Popotnik
9065 ogledov

Z majhnimi otroki na večletno potovanje, na koncu pa ...

safari afrika Profimedia
V osmih letih je petčlanska družina obiskala več kot 90 držav. V tem času so pogrešali le eno stvar.

Potovanje s tremi otroki se že tako zdi naporno, v kolikor pa to potovanje traja osem let, se zdi že praktično nemogoče. A popotniška vplivnica, na spletu znana kot The Bucket List Mom, je dokazala, da se vse da, v kolikor se hoče. V osmih letih je namreč s svojim možem Garretom in tremi otroki, Dorothy, Manillom in Calihanom, obiskala več kot 90 različnih držav.

"Nikoli mi ni padlo na pamet, da želim potovati okoli sveta," je za CNN Travel povedala Jessica Gee, ki sicer izhaja iz Denverja v Koloradu. "To nikoli nisem bila jaz. Toda večkrat, ko nekam prispem, več si želim videti."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Garrett Gee (@garrettgee)

Kot sveži mlad par sta se Jessica in Garret Gee odločila, da bosta začela potovati, saj sta zaradi prodaje aplikacije pridobila kar precejšnje premoženje. Leta 2009 sta se poročila, nato sta začela načrtovati obsežno potovanje v Severovzhodno Azijo. Takrat sta se odločila, da bosta svoje pustolovščine delila na Instagram profilu The Bucket List Family.

Prodala sta svojo hišo in se avgusta 2015 odpravila na pot z otrokoma Dorothy in Manillom, Callihan pa se je rodil na poti.

Sprva so na potovanju nameravali preživeti le nekaj mesecev. Obiskali so Tajsko, Singapur, Novo Zelandijo in Avstralijo ter pacifiška otoka Fidži in Tongo. Po kratki vrnitvi v ZDA so se odločili, da želijo še naprej potovati. "Majhno potovanje se je razvleklo v triletno potovanje," je dejala Gee, ki je v sodelovanju z National Geographic ravnokar izdala popotniški vodnik The Bucket List Family Travel. Družina je nato obiskala tudi Nemčijo, Maroko, Japonsko, Brazilijo, Gvatemalo in Dominiko.

Srednja Amerika kot dober začetek

Gee je dejala, da je Belize ena izmed držav, ki je družinam najprijaznejša. Obenem priporoča tudi Aljasko, saj je tam na voljo veliko pustolovščin na prostem. "Imate ribolov, divje živali, kite in medvede. Sem sem pripeljala svojega dveletnika in bil je zelo navdušen."

Celotno tretjo nosečnost je Gee preživela na poti, preden je leta 2018 povila sina Calihana. "Nisem se zavedala, kako obremenjeno je telo zaradi letenja. Moje stanje se je samo še poslabšalo zaradi nosečnosti," je povedala za CNN. "Mogoče je bilo to tudi zato, ker sem bila noseča po 30. letu. Hrbet in telo sta me močno bolela, a hkrati smo v teh devetih mesecih obiskali veliko krajev, ki so mi bili všeč."

Otroci vključeni v načrtovanje potovanja

Gee je zatrdila, da se vedno trudi, da so otroci vključeni v načrtovanje potovanj. Tako si sami spakirajo kovčke, ona pa poskrbi, da je tudi dolg let zanje velika pustolovščina. Gee pravi, da je eden najboljših načinov, da je potovanje z otroki čim bolj neboleče, ta, da izbereš najboljši odnos. "Otroci prevzemajo odnos staršev," je pojasnila. "Ko so stvari utrujajoče, naporne in stresne, se moraš zbrati in biti pozitiven. Ker če se vam meša, se bo tudi njim."

Obenem je Gee poudarila tudi pomembnost rezervnega načrta, saj gre lahko na potovanju veliko stvari narobe. "Najtežji del je ukvarjanje s spodletelimi načrti ter potrebami otrok."

Ustalili so se na Havajih

Po triletnem potovanju, se je petčlanska družina le vrnila v ZDA in leta 2018 kupila bungalov na Havajih. Kot je še povedala za omenjeni portal, so med svojim dolgoletnim časom zdoma najbolj pogrešali občutek skupnosti. "Takrat smo se odločili, da se ustalimo in poskušamo imeti najboljše iz obeh svetov."

V letih od takrat so še naprej potovali kot družina in pred kratkim preživeli celo poletje v Afriki. Vendar je dolgotrajno bivanje na enem mestu zahtevalo precej prilagajanja od otrok, zlasti od sina Manilla, ki je bil star 11 mesecev, ko so se prvič odpravili na pot. "Vsako noč je bil navajen spati v drugi postelji. Tako smo poskrbeli, da je tudi v hiši vsako noč spal v drugem prostoru. Zanj je bila to čudna novost, ko je izvedel, da ne gremo na letališče in ostajamo doma."

Sedaj, ko so se ustalili, se Gee trudi načrtovati potovanja med šolskimi počitnicami, a vendar vedno pride do izjem, kot je prihajajoče potovanje na Antarktiko. Po njenih besedah se je družinski seznam držav, ki bi jih radi obiskali, z leti spremenil, saj so vsi postali veliki navdušenci nad divjimi živalmi. "Najraje gremo na safari," je dodala. "Toda zame ni nič boljšega, kot pa biti zunaj v okolju, kjer se vsak dan nekaj dogaja."

Staršem, ki želijo več potovati s svojimi otroki, svetuje, naj poskusijo stopiti izven svoje cone udobja in začnejo raziskovati destinacije, ne glede na to, ali gre za "en teden v letu ali za celo življenje". Dodala je, da večkrat ko raziskuješ, bolj raste tvoj seznam destinacij, ki bi jih rad obiskal. "Pomembno je, da greš ven in vidiš svet ter spoznaš, da je zunaj še veliko več," je zaključila mama treh otrok.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.