da je močan tok otroka odnesel preko kajakaške proge v smeri Italije. Za otrokom je najprej zaplaval odrasel član družine, ki ga ni mogel dohiteti, neuspešna sta bila tudi dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajakaški progi. 

Soča v Solkanu | Avtor: MONG MONG

Manj kot leto dni kasneje je tu življenje izgubil komaj enajstletni deček, ki je bil navajen reke Soče, obenem je imel na sebi tudi rešilni jopič. Novogoriški kriminalisti so z zbiranjem obvestil in ogledom tedaj med drugim ugotovili, da je skupina mlajših oseb v sredo popoldne na kajakaški progi reke Soče pod objektom kajakaškega centra v Solkanu zaključila organiziran trening in nato sredi kajakaške proge zaplavala po kajakaški progi približno 100 metrov nizvodno, kjer so nato izstopili na levi breg reke Soče.

Opremljeni so bili s čelado in rešilnimi jopiči. Ko je omenjeni deček priplaval do večje skale, za katero je izstopno mesto, se je s spodnjimi oblačili zataknil za večji leseni steber in utonil. Tok reke je bil tedaj tako močan, da ga je voda potiskala pod gladino in mu niso mogle pomagati niti odrasle osebe, ki so bile prisotne ob nesreči in poskusile pomagati. 

Kako skrbijo za večjo varnost?

Kot pojasnjujejo z MONG, sporazum predvideva, da bodo Soške elektrarne Nova Gorica v tem času prostovoljno prilagodile obratovalni režim HE Solkan na način, da bo pretok reke Soče pri Solkanu stabilnejši.

Kajak klub Soške elektrarne bo v času poletne sezone zagotovil prisotnost informatorja, in sicer vsak dan med 10. in 19. uro na lokaciji »Stari jez« oziroma ob solkanski kajakaški progi. Informator bo prisotne obiskovalce dodatno seznanjal o nevarnostih utopitve ter ukrepih za preprečevanje in zmanjšanje možnosti utopitve na tem območju, in sicer na način, da jih bo opozarjal na vsebino informacijskih tabel. 

Naj spomnimo, da je s postavitvijo brvi za kolesarje in pešce odslej omogočeno, da kopalci lahko z enega na drugi rečni breg prehajajo tudi preko brvi. 

Mestna občina Nova Gorica

"Ob tem velja poudariti, da absolutne varnosti pred utopitvami ni in je niti ne more biti zaradi same narave reke Soče. Sprejeti ukrepi in dejavnosti varstva pred utopitvami so namenjeni zgolj relativnemu izboljšanju varnosti na tem področju," opozarjajo.

Lokacija Stari jez na Soči pri Solkanu, ki velja za tradicionalno mesto kopanja, ni uradno kopališče, kot določajo predpisi, kar pomeni, da se na tem območju vedno kopamo na lastno odgovornost. Če se kljub temu odločate za kopanje na tem odseku, preverite spodnji video. V videu boste videli tudi, kako hitro lahko reka naraste in kakšne so ostale nevarnosti. Posnetek si oglejte skupaj z najmlajšimi.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.